Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Revoluție în USR. Noul vârf trebuie consolidat! Au început ,,mișcările în stradă” în provincie

IstrateJanPrimit pentru publicare: 25 mart.2016, ora 21,10
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 25 mart.2016, ora 21,20

 

 

Revoluție în USR

Noul vârf trebuie consolidat! Au început ,,mișcările în stradă”, în provincie. Jos ,,baroniada locală”!… se aude din ce în ce mai insistent…

 

Mesaje, unul peste altul, primim la redacție cu îndemnuri pentru a ne poziționa față de ceea ce se întâmplă în USR.

Consider că e treaba scriitorilor din România să realizeze ceea ce au început grupul reformator, fie că sunt membri ai USR, fie că sunt înafară, unii împiedicați să obțină acest statut iar alții se simit sictiriți de cum funcționează acest ONG, vechi de ceva ani, după legi și norme depășite.
Reforma trebuie susținută printr-o amplă atitudine la bază. Spun acest lucru, pentru că știu bine ce se întâmplă în filiale din țară și, mai cu seamă, aici în nordul moldav.
În această publicație, junghiul ce le dă frisoane ,,baronașilor literatori” (numai d-lor știu de ce), nu s-a tăcut față de  inadvertențele și golăneala pe față a unor responsabili.
Acum venim inserând doar câteva vorbe din spusele noului președinte al USR – Cristian Teodorescu, pe care îl cunosc ca o personalitate demnă, în speranța că va ști să-și consolideze poziția încredinţată.
Succes domnilor reformiști!
V-aţi apucat de un lucru sublim,  e un gest ce ține de demnitate, o cerință conformă cu legile obiective ale evoluției și progresului unei societăți umane. E nevoie de o desăvârşire în USR!

Teodorescu,CristianCristian Teodorescu:

„Pentru cei 28 care m-ați ales, pentru cei care mă susțineți fără să fi venit la Adunarea Generală Extraordinară, pentru toți ceilalți membri ai USR:/ Aș vrea ca între noi toți să rămînă loc de bună-ziua, chiar și acum cînd ne aflăm în plină dispută. Și mai ales după aceea, cînd, o mai spun o dată, dreptul oricărui scriitor de a critica deschis conducerea va fi apărat prin statut, nu va depinde de bunul plac al conducerii USR.”
[…]
„Dl Alex Ștefănescu e cumva purtătorul de cuvînt al criticilor literari din România?
Într-un interviu acordat ziarului Ring, dl Alex Șteănescu susține că scriitorii care fac parte din grupul pentru reformarea USR sînt scriitori care au debutat promițător, dar care n-au confirmat. Mai precis, citez din Alex Ștefănescu: „au dezamăgit ulterior” și ”n-au operă” . E părerea domnie-sale. Dar, dl Ștefănescu ar fi trebuit să precizeze că nu vorbește în numele criticii literare în general, ci dintr-al său. Fiindcă, altminteri, domnia-sa susține lucruri diferite, la date diferite, încît nu mai știi cînd să-l crezi./ Îi datorez dlui Alex Ștefănescu un sprijin de care n-am uitat, cînd după 1990 m-a recomandat pentru o funcție de conducere la revista Zig-Zag, cred însă că domnia-sa se înșală cu acest verdict de campanie. E dreptul său, dar firesc ar fi fost să spună în acest interviu că dezamăgirile îi aparțin , ca și părerea sa că acești scriitori n-au operă. Fiindcă sînt destui critici literari care au alte păreri decît domnia-sa și care, din cîte știu, nu l-au desemnat pe dl Ștefănescu drept purtătorul lor de cuvînt./ Mi-am adus aminte, după ce am citit interviul domniei sale, de o convorbire pe care am avut-o cu alt critic literar. prin anii nouăzeci, care mi-a spus, elogios-impersonal: „Ești citit!” „De cine?” l-am întrebat. „De mine!”. Cu toată prietenia care ne lega, n-am putut să nu zîmbesc la auzul acestui răspuns.”
[…]
„Uniunile, asociaţiile de tot soiul funcionează după o lege din 2000, hotârâre de guvern din 2000, nr. 26 care spune că prezenta hotărâre de guvern cu valoare de lege le abrogă pe toate celelalte. Aşa că toţi cei care vin şi spun că ei funcţionează după legea din 1924 sau ’49 sunt paraleli cu legea ca şinele tramvaiului 41. A 2-a chestie, faptul că ai avocaţi care nu cunosc legea, nu te îndreptăţeşte să spui diverse baliverne în ceea ce priveşte un număr de colegi ai tăi. Din punctul nostru de vedere, noi nu suntem câtuşi de puţin excluşi din USR fiindcă actuala conducere a USR acţionează în ilegalitate, ca Partidul Comunist între războaie. E mai degrabă abuz de ilegalitate.”
[…]
Cristian Teodorescu a denunţat faptul că conducerea USR „pe stil vechi” omite nişte date importante şi că generează un climat de tensiune în care scriitorii-membri nu se pot exprima liber: „Minte opinia publică, ne mint confraţii. Din cauză că Uniunea Scriitorilor nu mai e la fel de guralivă după această înfăţişare. Suntem pe cale de a câştiga acest proces. Avocaţii USR sunt pe cale să ceară un time out din cauză că nu ne pot dovedi. Domnul Manolescu şi alţii din USR pe stil vechi nu au catadicsit să ne informeze.”
[…]
,,Lucrurile acestea şi acum ar fi putut fi rezolvate cu umor, fără excluderi. Facem Adunare Generală, venim şi noi, supunem la vot. Dacă nu ar fi fost această politică a ignorării, ei ar fi putut să ne bată la vot. Veneau şi spuneau: V-am bătut. Ne-au ignorat. Când constaţi că ceea ce am făcut noi e perfect legal, să vii să spui că noi am comis o ilegalitate, că suntem nişte pucişti. (…) În momentul în care faci afirmaţii din astea ilegale, poţi fi dat în judecată pentru calomnie. Ei vor să ne dea în judecată pt prejudicii de imagine aduse USR. Mai risipesc nişte bani degeaba. E vorba tot de banii noşti.[…]”.

Citare surse:
1.http://www.mediafax.ro/cultura-media/scandal-la-uniunea-scriitorilor-gruparea-razvratitilor-face-front-comun-am-denuntat-baroniada-scriitorimii-romane-15152935, (accesat: 25.03.2016, ora 20,43);
2.http://www.ziarulring.ro/alex-stefanescu-cei-exclusi-din-usr-n-au-fost-exclusi-pentru-lipsa-lor-de-valoare-?shared2 (accesat: 25.03.2016, ora 20,55);
3.https://www.facebook.com/cristian.teodorescu (accesat: 25.03.2016, ora 21,00);
4.Foto: https://www.facebook.com/cristian.teodorescu (accesat: 25.03.2016, ora 21,03).



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania