Primit pentru publicare: 7 mart. 2016
Autor: Vasile LEFTER
Editor: Ion ISTRATE
Publicat: 7 mart. 2016
Mergând agale în pas de promenadă, o veche cunoştinţă feminină m-a întrebat curioasă dacă voi scrie ceva de ziua ei. Pentru moment am fost derutat. Care zi? Am înţeles repede că se referea la 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii, pe care am venerat-o ani de-a rândul în Ziarul de Vrancea.
Puţine sunt ocaziile în care ne putem exprima gratitudinea pentru această minune a universului-femeia, căreia de sute de ani artiştii, indiferent de modul de exprimare i-au adus un binemeritat elogiu.
Dintre minunatele simboluri universale prin care femeia este în centrul universului, m-am oprit la Lucian Blaga, autor al dramei Meşterul Manole.
Pornind de la un adevăr existenţial, autorul Poemelor luminii îşi numeşte eroina din drama mitologică Mira, cuvânt derivat de la mir. Paralelismul femeie –biserică este unul de excepţie. Aşa cum biserica zămisleşte credinţă, femeia zămisleşte viaţă. Şi credinţa, şi viaţa ţin de eternitate. Una fără cealaltă nu poate exista.
Acum când toată lumea a înţeles că Ziua Femeii nu este o sărbătoare comunistă ne putem bucura de acest dar de la Dumnezeu care ne face viaţa mereu o primăvară.
Este ziua în care ne gândim la toate femeile lumii, din toate categoriile sociale. Femeia este învestită cu aceeaşi menire, indiferent de meridianul geografic. Sărbătorim femeia-mamă, femeia-soţie, femeia-iubită, femeia-soră, FEMEIA !
Ziua internaţională a femeii este celebrată în zeci de ţări prin spectacole, prin întâlniri familiale, prin acţiuni umanitare şi prin manifestări împotriva discriminării de orice natură.
Contemporaneitatea a redat femeii întreaga demnitate. Indiferent de domeniul în care lucrează, femeia şi-a demonstrat talentul şi priceperea, tenacitatea şi perseverenţa. Laturii pragmatice a vieţii, femeia îi adaugă sensibilitate, iradiind o vrajă mirabilă. Este creaţia divină fără de care universul ar fi fost trist.
Impunerea zilei de 8 Martie ca Ziua Internaţională a femeii s-a făcut în 1977 printr-o Rezoluţie a Adunării Generale ONU.
A oferi o floare în zi-aniversară acestor flori multicolore e un gest simplu de recunoaştere a rolului esenţial pe care femeia îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi. Oricâte cuvinte frumoase vom adresa acestor făpturi minune a minunilor nu vom putea să răsplătim devotamentul lor în lupta cu inerţia ,cu urâtul vieţii, cu brutalitatea pe care deseori sunt nevoite s-o îndure.
Răsfoind pagini de poezie din literatura universală, nu vom afla mare scriitor care să nu fi preamărit farmecul feminin, la nivel fizic şi spiritual.
Punctul de plecare îl descoperim încă din Biblie, inegalabil model de inspiraţie divină.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania