ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 18 Febr. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 19 Febr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean ©Rev. Luceafărul
Stimate domnule Constantin Tofan,
În aceste rânduri vreau să-mi exprim admiraţia şi mulţumirea faţă de tot ceea ce sunteţi: un om modest, un profesor dedicat şi un pictor din biografia şi activitatea căruia transpare multă pasiune pentru artă.
Trebuie să vă mărturisesc faptul că atunci când am devenit studentă a UNAGE Iaşi, în 2014, nu ştiam prea multe despre acest oraş în care am ajuns prima dată cu ocazia studiilor şi implicit nu ştiam aproape nimic despre artiştii şcolii ieşene. Şi pentru că nu putem asocia un nume diferitelor forme de artă pe care le întâlneam în expoziţiile din oraş, am decis să iau lucrurile pe rând, să admir opera şi să caut numele artistului abia în momentul în care voi întâlni o operă care să-mi capreze atenţia mai multe decât câteva minute. Chiar din primul an de studii am avut bucuria să văd mai multe expoziţii interesante, însă două mi-au atras atenţia în mod deosebit, expoziţii prezentate pe rând în acelaşi spaţiu: Galeria Cupola.
Prima, o îmbinare între mediul sculptural şi cel instalativ, era semnată de dl.prof. Dragoş Pătraşcu şi mi s-a părut cea mai interesantă expoziţie din câte am văzut până în acel moment în oraş. A doua am vizitat-o la aproximativ un an şi ceva diferenţă. Era o expoziţie de pictură semnată C.Tofan, care m-a surprins plăcut încă de la intrarea în galerie, când am privit imaginea de ansamblu. Dar principalul motiv pentru care mi-a plăcut aşa mult ceea ce am văzut a fost acela că la scurt timp am găsit elementul unitar al expoziţiei: motivul copacului, motiv des utilizat de mine în ilustraţiile proprii. Şi astfel am rezonat imediat cu tot ceea ce-mi oferea expoziţia, am apreciat tehnica, cromatica şi mai ales stilul, pe care din acel moment l-am putut recunoaşte ori de câte ori întâlneam un tablou semnat ieşit din atelierul dvs..
Apoi, în anul III am aflat că avem un curs cu dvs., iar la aceste cursuri ne-aţi făcut bucuria, mie şi colegelor mele de la Istoria şi teoria artei, de a ne invita să ne desfăşurăm orele de curs în spaţiul în care prinde contur opera dvs.: la atelier. Acolo am avut libertatea de a admira în voie zeci de tablouri expuse ca-n galerie şi am avut onoarea să ne vorbiţi despre parcursul dvs. artistic, despre desen şi culoare, despre artă şi viaţa de artist. Dintre toate acestea, căldura din vocea dvs. am simţit-o mai pronunţat atunci când era vorba despre culoare, aşa cum era de aşteptat. Ne-aţi primit cu prietenie şi căldură şi ne-aţi împărtăşit cu generozitate din experienţele dvs. de om şi mai ales din cele de artist. Vă mulţumesc pe această cale pentru tot, dar mai ales pentru lecţia de artă…
Cu admiraţie şi recunoştinţă,
Un învăţăcel pasionat de artă şi frumos.
Despre artistul C.Tofan
Pictorul Constantin Tofan s-a născut în comuna Gârceni, Vaslui, la data de 14 aprilie 1952. A studiat începând cu 1994 la Academia de Arte George Enescu, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi, după cum se numea pe atunci Universitatea de Arte, apoi din 1974 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Facultatea de Desen. În prezent este prof. univ. Dr. la Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi, la specializarea Pictură.
Dintre premiile obţinute amintesc Premiul pentru pictură Lascăr Viorel, Bienala Națională de artă plastică, Piatra Neamț în 2005 şi 2011, Premiul de Excelență din partea Primăriei Municipiului Iași, Salonul Artis în 2008, Premiul Pogor pentru întreaga activitate în domeniul artelor plastice, acordat de Primăria Municipiului Iași în 2008, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, pentru Ciclul Permanențe în 2001, Premiul pentru pictură Corneliu Baba, acordat de U.A.P. din România în 2000 şi nu numai.
Printre expoziţiile personale se numără cea de la Galeriile Art Your Self, București, 2013, Copacul, Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Muzeul județean Botoșani, 2012, Dialoguri, Galeriile de Artă ale Muzeului Județean Ștefan cel Mare, Vaslui, 2011, Muzeul de Artă Iulian Antonescu, Galeriile de Artă Alfa, Bacău, 2009, Ritmuri plastice, Galeriile de Artă ale Muzeului Judeţean Ştefan cel Mare, Vaslui, Desprinderi parte și întreg, Muzeul de Artă Galați, Galeriile de Artă Dana, Iași.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania