Primit pentru publicare: 29 iunie 2016
(Din Rezerva Oştirii Române, revista de informare, opinie şi cultură, Anul XVIII – nr.1 (34) –Mai 2016, p.52-53)
General de brigadă® dr. Gheorghe Creţu,redactor-şef al revistei Rezerva Oştirii Române, Bucureşti
O carte mozaic, purtând semnătura eruditului scriitor ieşean Ion N. Oprea, între coperţile căreia domnia sa adună studii, eseuri, însemnări, evocări, articole etc. – parte dintre ele publicate în “Luceafărul” şi în alte reviste cu subiecte dintre cele mai diferite, dar care au acelaşi numitor comun: promovează valorile perene ale poporului român. O carte care adaugă la zestrea literară impresionantă a domnului Ion N. Oprea noi nestemate. Şi cum altfel ar fi putut începe autorul cartea “Ecouri” dacă nu cu aspecte inedite din viaţa şi opera poetului nepereche Mihai Eminescu precum şi cu prezentarea unor instituţii de cultură care îi cinstesc memoria.
În filele acestui volum descoperim şi alţi creatori de literatură, mai vechi sau mai noi, care prin opera lor au contribuit şi contribuie la consolidarea culturii naţionale. de asemenea, cartea cuprinde o serie de materiale care au ca obiect holocaustul din România împotriva evreilor, în contextul în care aceştia au fost ocrotiţi cu multă grijă de majoritatea românilor.
O bună parte dintre materialele reunite sub genericul “Ecouri” privesc viaţa politică şi civică din România, cu luminile şi umbrele ei, precum şi cu nenumăratele dezamăgiri ale prezentului, în varii domenii. În acest context nu este uitat nici evenimentul tragic de la Clubul Colectiv, care ţine de o anumită stare de lucruri dată de ceea ce auzim nu odată: “merge şi aşa”.
Bun cunoscător al vieţii internaţionale, autorul face o radiografie a fenomenului migraţiei şi al pericolului acestuia pentru Europa şi nu mai puţin pentru România.
Înainte de a încheia această prezentare facem cunoscut cititorilor noştri faptul că domnul Ion N. Oprea şi-a început activitatea de publicist în perioada 1951-1954 în ziarele militare Glasul Armatei, Scutul patriei şi Apărarea patriei.
Îi mulţmim domnului Ion N. Oprea pentru această carte, dar şi celor care l-au sprijinit în editarea şi publicarea ei, respectiv doamnei profesoare Ana Dumitrescu şi domnului Constantin Huşanu.
Cartea a apărut la începutul acestui an în Editura PIM-Iaşi.
Felicitări maestre!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania