Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Securitatea națională-tema momentului…

Securitatea națională-tema momentului…

La Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei –București, 2020, sub semnătura Gl. bg. (r) dr. Gheorghe Crețu, redactorul-șef a publicației Rezerva Oștirii Române, Revistă de Informare, Opinie și Cultură, important colaborator al Cenaclului literar  de la distanță, a apărut volumul cu „pobleme de interes” intitulat Securitatea Națională și Inconsecvențele ei pe Parcursul a Două Decenii (1998-2018), eseuri, teme ale momentului, care au ajuns în biblioteca mea cu autograful care îmi stimulează căutările în domeniu – „Domnului Ion N. Oprea cu stimă și deosebit respect pentru titanica muncă pe care o desfășurați”, 8 februarie 2021 .

Absolvent al Liceului Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, a   Școlii Militare de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” –Sibiu, Facultatea de Arme Întrunite  Tancuri și Auto din Academia Militară Generală (Universitatea Națională de  Apărare „Carol I”), Cursul post-academic profil unic pentru toate armele, facultatea de   Științe Politice-București, Facultatea de Sociologie și Pedagogie a Universității din București, doctor în Științe Militare, ostaș care a îndeplinit funcții de răspundere în unități, mari unități, comandamente și în Marele Stat Major pe linie de comandă,  stat major și mass-media militară, precum și în instituții și formațiuni de cercetare științifică ale armatei – cum rezultă dintr-un C/V de pe coperta IV a CĂRȚII – autorul este cel care a semnat numeroase studii, comunicări științifice, eseuri și articole, inclusiv în antologiile Cenaclului nostru.

Face  parte de mai mulți ani din Cenaclul Literar la Distanță de la Iași și este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este  decorat cu Odinul Steaua României În grad de Cavaler și Ordinul Steaua României În grad de Ofițer, scrie EDITORUL  cu subliniere: „Prezenta lucrare confirmă preocuparea autorului de a contribui la elucidarea permanentă a unor pobleme importante cu privire la securitate și apărare, domenii de impact deosebit ale interesului  național, dar și coordonate de seamă ale organismelor euro-atlantice din care și România face parte”.

În Argument de autor acesta se referă concret la sensibilitățile temelor care „ne-au făcut să fim deosebit de circumspecți în analizele căora le-am dat curs  publicându-le, mai întâi, în revista Rezerva Oștirii Române, organul de presă al A.N.C.M.R.R., în ideea de a contribui la cultura de securitate a celor interesați”. Și, în continuare, tot mai concret: „De conținutul materialelor la care ne-am referit au luat cunoștință inițial doar  o anumiă categorie de oameni,în mod deosebit cei cărora revista li se adresează direct. Ne-am gândit, însă, că înmănuncherea tuturor materialelor într-un volum ar deschide posibilități sporite ca de conținutul lor să beneficieze  un  număr mai mare și  diversificat de oameni, interesați de problematica  abordată, și că va fi mai bine îndeplinit scopul pe care ni l-am popus de la bun început de a contribui la dezvoltarea culturii de securitate”.

…„Fiecare din cele 33 teme abordate în lucrare reprezintă o radiografie,la cald, a problematicii cu care se confruntă lumea începtului de mileniu III, îndeosebi a riscurilor și amenințărilor în plan intern și extern, precum și a modaltăților concrete de acțiune pentru prevnirea și contracararea acestora.Acest fapt a avut o contribuție substanțială la formarea și  dezvoltarea unei culturi de securitate solide și a răspuns unei nevoi strigente de pofesionlizare a militarilor, dar și a civililor din structurile sistemului național de apărare, și nu numai”, scrie colonelul (r) Ion Ciontea,  prefațatorul, în Cuvânt – înainte, fost director al Trustului de Presă al Armatei Române.

O CARTE – 248 de pagini, procesare computerizată Aliona Chirilă, corectura Dorina Litră,  Eleonora Dincă, Constanța Oprea,DTP-Tudora Nicoară –    care corespunde momentului că iată ce citim de natură să ne justifice nu numai nouă, autorului, revistei inițial gazdă a lor,  Editurii, militarilor, tuturor rezerviștilor, inclusiv oamenilor de rând despre: „   Politica externă a lui Klaus Iohannis şi a lui Florin Cîţu, 26 februarie 2021,România, preşedintele Klaus Iohannis (el are prerogativa constituţională), prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu au rechemat 23 de ambasadori (de la Berlin, Washington, Viena, Berna, Varşovia, Vatican, Tokyo, Pretoria, Seul, Astana etc.), asta după ce Klaus Iohannis rechemase la finele anului trecut alţi 26 de ambasadori (Moscova, Budapesta, Londra, New Delhi, Ottawa etc.). Deja în 2016 Iohannis rechemase de la post peste 30 de ambasadori din cei vreo 100 câţi avem (cu consulate şi organizaţii internaţionale cu tot),vezi Petru Romoșan.

Sunt probleme de interes, așa se asigură Securitatea Națională, cu măsuri înfăptuite pas cu pas…

Ion N. Oprea, Iași, 6 martie 2021.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania