Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Salina Praid – un obiectiv turistic important la nivel naţional

Primit pentru publicare: 22 sept. 2017
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. revista Luceafărul
Publicat: 22 sept 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Salina Praid – un obiectiv turistic important la nivel naţional

 

Vara, fluxul turistic creşte considerabil. Avem o ţară foarte frumoasă, bogată în obiective turistice, iar preferinţele turiştilor se împart între munte şi mare. Datele adunate în ultimii ani arată că tot mai mulţi turişti aleg salinele şi că acestea au devenit un obiectiv principal mai ales datorită potenţialului terapeutic. Una dintre cele mai apreciate şi vizitate din România este salina de la Praid, important obiectiv turistic din judeţul Harghita.  

Începând cu secolul XVIII, zona în care se găseşte salina se numeşte Ţinutul sării. Bogăţia localităţii Praid stă în salina cu cel mai mare zăcământ de sare al țării, care ajunge până la adâncimea de 2,7 – 3 km. Din punct de vedere geologic, zăcămintele de sare din Transilvania s-au format în urmă cu apoximativ 20-22 milioane de ani, iar datele arheologice ne arată că începuturile Salinei Praid datează încă din perioada daco-romană. După anul 1000, drepturile de minerit și comercializare au fost preluate de secui și sași, iar din 1714, exploatarea sării din zonă era  preluată de administrația habsburgică. Salina a fost amenajată pe o suprafață de 9.400mp de-a lungul a șapte camere de exploatare. Sunt spații spectaculoase care impresionează vizitatorii mai ales prin dimensiuni. Pe pereți și tavan se poate observa structura formațiunii salifere.

Zăcământul are rezerve de aproape 500 de ani. Ceea ce putem vedea azi s-a format în timp prin exploatări masive de sare în urma cărora au rămas goluri subterane de dimensiuni mari, în care s-a individualizat un microclimat de salină cu temperaturi constante cuprinse între 14-16ºC în orice anotimp. Accesul în salină se face printr-un tunel lung de 1.500m şi coborând apoi 300 de trepte. La 120m adâncine, într-un aer puternic ionizat, vizitatorilor li se înfăţişează un orăşel subteran. La primul nivel, destinat turiştilor, pe o suprafaţă de 1.300m se găsesc baze de tratament, farmacia, cafenele, biblioteca, capela salinei, construită în 1993, un parc de aventură, un cinematograf, un restaurant, o galerie a vinurilor unde se pot degusta diferite soiuri şi un muzeu al minei de sare, care povesteşte istoria locului prin intermediul fotografiilor, a reprezentărilor despre cum se exploata sarea şi a obiectelor expuse: unelte din diferite perioade istorice, folosite la exploatare.

Pe timp de vară, numărul vizitatorilor poate atinge 2.500 – 3.000 pe zi, iar în decursul unui an salina înregistrează între 200.000 şi 400.000 de vizitatori. Se organizează pentru aceştia diferite activităţi în sala de spectacole, în bibliotecă şi pe terenul de sport, excursii, drumeţii prin localitate, unde se mai găseşte un ştrand cu apă sărată, unde se pot face şi tratamente cu apă sărată fiebinte, însă doar în perioada 1 iunie – 15 octombie a fiecărui an.

Microclimatul salinei Praid creează condiţii favorabile salino-terapiei date de proprietăţi fizico-chimice precum puritatea aerului, umiditatea şi temperatura constantă, viteza curenților de aer, concentrația de dioxid de carbon în aerul din salină, aeroionizarea negativă şi cantitatea de ozon. Tratamentele de recuperare în salina Praid, recomandate mai ales bolnavilor suferinzi de afecţiuni respiratorii, au început în anul 1960 în mina Gh. Doja. Salina Praid se numără printre cele mai valoroase obiective turistice ale judeţului Harghita şi atrage anual mii de vizitatori din toate colţurile ţării şi de dincolo de graniţele acesteia.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania