Destui la tablă, puțini rezolvatorii/rezolvitorii, ”Rusia, o ecuație complicată”, trebuie să fii la curent cu viața ca să răspunzi cât de cât complet despre războiul din Ucraina
Din primele zile ale lui 24 februarie, zilnic am urmărit ce s-a scris sau am scris despre „operațiunea specială” declanșată de Rusia în Ucraina, deși majoritatea spuselor care ne angajează emoțional prea puțin, deși culese pe internet, reușesc să explice obiectiv care sunt cauzele istorice și contemporane care au făcut din Rusia statul cel mai agresiv după desființarea conglomeratului care a fost URSS, preluat de conducători crescuți, educați, școliți, deprinși cu același sistem de viață și muncă diurn și în perspectivă.
În ce ne privește, la școală și în viață apoi, am studiat și relatat, când a fost cazul, evoluția relațiilor româno-ruse de la primele contacte ale voievozilor nostri și până astăzi, dar n-au fost decât niște încercări de explicare, mai cu temei făcute din 1711, din timpul lui Cantemir, a relațiilor cu Petru cel Mare, care au marcat ascensiunea statului rus cu noi pretenții de a cuceri și domina lumea, adesea prezentate în mod deformat, cum se întâmplă și în zilele noastre. De ce?, pentru că, spre deosebire de alte țări aflate în contact cu lumea rusească, în România –iarăși până la Cantemir – nu s-au format specialiști în domeniu, la noi, s-a reținut ca fapte de viață, s-au păstrat în memoria colectivă și în hrisoave ceea ce se știe, tentativele de asimilare forțată – teritorială, economică și culturală – practicate de vecinul care în trecerile lui destul de dese, mai în toate, au făcut să ne simțim singuri, singuri în tot și în toate, inclusiv după 1990.
Golul acesta, nu în total arătat, iată, apar și oameni – ce oameni!, specialiști – care, fără a fi scoși la tablă, rezolvă din bancă această ecuație destul de complicată, specialistul-român Armand Goșu, care, în cartea citată – „Rusia, o ecuație complicată”, Ediția a II-a, adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina, realizată la Polirom – o rezolvă cu parcimonie. „După o cercetare „pe teren” făcută la Moscova, cum documentat ne spune Adriana Bittel în „Pagina cu cărți” –Selecția Formula AS nr. 1526, iulie 2022 – încheiată cu un doctorat, în contact nemijlocit cu mișcările politice de acolo, dar a fost și corespondent BBC în Rusia, domenii în care și-a continuat munca de expert scriind și publicând multe articole-studii, volume în temă, în special în revista „22”, pe care, o vreme a și condus-o.
„Rusia o ecuație complicată”, centrată pe „domnia” putiniană, cuprinde datele istorice, economice, sociale, politice și ideologice care au dus la cristalizarea actualei doctrine privind raporturile ei cu lumea, sintetizează doamna Bittel conținutul lucrării despre care vorbim. „Armand Goșu analizează viziunea lui Putin care ar vrea, pe linia tradiției imperiale, să reunească, fie și prin forță militară, spațiul slav și să impună Europei reîmpărțirea ei în sfere de influiență. Putin și-l ia ca model declarat pe Petru cel Mare, care dorea ridicarea Rusiei prin deschiderea spre Occident, numai că noul „țar” de la Kremlin, o citez pe doamna, crede, dimpotrivă, că această ridicare trebuie produsă prin rusificarea Europei de Est și Centrale. România – îl citează pe Goșu – aflată prin așezarea ei geostrategică în prima linie de contact a Europei, cu periculosul vecin, ar trebui să îi cunoască mai bine metodele și tacticile prin care își urmărește obiectivele ambițioase. Doar așa va putea să le contracareze cu calm, înlăturând dezinformările aparatului propagandistic putinist și reacțiile emoționale impulsive.
Analiza pe text la subiect o apropie pe posesoarea de rubrică jurnalistică și mai aproape de cartea în discuție. „Cartea, continuă analista, lămurește rațional situația țintelor vizate de dictatorul moscovit, de la Ucraina și Republica Moldova, aflate pe flancul sudic al teritoriului râvnit, la țările baltice și celelalte comunități cuprinse, până la prăbușirea URSS, sub directa administrare a Rusiei. Armand Goșu ne explică și greșelile, unele intenționate, ale politicienilor români care au oscilat între valorile Occidentului democratic și mirajul Rusiei. „Complicata ecuație” e un ghid coherent și clar prin hățișurile politicii rusești. Autorul reușește să împrăștie, cu documente și argumente incontestabile, iluziile celor care mai cred că Rusia lui Putin poate fi „îmblânzită” și convinsă că democrația reală și piața globală asigură pacea, Cu dezvăluirile și previziunile ei, aceasta e o lectură necesară acum fiecăruia dintre noi” scriu eu și ultima vorbă ca sfat nouă, românilor. Și adaug din Convorbiri cu Lucian Popescu următoarele informații chiar dacă unele se repetă în parte : „Aveți în mâini o carte de istorie prevăzută, explicată și trăită. După trei decenii de studii postsovietice – cu un strălucit doctorat la Moscova, unde a fost și corespondentul BBC -, profesorul Armand Gosu ne prezintă complicata ecuație a Rusiei lui Vladimir Putin până la faza ei paroxistică: agresiunea armată asupra Ucrainei și urmările sale globale. Analizele incluse în această ediție adăugită a volumului cuprind fapte, evenimente, doctrine și trăsături specifice gândirii neoimperiale prin care contestatul lider de la Kremlin încearcă, manu militari, reunificarea spațiului slav și reîmpărțirea Europei în sfere de influență.
De vreme ce România se află în prima linie a acestui joc geo-politic periculos, avem interesul de a ne cunoaște turbulentul vecin, cu tot cu fantasmele și ambițiile sale nemăsurate. Armand Gosu rămâne cel mai competent ghid în chestiunea rusă, pe care ne-o prezintă radiografic, ajutându-ne să ieșim de sub asediul dezinformării și al emoțiilor imediate. O lectură fundamentală, într-un moment epocal, când încleștarea dintre despotism și democrație nu mai poate fi amânată. ” – Teodor Baconschi
Armand Goșu predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător științific principal II, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 și 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București.
Și, nu întâmplător, spusele cărții în total concordă cu ceea ce scrie un general român cu patru stele, obținute înainte de 1989, Mircea Chelaru, care a lucrat mult timp la Iași, în vecinătatea celor care, la greu, des ne-au lăsat cu „căruța în drum” dar n-au plecat de bunăvoie până ce nu ne-au luat și oiștea ei:
„Voi, ăștia care trăiți cu impresia că învingerea Ucrainei va însemna să ne trezim cu rușii la ușă! Am o veste foarte proastă pentru voi. Rușii au fost întotdeauna la ușa noastră. Am trăit cu ei în coastă și vom trăi cu ei în coastă cât timp vom exista ca țară. Cu rușii nu bei, nu te distrezi și apoi îi înjuri. Cu ei trebuie să fii atent, niciodată ei nu au plecat de lângă noi cu mâna goală…”
…„Cu cât se urlă mai mult că vin rușii peste noi, cu atât rușilor li se deschide apetitul de a o face…”…
Ion N. Oprea, Iași, 11 iulie 2022.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania