Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Sunete de bucurie și voioșie au răsunat la Botoșani!

  • Publicare sponsorizată de Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (Fundația Editurii Agata).
    Scop: diseminarea informației culturale din județul Botoșani.
    Editor: Diana Maria Aghiorghiesei, redactor șef.

COMUNICAT DE PRESĂ: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Botoşani, a organizat Festivalul Internaţional al Cântecului, al Jocului şi al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XVI-a.

  • 2 iulie a fost o zi importantă pentru folclorul botoșănean, zi în care ansamblurile și formațiile din județ s-au întâlnit la Botoșani să celebreze dansul popular. Cele 17 formații din județ, alături de invitații acestei ediții, au pornit de la ora 16 într-o paradă a costumelor populare, printre picături de ploaie. Frumusețea ansamblurilor și a diversității de costume a putut fi admirată de către public pe traseul: Bulevardul Mihai Eminescu, Str. Octav Onicescu, Calea Națională, Str. Cuza-Vodă, Str. Marchian, Bulevardul Mihai Eminescu.
  • Începând cu ora 17, când vremea s-a îmbunătățit, s-a dat startul momentelor coregrafice pregătite, dar nu înainte de a primi încurajări din partea oficialităților (doamna președinte a Consiliului Județean Botoșani – Doina Elena Federovici, doamna deputat Alexandra Huțu, doamna subprefect Paula Elena Berențan, domnul consilier județean Constantin Pătrăuceanu) și a juriului etapei-concurs: Ion Oloieru – dirijor al Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, Costinel Leonte – coregraf al Ansamblului Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava și Daliana Bejan – referent în cadrul Centrului de Creație Botoșani.
  • Pe scena festivalului au evoluat și încântat publicul 17 ansambluri laureate prezente din 19 participante în etapa-concurs, care au venit în fața publicului cu momente coregrafice și muzicale specifice fiecărei subzone folclorice a județului Botoșani. Laureații și participanții acestei ediții au fost: Ansamblul „Datina” din Botoșani, Ansamblul Folcloric „Stejărelul-Vlăstarele lui Enescu” Dumeni, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Vatra Satului” Albești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” Trușești, Ansamblul folcloric „Pescărușii Suliței” Sulița, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Floarea Soarelui” Săveni, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Plaiuri Conceștene” Concești, Formația de jocuri populare a Ansamblului „Flori de Măr” Curtești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Todireanca” din Todireni, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Cununa Bălușeni” Bălușeni, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Flori de Corn” Corni, Formația de jocuri populare „Dor de Doina” Cristești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Hora Dângeneană” Dângeni, Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlățene” Corlăteni, Formația de jocuri populare a Ansamblului „Grâușorul” Hănești, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Cordăreanca” Cordăreni și Formația de dansuri populare a Ansamblului „Zorile” Havârna.
  • Atmosfera a fost completată cu minunatele suite de dansuri și momente artistice, aduse pe scena de la Botoșani de invitații din Maramureș – Ansamblul „Cercănelul” din Borșa, Neamț – Ansamblul „Codrii Neamțului” și Vaslui – Ansamblul „Hora Vasluiului”.
  • Ediția a XVI-a a Festivalul Internaţional al Cântecului, al Jocului şi al Portului Popular „Vasile Andriescu” și-a atins scopul său, Centrul Creației reușind la finalul acesteia să aibă o imagine clară a modalităților în care folclorul coregrafic a evoluat în județul Botoșani, astfel că pe viitor, atenția va fi îndreptată către ajutorarea instructorilor și a coordonatorilor acestor formații și ansambluri.
  • Mulțumiri pentru sprijinul logistic: Prefecturii Botoșani prin instituțiile din subordine: Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Poliția Rutieră Botoșani, Inspectoratul Județean de Jandarmerie Botoșani, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani și Primăriei Municipiului Botoșani prin toate direcțiile.
  • Au fost alături de noi producătorii locali: Cozonacul Domnesc din Botoșani (Gabriela Mateiuc), Ferma Apicolă Marineac – Durnești, Botoșani (Iustin Marineac), Viofanny – Cașcaval & Buric de Săveni (Viorel Șfabu), Asociația Mierea Bună Dorohoi  (Corneliu Maftei), domnul Liviu Leonte din Dersca – Asociația Mierea Bună Dorohoi, meșterii populari: Iacinschi Eusebiu din Botoșani – ceramică de tip Kuty, Ciubotarița Emilia și Constantin din Joldești, Vorona, Botoșani (prelucrare piei și blănuri), Matei Camelia din Adășeni, Botoșani (cusături tradiționale), Cobâlă Letizia din Adășeni, Botoșani (cusături tradiționale), Ursulean Mariana – Bucecea, Botoșani (meșteșugul încondeierii ouălor), Alexa Constantin din Botoșani (icoane pictate pe lemn), Alexa Condratov Lidia și Marcel din Botoșani (tablouri și  icoane pictate pe sticlă), Țîmpău Costel Zaharia – Sarafinești, Corni, Botoșani (confecționare măști populare) și artizanii: Silion Georgeta și Dumitru din Tocileni Botoșani (confecționare păpuși), Vatavu Olimpia din Botoșani (împletituri din sfoară), Bujoreanu Ștefania din Botoșani (icoane din mărgele) și Zaharia Cristi din Botoșani (confecționare păpuși din ceramică).
  • Mulțumiri către toți cei care au sprijinit buna desfășurare a acestui eveniment cultural prin care se cinstește memoria regratului coregraf botoșănean, Vasile Andriescu, cel care timp de trei decenii a fost angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani și și-a dedicat întreaga viață cercetării și punerii în scenă a jocului tradițional botoșănean.

Manager CJCPCT Botoșani,
Iustina Irimia-Cenușă

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania