Începând de anul acesta modelul de subiect de la Evaluarea Națională s-a schimbat, lucru știut de toată lumea. În articolul de față mă voi referi doar la subiectul al II-lea din testele pentru evaluarea de clasa a VIII-a. Structurile textuale – secvențe de tip narativ, explicativ, descriptiv, dialogat și argumentativ – sunt prezente în cerințele de la subiectul al II-lea, la compunere, în cadrul testelor pentru examen.
Jean Michel Adam vorbește despre analiza structurilor diverse și complexe ale textelor și susține că este destul de greu să se stabilească o tipologie textuală care să cuprindă această varietate. Adam descrie un număr de cinci secvențe care apar în textele literare, dar și în textele nonliterare. Aceste secvențe sunt: narativă, descriptivă, dialogată, explicativă și argumentativă.
Florentina Sâmihăian prezintă aceste secvențe stabilite de Adam în lucrarea O didactică a limbii și literaturii române. În orice text există segmente mici, compuse din mai multe fraze, care au anumite trăsături ce ne ajută să le recunoaștem.