Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Șfichiuitorul, în ianuarie 2017: Pentru salvarea satului și valorilor tradiționale

  Primit pentru publicare: 02 ian. 2017
  Șfichiuitorul
  Autor: Ion ISTRATE
  Publicat: 03 ian. 2017
  Redactor ediție: Oliv IVANCIU

   

   

  Șfichiuitorul, în ianuarie 2017

  Pentru salvarea satului și valorilor tradiționale

   

  Impulsul pentru acest șfichi l-am primit de la jurnaliștii botoșăneneni: Botoșăneanul (www.botosaneanul.ro), Stiri Botoșani (www.stiri.botosani.ro) și Botoșaninews (www.botosaninews.ro).

  http://www.botosaneanul.ro/breaking-news/rascoala-pe-1-ianuarie-sute-de-oamenii-cer-demisia-primarului-baricadat-in-casa-si-aparat-de-jandarmi-iesi-afara-javra-ordinara-video-galerie-foto/
  ,,[…]Sătenii din Corni sunt nemulţumiţi peste măsură de faptul că administraţia locală nu a organizat nici o petrecere publică cu ocazia trecerii în noul an. Oamenii erau obişnuiţi ca la final de an să aibă loc măcar o manifestare cu formaţii de urători şi interpreţi de muzică populară. Într-o mulţime de alte comune, de la Hilişeu şi până la Pomârla, primăriile au pus la cale astfel de acţiuni, însă la Corni păstrătorii tradiţiilor populare nu au avut nici un sprijin din partea Primăriei şi au trebuit să se descurce singuri.[…]. Să-i fie ruşine primarului! Toţi banii din sponsorizări au ajuns în buzunarul lui şi în alte sate! Primarul a ştiut să se ocupe de comună şi de locuitorii ei doar în perioada alegerilor, de fapt a ştiut să facă doar promisiuni. Cu aşa conducători, mai bine fără. Ruşine primarului şi conducerii Primăriei!!”, şi-a spus oful unul dintre protestatari. […] ”(Botoșăneanul).
  http://stiri.botosani.ro/stiri/administratie/corni.html
  http://botosaninews.ro/307398/eveniment/video-revolta-cetatenilor-din-corni-continua-primarul-isi-asuma-greseala-dar-nu-isi-da-demisia/

  Și la Corni, și la Tudora, și la Vorniceni nu e de glumă!
  Acești trăitori au ceva comun, care vin din trecutul lor: tradițiile populare, respectul pentru aceste valori, răbdarea și răbufnirea atunci când administrațiile neglijează năzuințele și nevoile lor.

  Ceea ce s-a întâmplat, și încă nu e gata, la Corni, de fapt, nu e vorba de o ,,petrecere”, pe care primarul, neinspirat, nu a organizat-o la sărbători, ci o necesitate, o cerința ancestrală de trăire sufletească și nevoia conservării obiceiurilor, care se manifestă cu pregnanță în perioada sărbătorilor de iarnă. E ceva care vine din firea țăranului, sădită de legătura sa cu satul și pământul, o pornire care se declanșează la momentele mai importante din viața comunităților rurale.
  Unii primari nu înțeleg rostul lor și nici măcar nu sunt ,,pe felie,, să profite de aceasta. Nu au viziunea de a stimula interesul și voința oamenilor pentru păstrarea tradițiilor românești.
  Și acest lucru se întâmplă doar în comunitățile unde cei aleși ca primari nu au legitimitatea necesară, pentru că, și dau exemplu, și la Corni, și la Vorniceni primarilor aleși la localele din 2016 nu li se justifică pretenția de legitimitate, deoarece au fost aleși cu aprox. 25% din totalul locuitorilor cu drept de vot. La Corni, primarul actual a fost ales cu 44,37%, la Vorniceni cu 40,86%, din cei prezenți la vot, deci cu aprox. 25% din totalul celor cu drept de vot. Și atunci, care e reprezentativitatea?

  La Vorniceni, n-are treabă el cu drumul principal al satului, care zice că-i al județului. Dar tu, dacă ai pretenții de bun administrator, caută o soluție personală, dacă nu găsești înțelegere și nu ai capacitatea de a-ți convinge șefii județului de necesitatea reparațiilor drumeagului ce străbate satul de la un capăt la altul. Adună oamenii, adă balast, piatra și nisip, și astupă gropile, bătucește adausul cu maiul. Dacă nu, cu capul tău, țăranii vor îndesa pământul, în groapă, în găurile pe care le uneltești împotriva celor peste 75% care nu te-au votat. Avantajul la numire și nu la alegeri vi l-a dat o lege prost făcută. E nevoie neapărat de un tur doi al alegerile locale pentru funcția de primar, pentru că așa, după cum am spus, poate ajunge primar un cetățean care nu are încrederea a peste 51% din locuitori arondați votului în cauză.

  Mă bizui pe istețimea Senatorului proaspăt ales, Lucian Trufin, fost primar la Vlăsinești, dacă și-a dat deja demisia, să îndrepte această lege nepotrivită printr-o inițiativă izvorâtă din buna sa cunoaștere a specificul comunităților sătești și voința Domniei sale de a salva valorilor tradiționale, într-un cuvânt: ȚARINA noastră cea străveche.

   

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  4 comentarii la acestă însemnare

  1. […] Sursa primară: http://www.luceafarul.net/sfichiuitorul-in-ianuarie-2017-pentru-salvarea-satului-si-valorilor-tradit… […]

  2. Nicolae Iosub spune:

   D-le Director, Pe la televiziuni se spunea ca locuitorii voiau mici si bere. Ei nu inteleg ca sunt traditii care trebuie respectate de cei ce conduc comunitatile locale. Ar fi trebuit ca manifestarea sa fie organizata in strada, sa fie invitata televiziunea, sa se vada despre ce este vorba. Rusine primarului din Corni!

  3. MIHAI spune:

   îmi pare nespus de rau ca desi consilierii din opozitie la Vorniceni au majoritatea in C.L nu reusesc sa îl dea jos pe acest Trantor de Primar sa ceara un referendum. Desi aceasta portita Constitutionala cere foarte multi pasi de urmat.

  4. adascalitei mariana spune:

   Și jalnic sună-un clopot…
   Of, satul meu cuminte, hai, pune-te pe plâns
   Nici vara asta-n brațe copiii nu ți-ai strâns,
   O parte vin și pleacă, o parte te-au uitat
   În tine numai vântul mai trece pe-nserat.

   Așa prăpăd, bătrâne, războiul n-a făcut
   Să –ngroape viața-n lacrimi și casele în lut,
   Îți vând în taină țarini, bătrâne, și tu taci
   Dar vor păstra străinii cărările cu maci?

   Izvoarele și crângul unde se-ntorc cocori…
   În cimitir morminte?…și luncile cu flori?
   Unde-odihneau străbunii și unde pășteau miei
   Unde jucau mijoarca copiii mititei…

   O, satul meu cu datini, cu urători la geam,
   Dacă te pierd pe tine, pe lume ce mai am?
   Mi-e plin de jale glasul și sufletul mi-i gol
   Străinii te vor șterge, te-or strămuta la Moll.

   Pe stamba luncii tale, când înfloresc mălinii
   Cine-ți va-ntinde hora, dând mâna cu străinii
   Sau doinele pe dealuri din fluier în amurg
   Le-or mai cânta, bătrâne?… Tu taci doar lacrimi curg.

   Mai cheamă-mă, bătrâne, la nuntă și la hram
   Și iarna, cu Lumină, să te colind la geam
   Mai cheamă-mă când ploaia te-mbracă-n curcubeu
   Și când privighetoarea te scaldă-n cântul său.

   Te-au cumpărat străinii, cu țarini și cu grâne
   Pe-ascuns, în miez de noapte, degeaba plângi bătrâne,
   Ți-au îngropat trecutul și numele în humă
   Ca pe-un lepros te ceartă, ca pe-un bolnav de ciumă…

   Încet își duc la capăt, mârșavul plan bolnav
   Să-nstrăineze neamul plecat prin lume, sclav
   Să nu se mai vorbească de vatra ta în veci…
   Tu taci, te-neci în lacrimi, genunchii tăi îi pleci.

   Mai cheamă-mă când poama e de cules prin vii
   Și de prin lume cheamă-ți , bătrâne, ai tăi fii
   În brațe toți cu milă, cu dragoste te-om strânge
   Iar tu să râzi , hai râde, ai plâns destul, ajunge…

   Ți-e plin, bătrâne, chipul de lacrimi și mânie
   Și jalnic sună-un clopot, sărmană Românie….

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5