Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. Premiul Nobil pentru consilierul Lebădă

Primit pentru publicare: 17 ian.2015.
Autor: Ion Istrate
Publicat: 17 ian.2015.

Șfichiul zilei

Premiul Nobil pentru consilierul Lebădă

Mai ieri, mare zgomot în presa locală și, mai cu seamă, pe la colțuri pe tema unei inerente greșeli sub o emoție firească a unui tânăr consilier.

Pe Radu Lebădă, în calitate de președinte al Ședinței festive pentru înmânarea Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu”, la 15 ian.2015, ,,emoțiile l-au copleșit” și a mai adăugat o cunoscută sintagmă a unui titlu ce se acordă la nivel mondial – ,,Nobil” -, atunci când a anunțat conferirea Titlului de către Consiliul Local Botoșani.

Rumoarea și zâmbetele sarcastice ale unora dintre cei prezenți au fost puse la punct de peotul Dinu Flămând: ,,Voi încerca să-i explic tânărului nostru confrate că nouă ne-ar plăcea foarte mult să putem să dăm Premiile Nobel ale Poeziei de aici, de la Botoşani, cum în visul frumos, sau în neştiinţa dânsului, şi-a imaginat că putem să facem. Şi într-un fel sunt Premiile Nobel pentru Poezie, pentru că este premiul care are numele celui mai mare poet al acestei limbi şi al acestui popor.”(stiri.botosani.ro).

Nu domnilor, cu tot respectul cuvenit poetului Dinu Flămând, pentru precizarea pe care o voi face, Domnia sa fiind laureat – 2011 – al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” acordat la Botoşani, Radu Lebădă nu a făcut aceasta din ,,neștiință”, pentru că e un om cultivat și provine dintr-o familie de vertibali intelectuali cu o rădăcină îndepărtată și adânc infiptă în trecutul istoriei noastre. Stră-străbunicul său (Stredie Ungureanu) din partea tatălui a luptat la Plevna, de unde s-a întors fără un picor și era cam de vârsta lui Radu. Eroul de la Plevna, în Primul Război Mondial, deși la peste 65 de ani, s-a oferit voluntar pentru a ajuta serviciile sanitare din spatele Frontului, în luptele de la Mărășești. Și apoi, străbunicul lui Radu, Gheorghe Ungureanu, fiul lui Stredie Ungureanu, în Al Doilea Război Mondial a fost decorat pentru abnegație și vitejie în luptele de la Cotul Donului (URSS), fapt pentru care a plătit cu prizionierat în Siberia.

Să revenim, confuzia a fost în rândul auditorilor percepând ce-a fost nefast din vorbele rostite. Eu am înțeles că, aprioric, președintele ședinței, în logica-i corectă ce-l caracterizează , a sugerat, așa cum și Dinu Flămând a băgat de seamă, că Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu se distinge evident de celelalte premii acordate în memoria lui Eminescu, tocmai prin caracteristicile superioare și procedurile desăvârșite de acordare și că se atribuie numai creatorilor de artă – poezie -, care fac cinste, onorează și pun înntr-o lumină favorabilă personalitatea de excepție a Poetului și a Botoșanilor.

Și acum șfichiul, fiindcă biciul e pe altcineva. Nelămurită cum trebuie, confuzia reținută cu intenție de cei prezenți la Festivitate, îl determină pe epigramistul Toni MONACU să publice pe site-ul de știri botoșaninews.ro, înțepătoarea confuzie – o epigramă – punând ,,curca” în locul ,,lebedei”.

Nu maestre, greșiți! Radu LEBĂDĂ nu va rătăci nicodată printre curci. Și are timp să ne-o demonstreze! Nu merită Radu zeflemeaua asta!

Curaj Radu, nu te stânjeni! Stingherul ar trebui să fie altul din rândurile entității ce vremelnic sunt ocupate de unii.

 Nota bibliografică:
1.www.stiri.botosani.ro, Un consilier local a transformat Premiul Naţional de Poezie în Premiul Nobel, 15 ian.2015; http://www.stiri.botosani.ro/stire/77606/Un+consilier+local+a+transformat+Premiul+Na%C5%A3ional+de+Poezie+%C3%AEn+Premiul+Nobel.html
2.www.botosaninews.ro, Epigrama zilei: Premiul nobil pentru consilerul Lebădă, Toni Monacu, 16.ian.2015; http://botosaninews.ro/226205/cultura/epigrama-zilei-premiul-nobel-pentru-consilierul-lebada/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania