Despre „Viaţa noastră”, revistă a Casei de ajutor reciproc a pensionarilor din Bârlad am aflat de la Vasile Turculescu, cel care, după Colţul enigmistului din Academia bârlădeană nr.2 (27), 2007, publica în revista Elanul nr 66 din august 2007 propria-i descoperire că, într-o poezie de George Topîrceanu – „În loc de prefaţă” la ciclul „Parodii originare” se află cea mai frumoasă prezentare literară al unui golf de cuvinte, reproducând-o:
Golful de cuvinte, explica Vasile Turculescu, constă în trecerea de la un cuvânt la altul prin schimbarea succesivă a unei litere, a două sau trei litere deodată, cum se vede în exemplul de mai jos, încercând să ajungi de la Baruch la Spinoza (schimbând două litere deodată, după următorul parcurs): Baruch – Baracă – Sarică – Săliţă – Splină –Spiona – Spilică – Spancă – Spaţia –Spătar – Spiţer –Spinel – Spinoza (13 cuvinte). O replică performantă spunea domnia sa, a primit din partea doctorului Nicolae Andronescu, din Timişoara, doar în 8 cuvinte: Baruch –Baracă – Cazacă – Casată – Căinţă – Câinos – Spinos –Spinoza.
Golful de cuvinte al lui George Topîrceanu rămâne o capodoperă enigmistică şi rebusistă fără pereche de frumoasă, încerca să-şi convingă participanţii la astfel de expediţii ale minţii V. Turculescu precizând: lucrarea a fost publicată prima dată în revista „Rebus” nr. 4 (820) din 15 februarie 1979, coperta 2, „Tribuna noastră”, sub titlul „Invitaţie la un golf de cuvinte”; a doua oară a fost publicaă în „Viaţa noastră”, revistă a Casei de ajutor reciproc a pensionarilor, Bârlad, 1 octombrie 2004.
Pentru că atunci, în 2007, lucram la „Mari personalităţi ale culturii române într-o istorie a presei bârlădene 1870-2008”, Ediţia a II-a revăzută şi întregită, Editura Pim, Iaşi, 2008, 471 p., şi mă documentam, m-am deplasat în localitate şi am căutat revista „Viaţa noastră”, mai întâi la Biblioteca municipală „Stroe Belloescu” şi nu am găsit-o. îndrumat de doamna bibliotecară Iorga, în aceeaşi zi, 21 august 2007, m-am deplasat la Casa de ajutor reciproc a pensionarilor de unde am aflat de la secretara instituţiei că „o asemenea revistă nu se editează la Bârlad”, lucru care mi se spusese şi de către secretara de la Casa de pensii a municipiului.
Despre toate acestea am scris în volumul apărut, p.435-437, şi mai consemnam: „…Dacă un asemenea organ de presă, dacă există, nu este cunoscut la nivelul arătat, cum ajunge revista, dacă ajunge, la pensionarul de rând, direct interesat să o citească?” (…) „…Aşa că, mă întreb, şi transmit interogaţia şi către dv., domnule Turculescu, revista „Viaţa noastră” de la Bârlad, există sau nu, şi care îi este ecoul, dacă de ea nu cunoaşteţi decât dv. Şi poate câţiva… norocoşi?”
Dacă este să ai noroc, îl ai, cum se dovedeşte în cazul în discuţie. La 22 noiembrie 2014, după circa şapte ani de la cele povestite, bârlădenii mi-au expediat cel de-al 17-lea număr al revistei Viaţa noastră, gest prilejuit de împlinirea a 10 ani de la apariţia primului număr al ei, 1 octombrie 2004 – 1 octombrie 2014…
Între timp, lucru îmbucurător, revista a crescut ca problematică şi interes, nu cum cred unii că asemenea publicaţii se nasc, cresc şi se difuzează chiar dacă nu au nimic de spus, şi-a sporit numărul celor care îi scriu şi o susţin material şi moral, ajungând la o sută de pagini, gata-gata să se ia la întrecere în foi cu “Convorbiri literare”, ca să glumim…
Orientat de Ritta Mintiade, îi citesc „Gândurile…” şi aflu că cea care „ajunsese în mâinile şi în sufletele cititorilor” de la 1 octombrie 2004, din iniţiativa domnului Gheorghe Tănase, atunci preşedinte al CARP Bârlad, cu prilejul aniversării a 50 de ani de existenţă a Casei, avea în Colectivul de redacţie pe Serghei Coloşenco, Gheorghe Tănase şi Daniela Epure, era realizată într-un „număr mic de pagini”, dar „cu conţinut dens”, cu materiale semnate de Lucia Burghelea – 30 de ani de muncă în cadrul CARP -, avocatul Aurel Hobjilă – Comisia de cenzori -, dr. Laurenţia Adriana Ichim, Vasile Turculescu – sursa noastră -, Dumitru Leonte, Gheorghe Tănase, Serghei Coloşenco.
Până în anul 2010 a urmat o perioadă de tăcere… Ca să scrie, între timp, Ion N. Oprea 13 sau 14 cărţi, câteva mii de pagini?, iarăşi încerc gluma. Acum, la 24 septembrie, cu ocazia “Zilei persoanelor vârstnice”, s-a hotărât reeditarea revistei şi apariţia nr. 2 din „Viaţa noastră”, trimestrială…
Alt preşedinte – Nicolae Mihai -, alt colectiv de redacţie, în 2010 apar numerele 2 şi 3 în coordonarea domnilor Gruia Novac, Serghei Coloşenco şi Nicolae Mihai, 20 de pagini fiecare, cu materiale semnate de mai mulţi: Nicolae Mihai, prof. Mariana Marin, Mihai Epure, Lucia Burghelea, Adrian-Liviu Râncu, Anca şi Iulian Chituţă, Carmen Mihaela Răşcanu, dr. Laurenţiu Adriana Ichim, dr. Rodica Dornianu, dr. Aura Andreea Rotaru, Daniela Teodoru, avocat Aurel Hobjilă, dr. Ileana Podaru, dr. Roxana Ionescu, dr. Mihail Ionescu, tot felul de informaţii asupra activităţii instituţiei şi a oamenilor…
Apar şi pagini literare, de divertisment, se îmbunătăţeşte ţinuta grafică, tehnica lui Bogdan Artene de la S.C. Irimpex S.R.L. dobândeşte graţie, modernitate…
În anul 2011 revista este prezentă cu trei numere – 4, 5 şi 6 – plus un Supliment dedicat copiilor de 1 iunie. Numărul 4 este închinat Sărbătorilor Pascale, numărul 5 sărbătoririi a 57 de ani de la înfiinţarea CARP Bârlad, numărul 6 – omagierii Naşterii Domnului.
Anul 2012 este deosebit, se sărbătoreşte „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, căruia i se consacră patru numere, nr. 7 în martie, 8 în iunie, 9 în octombrie şi 10 în decembrie, cu colaborări – sumedenie…
2013 vine şi cu sporirea paginilor revistei, numărul 11 din aprilie are 52 de pagini, numărul 12, iulie, 56, numărul 13 din octombrie cu 68 de pagini, iar cel din decembrie cu 76 de pagini.
Coordonatorii revistei: Gruia Novac, Serghei Coloşenco, Nicolae Mihai, Andrei Nicolae Mihai, iar semnatari ai articolelor aceeaşi şi alţii…
„…Am în faţă „Viaţa noastră” nr. 15, martie 2014 şi „Viaţa noastră” nr. 16, iunie 2016, şi scriu aceste rânduri pentru „Viaţa noastră” nr, 17. Este incitant să scrii pentru viitor, este ca şi cum ai introduce un mesaj într-o sticlă pe care o arunci în ocean. O va găsi cineva? Va descifra cineva mesajul meu?” Se apropie de sfârşitul scrierii sale Doamna Ritta Mintiade, punându-şi întrebări asemănătoare celor care le-am folosit şi eu, acum 7-8 ani, tot despre munca de la revistă.
Cum să nu fie aşa, când, scriind pentru revistă omiti încă atâtea, de care îţi dai seama chiar imediat ce ai predat articolul?! Şi chiar o spune Doamna care semnează: „Viaţa noastră”…este o revistă din care străbate efortul susţinut al CARP Bârlad de a construi pentru membrii ei o lume bună, mai frumoasă”…
Şi chiar încheie: „Să sperăm că aşa va fi mereu”.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania