Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. Atentat, la țeapă

Primit pentru publicare: 19 ian.2015.
Autor: Ion Istrate.
Publicat: 19 ian.2015, la închiderea ediției.

 

Șfichiul zilei. Atentat, la țeapă

Din Stiri.botosani.ro, potențial online, unde se acordă o atenție cuvenită actului literar, culturii în general, din acest spațiu moldav, cu o redactare elevată (de regulă, Florentina Tonița), urmăresc îndeaproape pulsul cotidianului cultural.

UPDATE: Reacţia lui Manolescu la Apelul scriitorilor: O modestă propunere CĂTRE JURIUL PREMIULUI MIHAI EMINESCU – OPERA OMNIA, de la Botoşani! (stiri.botosani.ro)

Astăzi am văzut, după cum observați, și reacția la ,,începutul politicos și de bun simț al unei răzmerițe poetice”, o modestă scânteie, dar strălucitoare. E vârtoasă!

,,Scriitori români, din toate generaţiile, s-au solidarizat şi au semnat „O modestă propunere” adresată juriului Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, premiu acordat la Botoşani poetului Gabriel Chifu, pe data de 15 ianuarie 2015. Gabriel Chifu este poet, prozator, dar în acelaşi timp şi vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. […]”. (stiri.botosani.ro)

Și mai departe… ”[…] Vă rugăm, prin urmare, (domnule Nicolae Manolescu, n.r.) să acceptați propunerea noastră: aceea a demisiei de onoare. […]” Și se semnează ,, […] Cu speranță,/(:) Claudiu Komartin/ Radu Vancu/ Rita Chirian/ Octavian Soviany/ Florin Iaru/ Emilian Galaicu-Păun/ Dumitru Crudu/ Paul Cernat/ Dan Coman/ Marin Mălaicu-Hondrari/ Svetlana Cârstean/ Andrei Terian/ Mihail Vakulovski/ Bianca Burța-Cernat/ Ștefan Manasia/ Alex Goldiș/ Bogdan-Alexandru Stănescu/ Liviu Antonesei/ Ionel Ciupureanu/ Nicolae Avram/ Elena Vlădăreanu/ Alexandru Vakulovski/ Cosmin Perța/ Ion Buzera/ Paul Vinicius/ Anca Mizumschi/ Dan Iancu/ Ciprian Măceșaru/ Andrei Dósa/ Aleksandar Stoicovici/ Sorin Despot/ Radu Nițescu/ Laurenţiu Ion/ P.S. Cei care vor să-și exprime adeziunea la Apel o pot face trimițând un mesaj pe adresa: apel.pentru.poezie@gmail.com […]”

Cum poate fi asta o demisie de onoare? Este conflict de interese, domnilor! Mai bine o excludere de dezonoare! Dar, cine trebuie s-o facă? Parcă se vorbea, ieri, de un prejudiciu, adus unei instituții: Premiul Național de Poezie ,,Mihai Eminescu”, de aici, de la noi, de la Botoșani, pentru calitatea actului cultural național, pentru imagine, și a USR.


Și acum șfichiul, fiindcă biciul e pe altcineva. Atentatul: ,,[…] Reactia lui Nicolae Manolescu la Scrisoarea deschisa a celor 33 de scriitori, la Radio Iasi: „Premiul a fost cel pe care îl ştie toată lumea, acordat de astfel unui poet foarte bun, cu un ultim volum apărut acum doi ani, foarte bun. Nu e nimic de comentat aici. Mă miră foarte tare această scrisoare a 30 de poeţi, nu ştiu ce treabă au ei cu premiul şi cu Gabriel Chifu. Ce pot să vă spun este că a fost acordat de un juriu conform regulamentului, fără nicio abatere de la el. Este foarte simplu, este un protest după părerea mea neavenit şi necolegial. Este prima dată când nişte poeţi se solidarizează împotriva unui confrate de al lor. Pe mine personal, un asemenea proces ma scandalizează„.(stiri.botosani.ro).

Și mai insist: ,, […] În 2014, acordare ,,Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” a răscolit opinii, și de acest fel, și de altfel. Și, atunci, am auzit revolta legăturilor locale!. Anul trecut, semnalul țepei a venit din Iași (Ion N.Oprea), anul acesta din Brăila (Răzvan Țupa). […]” (rev.Luceafărul, www.luceafărul.net).

Scoateți săbiile scriitori, poeți ai neamului!
Jurnaliștilor scoateți biciul, că e groasă!

Felicitări, stiri.botosani.ro!

Notițe bibliografice:
1. stiri.botosani.ro, 19-01-2015, UPDATE: Reacţia lui Manolescu la Apelul scriitorilor: O modestă propunere CĂTRE JURIUL PREMIULUI MIHAI EMINESCU – OPERA OMNIA, de la Botoşani. http://www.stiri.botosani.ro/stire/77704/UPDATE%3A+Reac%C5%A3ia+lui+Manolescu+la+Apelul+scriitorilor%3A+O+modest%C4%83+propunere+C%C4%82TRE+JURIUL+PREMIULUI+MIHAI+EMINESCU+%E2%80%93+OPERA+OMNIA%2C+de+la+Boto%C5%9Fani%21.html;
2.
Luceafărul (www.luceafarul.net), Ion Istrate: Șfichiul zilei. Țeapă!… două la rând, 18 ian.2015, http://www.luceafarul.net/sfichiul-zilei-teapa-doua-la-randAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania