De câțiva ani, a apărut și în țara noastră un nou curent în educație, „școala de acasă”, pornind din 2016, când a devenit cunoscut datorită alegerii unor vedete de a-şi retrage copilul de la școala publică. Chiar dacă acesta rămâne un fenomen destul de marginal, unii părinți aleg totuși să-și educe copiii la domiciliu, mai ales odată cu pandemia Covid-19. Există părinți îngrijorați care ar putea fi tentați să nu-și trimită copiii la școală. Unii se tem pentru sănătatea lor sau a celor dragi, alții doresc pur și simplu să ofere o anumită stabilitate copiilor lor, pentru că nu știm ce ne rezervă următoarele luni și nu putem şti cât timp va dura până când şcolile îşi vor relua activitatea normală.
Homeschooling-ul este activitatea de educare a copilului de către părinți sau tutori profesioniști (meditatori), în locul unei educații standard în școală. La fel ca în orice mediu educațional, există atât avantaje, cât și dezavantaje de luat în considerare atunci când decideți dacă educația la domiciliu este cea mai bună opțiune educațională pentru copilul dumneavoastră. În acest studiu, vor fi analizate avantajele și dezavantajele fiecăruia, beneficiile școlii la domiciliu, avertismente și considerații care trebuie să fie avute în vedere, dar și modul de funcționare al educației la domiciliu.
Statele europene în care „școala acasă” este permisă prin lege sunt Franța, Austria, Marea Britanie, Slovenia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Ucraina, Lituania, Belgia, Danemarca, Italia, Norvegia, Cehia, Portugalia, Rusia, Elveția, Polonia, dar gradul de control al statului este foarte variat de la un stat la altul. În Europa, începând cu anii 1970, educația la domiciliu a fost privită ca o opțiune alternativă de educație. Cu toate acestea, popularitatea sa a crescut în ultimii ani, cu atât mai mult începând cu 2020 și pandemia de Coronavirus. În anul 2016, în SUA existau peste 2,3 milioane de copii de vârstă școlară care făceau cursuri la domiciliu . În Canada, numărul oficial al copiilor școliți la domiciliu este de 10.000, iar cel neoficial se estimează în jurul valorii de 20.000. Este dificil, însă, să se știe numărul exact, deoarece unele state nu solicită părinților să înregistreze educația la domiciliu la o agenție publică. Statisticile arată că educația la domiciliu crește cu 7-15% în fiecare an. Statele care oferă un învățământ de calitate nu au la fel de mulți elevi educați acasă ca cele care nu au un sistem performant.
(…)
Pentru o lectură completă accesați: https://edict.ro/studiu-privind-homeschooling-sau-scoala-de-acasa-in-romania/