Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Să ne aducem aminte de Tita Chiper-88 de ani de la naștere și 20 de ani de la urcarea la cer

Un jurnalist și scriitor activ într-o perioadă de tristă amintire, care și-a respectat cu sfințenie deontologia profesională într-o perioadă când cenzura comunistă era prezentă în toate domeniile de activitate în țara noastră a fost Tita Chiper. 

Viitoarea jurnalistă s-a născut la 19 iulie 1934 în Galați, după alte surse s-ar fi născut pe 30 iulie 1934.
Și-a început activitatea de ziarist pe șantierul hidrocentralei de la Bicaz, fapt ce-mi aduce aminte cu nostalgie de perioada pe când eram și eu ziarist la ziarul “Lumina de pe Lotru “ de la Voineasa în perioada anilor 1968.
A fost soția scriitorului Alexandru Ivasiuc, originar din Sighet, cu care s-a căsătorit în anul 1963 la București, la nunta căruia au fost o parte din tinerii scriitori, printre care Mircea Flonta, Marcel Petrișor etc.Trecuse perioada de restricție pentru Al.Ivasiuc care  fusese exclus din Uniunea Tineretului Muncitor (UTM);.se descoperise că tatăl lui, care era profesor secundar, ar fi fost preşedintele Societăţii Profesorilor Secundari pe ţară înainte de 1944. Dacă tatăl său a fost în România burghezo-moşierească pe o asemenea poziţie, era suficient să fii expulzat imediat din UTM şi din facultate.

Tita Chiper și-a început activitatea jurnalistică în anii 1950, ca reporter la ziarul care apărea pe șantierul hidrocentralei de la Bicaz.
A lucrat apoi la Contemporanul și la Gazeta literară, a colaborat la România literară și la Revista Cinema cu interviuri, reportaje, cronici și eseuri.
A scris scenarii pentru filme de animație și literatură pentru copii. 

Împreună cu soțul său a fost în SUA pentru o perioadă de șase luni, beneficiind de o bursă din cadrul International Writing Program și a făcut un stagiu la Iowa University, într-un program organizat de PEN Club.
Tita Chiper, alături de Andrei PleșuRadu Cosașu și Zigu Ornea, a fost co-fondator în anul 1993 al revistei săptămânale de cultură Dilema, care din 2004 apare sub noua denumire Dilema veche. A lucrat la Dilema de la primul număr, din ianuarie 1993, realizând câteva sute de interviuri cu oameni foarte diferiți, de la președinți și academicieni la florărese și șoferi de taxi. În ultimii ani de viață a colaborat permanent, tot cu interviuri, la revista Avantaje.
Tita Chiper-Ivasiuc a îngrijit apariția romanului lui Alexandru Ivasiuc, Interval: Corn de vânătoare, publicat în 1997 la Editura 100+1 Gramar, cu o introducere de Alex Ștefănescu.

Înj timpul vieții sale a publicat cărțile: Șase pași în șase zile (Povești și povestiri cu ilustrațiii de Ecaterina Draganovici),Apărută la Editura Tineretului, 1965
Într-o lumină orbitoare (cuprinde o selecție de interviuri publicate în săptămânalul Dilema și în revista Avantaje), prefață de Andrei Pleșu, Editura Curtea Veche, 2004.
Ziarista și scriitoarea Tita Chiper a fost și scenaristă de filme de animație și autoare de proză pentru copii.
A decedat în București  în 29 august 2002.

Al.Florin Țene

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania