Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

TABLETA …de AUGUST, de Vasile Lefter. VINDEM CAPRE VECINILOR INTERESAŢI!

Lefter,VasilePrimit pentru publicare: 27 aug.2015
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 29 aug.2015

TABLETA … de AUGUST, de Vasile Lefter

 VINDEM CAPRE VECINILOR INTERESAŢI!

Faimoasa expresie “să moară şi capra vecinului” nu poate avea conotaţie în situaţia în care vecinul nu are nici măcar o capră. Pentru a restabili echitatea socială, ne oferim să-i vindem una pentru a fi în trend. Pornim deci de la axioma că toţi românii posedă în declaraţia de avere cel puţin o capră.

Niciodată în această ţară binecuvântată de zei nu s-a întâmplat ceva care să nu fie contestat, blocat, anulat sau condiţionat dintr-un meschin calcul politic de a ieşi în faţă la viitoarele alegeri. Aşa se întâmplă şi cu promisiunea premierului de a mări salariile celor din sistemul sanitar cu 25%. Nimeni din opoziţie nu a salutat această încercare de intrare în normalitate în mod responsabil, pe baza resurselor existente la buget, cu deschidere şi pentru ceilalţi bugetari. Au sărit poliţiştii, profesorii, vameşii. A se înţelege că au sărit liderii sindicali, care sug binişor din sângele poporului, ca nişte vampiri, vorba lui nenea Iancu.

E cert că într-o societate democratică toate categoriile sociale sunt egale, respectiv toate ocupaţiile. Şi, totuşi, în ţările civilizate există o ierarhizare a profesiilor. Cea de medic este undeva în partea de sus. Nu poţi avea o societate performantă şi înfloritoare cu oameni bolnavi. Ceea ce li se promite medicilor nu e mare lucru. Oricum e sub salariile comunităţii europene. E o rază de speranţă.

Aş judeca plecarea medicilor din România sub două aspecte:

  1. Medici cu mulţi ani de activitate în România, cu sute de gărzi la capul bolnavilor;
  2. Medici tineri cu rezidenţiat, absolvenţi ai facultăţilor de medicină în regim de finanţare de la buget. Legea proastă din România privind obligaţiile financiare faţă de statul român nu poate fi corectată de legea morală? Nu! România este ţara care dă tot ce poate şi nu cere nimic. Un minim de interes naţional ar fi ca să şi dai ceva înapoi din ceea ce ţi-au dat semenii. Noi îi cităm pe americani doar atunci când ne convine!

Meseria de medic presupune o piaţă a muncii mai generoasă. Unde să plece un profesor sau un poliţist?

Dacă suntem români adevăraţi şi ne batem în piept că servim interesul naţional, atunci să uităm pentru o vreme de capra vecinului care va trebui să moară concomitent cu a noastră.

Democraţia în România e pe bâjbâite. Afirm cu mâhnire că nu prea mai avem patrioţi. Politică pe interes, avantaje luate înapoi prin organe de coerciţie, fraude, violuri, crime! O morală în cădere liberă !Majorităţi parlamentare ciolănoase!

Am devenit ţara europeană a derizoriului. Că moare capra vecinului nu e o surpriză. ”Râsul curcilor” ţine de un umor negru. Se anunţă rezolut că medicii au voie să primească la sfârşit o recompensă, dar trebuie fiscalizată. Curat caraghios! Urmează ca şi în biserici, când se deschide cutia milei, cineva autorizat să fie prezent pentru a calcula impozitul…pe profit!

De asemenea, la nuntă, dacă miresei i se bagă bani în sân după tradiţie, fiscul să aibă permisiunea să-i numere şi să-i impoziteze. Corect, nu? Curat murdar!

E timpul să mai lăsăm şi capra vecinului să trăiască. Poate face doi-trei iezi şi ne întoarcem la povestea lui Creangă. Acolo era doar un lup. La noi sunt haite, iar democraţia a devenit iedul cu trei capre: Guvern, Parlament, Preşedinte!!!

Privind show-urile, mă întreb când mai au timp unii abonaţi la dezbaterile TV să mai şi lucreze? Desigur că vor dori pensii „nesimţite”, folosind un epitet la modă. S-ar putea să ceară şi spor de noapte!

Aş încheia cu un slogan prăfuit: ” Iubiţi sănătatea,că-i mai bună decât toate!”

                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania