Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, în perioada 5-7 august 2022.
Timp de trei zile Botoșaniul va deveni un centru important al promovării culturii tradiționale, organizatorii desfășurând, în premieră, sub titlul de Zilele Culturii Tradiționale cele mai iubite festivaluri ale Centrului Creației Botoșani – Festivalul-Concurs de Tarafuri „Constantin Lupu”, ediția a V-a, Festivalul-Concurs al Fanfarelor, ediția a XVI-a și Festivalul Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a, alături de recitaluri deosebite susținute de artiști îndrăgiți din România și Republica Moldova; în plus, parteneriatul cu Primăria Municipiului Chișinău va facilita schimbul de experiențe culturale între Botoșani și Chișinău.
Astfel, vineri, 5 august, la ora 12, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani, va fi deschiderea oficială. În cadrul simpozionului „Tradiție și contemporaneitate”, se vor lansa două cărți: „Chișinăul de altădată”, autori acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu și „Timpul sacru – Sărbătorile de altădată”, autor Marcel Lutic, prezintă dr. Angela Paveliuc Olariu. Bogdan-Mihai Simion va avea un dialog cu publicul, iar autoritățile județene și locale o vor premia pe doamna Aurica Cojocariu din Ungureni, meștera populară care a primit recent primul titlu onorific de Tezaur Uman Viu al județului Botoșani.
Vineri după-amiază, la ora 17, botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii pentru recitalul susținut de Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, după care vor asculta tarafurile înscrise la cea de-a V-a ediție a Festivalului-Concurs al Tarafurilor „Constantin Lupu”. În jurul orei 21, pe ecranul scenei, se va difuza filmul românesc „De ce are vulpea coadă?”.
Sâmbătă, 6 august, la ora 12, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, va fi vernisajul de pictură – curator Florina Breazu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. După-amiaza, la ora 17, pe Pietonalul Unirii va răsuna muzica fanfarelor reunite la Botoșani pentru cea de-a XVI-a ediție a Festivalului-Concurs al Fanfarelor, iar seara, de asemenea, se va difuza un filmul românesc „Nunta în Basarabia”.
Duminică, 7 august, ora 17, se va desfășura Festivalul Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a, unde vor fi prezente ansambluri din județul Botoșani, Iași și Brașov, urmând ca la ora 20, Ansamblul Etnofolcloric „Romanița” din Chișinău să susțină un recital. În aceeași seară, ne vom bucura și de recitalul Lupilor lui Calancea, o formație artistică de prestigiu din Chișinău. Seara se va încheia cu difuzarea filmul românesc „Liceenii.”
Pe toată durata evenimentului, pe Pietonalul Unirii din Botoșani vor fi expoziții cu vânzare ale meșterilor populari din România și Republica Moldova.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania