Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri

          Povestea lui este uitată sau știută în mod deosebit de către istorici. Rareori este  menționat în manualele noastre școlare, dar sunt așezate la loc de cinste câteva fotografii  realizate de el, la 1 Decembrie 1918, în atmosfera entuziastă a Marii Uniri. Nu trebuie să-i acuzăm pe cei care nu cunosc acest lucru, pentru că nici profesorii care predau istoria nu și-au pus problema importanței covârșitoare a acestui personaj care și-a adus  contribuția la imortalizarea evenimentului  unic din viața poporului nostru.

            În timpul războiului a fost trimis pe front,  în Italia, unde  este încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei austro-ungare,  pentru că era bine inițiat în acest domeniu. A sosit acasă cu doar câteva zile înainte de 1 decembrie 1918, în satul natal, Galțiu, jud. Alba. În dimineața acelei zile astrale s-a urcat pe bicicletă, având în grijă aparatul cu burduf, trepiedul și clișeele de sticlă. N-a plecat la drum înainte de a  face cu sătenii lui trei fotografii. Una este atât de cunoscută, datorită inscripției care poartă numele satului său.

            La Alba Iulia i se permite să participe la ceremonie din simplul motiv că fotograful oficial al Unirii, Arthur Bach, nu a mai ajuns la eveniment. Samoilă Mârza  nu poate fi prezent în sala în care s-a semnat proclamația Marii Uniri, pentru că nu avea permis de acces, adică acel ,,credențional” acordat numai delegaților oficiali. De aceea nu există nicio fotografie din interior. A stat în fața clădirii, de unde a făcut câteva fotografii cu demnitarii și martorii care ieșeau din sală. Sunt cinci imagini rămase drept documente istorice, între care trei instantanee din mulțime și două imagini cu tribunele oficiale. Numărul redus al fotografiilor se datorează tehnicii de atunci, care presupunea ca subiecții să stea nemișcați câteva minute, dar și vremea extrem de mohorâtă din acea zi de 1 decembrie, încât, nu e de mirare că niciunul dintre cei imortalizați nu zâmbește.

           A rămas pentru totdeauna ca document de referință, imaginea în care Iuliu Hossu citește în fața poporului adunat ,,Proclamația pentru Unire ”, dar și cea cu steagurile tricolore care flutură deasupra mulțimii, având în prim plan delegația din Ilva Mare,  jud. Bistrița-Năsăud, alcătuită din șapte membri, aleși în Adunarea Populară din 17 noiembrie 1918 : Ambrozie Galeș, primarul comunei, Locot. Dr. Titus Slăvoacă,  Dr. Pavel Gălan, docentul Onisim Sasul, docentul Ieronim Galeș de la școala din Lunca, Constantin Gălan și Ieronim Bugnar, gospodari de frunte ai satului.  A trebuit să treacă multă vreme până când  s-a elucidat misterul acestei fotografii. Delegații au fost  ușor de recunoscut, fiindcă purtau haine de culoare albă, din pănură- sumane lungi și cioareci  albi, încălțați cu bocanci sau opinci, iar pe cap căciuli negre din piele de oaie ( cf.Ștefan Sas- ,,Ilva Mare. Oameni și locuri ).

            Toate imaginile evenimentelor de la Alba Iulia poartă amprenta lui Samoilă Mârza, care și-a câștigat pe bună dreptate renumele de ,,fotograf al Unirii ”. Ele au ajuns celebre și dincolo de granițele țării. 

Mircea Daroși

   



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania