Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. Țeapă!… două la rând

Primit pentru publicare: 18 ian.2015.
Autor: Ion Istrate
Publicat: 18 ian.2015

 

Șfichiul zilei. Țeapă!… două la rând

,,Stimate domnule Nicolae Manolescu,/ Mă număr printre cei care sunt gata oricând să recunoască importanţa contribuţiei dumneavoastră la istoria literaturii române. Niciun moment nu aş putea contesta relevanţa poziţiilor dumneavoastră şi nu sunt atât de naiv încât să idolatrizez opinii. Acest lucru l-am învăţat şi din volumele pe care le-aţi semnat de-a lungul timpului.[…]” (Răzvan Țupa).

Este, de facto, începutul politicos și de bun simț al unei răzmerițe poetice plină de vigoare tinerească, fără ocolișuri, împotriva, nu numai a preșdintelui USR, poate, și altor frunți din structurile teritoriale de breaslă. Că nu-i așa?… peștele de la cap se împute.

Și continuă tânărul poet, distins cu Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu“ în 2012: ,,[…] Din păcate mă văd obligat să vă adresez rugămintea de a lua în considerare prejudiciul pe care îl aduceţi acum singurului premiu literar românesc spre care mai puteam privi cu admiraţie. În urma decernării Premiului Naţional „Mihai Eminescu” la Botoşani, anul acesta pentru 2014, alegerea câştigătorului pentru secţiunea Opera Omnia ne-a nedumerit şi ne-a revoltat pe majoritatea celor pentru care poezia contemporană contează. […] Retragerea dumneavoastră din acest juriu pentru anii care urmează este singurul gest care putem spera că va restabili credibilitatea Premiului Naţional „Mihai Eminescu […].”

Atenție: prejudiciu, retragere!

În 2014, acordare ,,Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” a răscolit opinii, și de acest fel, și de altfel. Și, atunci, am auzit revolta legăturilor locale!. Anul trecut, semnalul țepei a venit din Iași (Ion N.Oprea), anul acesta din Brăila (Răzvan Țupa). Noi botoșănenii, doar, am consemnat. Și consemnăm, și consemnăm și acum! Aleșii noștri au promis, acum încă nu, că vor fi mai vigilenți înspre petrecerea procedurilor de acordare a Titlului în discuție…

Și acum șfichiul, pentru că biciul e pe altcineva. Dar, nu voi comenta. Înțelegeți-mă!…

La luptă, tineri scriitori! … și voi, și ceilalți, și cei care încă nu ați trecut zidul USR!

 

Nota bibliografică:
1.http://www.poetic.ro/, Răzvan Țupa: Cu respect, Domnule Nicolae Manolescu vă rog să vă retrageţi din juriul Premiului Naţional Mihai Eminescu, poetic.ro, Brăila, 18 ian.2015

2.Rev. Luceafărul (Bt.), Ion N. Oprea: Surpriză, la Botoşani! Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, 2014, acordat unui colaborator al Securităţii, luceafarul.net, 28 ian.2014; http://www.luceafarul.net/surpriza-la-botosani-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu-2014-acordat-unui-colaborator-al-securitatii.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania