Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Cascada cu apă termală din Topliţa, pusă în valoare

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 21 Febr. 2018
Text şi fotografii: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 26 Febr. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean ©Rev. Luceafărul

 

 Cascada cu apă termală din Topliţa, pusă în valoare

 

Noul aspect al cascadei cu apă termală din Topliţa demonstrează faptul că aceasta a trecut prin mult aşteptatul program de consolidare. În urmă cu un an am dedicat un articol acestei cascade, unică la nivel naţional şi una dintre cele mai importante obiective turistice din municipiul Topliţa. Ceea ce m-a determinat atunci să scriu a fost pe de o parte frumuseţea şi unicitatea ei, iar pe de altă parte grija pentru soarta acestui important obiectiv turistic. Mi-a atras atunci atenţia starea acesteia, dar şi mai mult reacţia turiştilor care şi-au exprimat diferite păreri, pozitive ori negative, în mediul online. Mulţi dintre ei apreciau frumuseţea obiectivului, dar şi mai mulţi atrăgeau atenţia asupra faptului că este neglijată şi că ar trebui îngrijită mai mult. În afară de asta, cascada era insuficient promovată ca obiectiv şi necunoscută în multe zone ale ţării în ciuda faptului că vorbim despre un obiectiv aparte, important nu doar pentru zona Topliţei. M-am gândit atunci la o modalitate de promovare în mediul online, la o pagină dedicată acestui obiectiv turistic. Nu costa nimic şi nu putea face decât bine. Am făcut asta pe cont propriu: am creeat o pagină pe care am publicat periodic fotografii noi, din diferite anotimpuri. Am observat apoi cum creşte puţin câte puţin popularitatea obiectivului în mediul on-line, iar acest aspect m-a bucurat.

Probabil că încă de pe atunci, sau poate chiar cu puţin timp înainte, autorităţile locale aveau în desfăşurare planul unui proiect de consolidare şi amenajare a cascadei, pentru că în lunile ce au urmat rezultatele au devenit vizibile. Astfel, în mai puţin de un an se poate spune că s-au schimbat multe. Cascada a fost curăţată şi s-au luat măsuri de protecţie şi supraveghere a obiectivului care s-au dovedit foarte eficiente. Planul actual de amenajare pune în valoare acest obiectiv turistic unic. Am vizitat des cascada atât înainte cât şi după consolidarea acesteia, aşa că am sesizat uşor schimbările în bine. Imaginea pe care o oferă acum vizitatorilor este şi mai plăcută din punct de vedere estetic şi mai demnă de frumuseţea acesteia, după cum se poate vedea şi în fotografiile care ilustrează acest material. Pentru mine, cascada este subiectul preferat atunci când vine vorba de fotografie, acesta fiind unul dintre motivele care mă fac să mă întorc destul de des acolo. De câte ori o vizitez nu mă pot abţine să nu fac fotografii noi şi de fiecare dată aş vrea să scriu ceva. Din fericire, al doilea material pe care i-l dedic vine cu veşti bune.

Cascada face parte din rezervaţia geologică aflată pe strada Cascadei, în lunca Mureşului, pe a cărui terasă s-a format în urma depunerilor de calcar şi traventin, oferind o privelişte deosebită turiştilor care vin să o viziteze sau trecătorilor care o pot admira din tren. Cea mai spectaculoasă privelişte oferită de cascadă se conturează fără îndoială iarna, când îngheaţă de fiecare dată altfel, fiind decorată pe toată suprafaţa cu ţurţuri cu aspect de stalactite. Fotografiile din iarna trecută diferă de cele din iarna aceasta, însă de fiecare dată vorbim de o nouă nunanţă a frumuseţii sale. Aşa cum cascada, ca monument natural, se află într-o continuă schimbare condiţionată de schimbările din natură (solul, apa, fluctuaţiile de temperatură), tot aşa schimbătoare este şi imaginea pe care o oferă.

În anul 2000, cascada din Toplița a fost declarată rezervație de interes național şi arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania