Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un deceniu de activitate publicistică! Prefața… la Crestomație, Luceafărul – 2018

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 2 (122), februarie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Un deceniu de activitate publicistică! Prefața… la Crestomație, Luceafărul – 2018

Primit pentru publicare: 13 Febr. 2019
Autor: Prof. Dr. Dan PRODAN – istoric, redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 13 Febr. 2019
© Dan Prodan, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro

 

Revista Luceafărul din Botoșani a împlinit 10 ani! În format online și tipărit! S-a născut la 7 ianuarie 2009 și a fost botezată, pentru publicul avid de cultură și doritor de o alternativă, peste câteva zile, la 11 ianuarie 2009. Un comitet inimos și îndrăzneț de inițiativă, condus de d-l director Ion Istrate, originar din Vornicenii Dorohoiului, apoi ai Botoșaniului, a asigurat primii pași (și următorii!) ai revistei, sugestiv și patronimic intitulată Luceafărul, astru călăuzitor în idei, program și finalități culturale, educaționale, atitudinale, într-o atmosferă concurențială, nu întotdeauna loială, la nivel local și național. A urmat, prin Internet, extinderea la nivel mondial și, bineînțeles, colaborări și postări din străinătate.

Cum se autodefinește revista Luceafărul? Periodicul, deja decenal, ”este o publicație de cultură, educație și atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spațiului românesc modern, este o provocare și o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credință în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice și stabile” (personalizarea Revistei Luceafărul, pe pagina oficială online: https://luceafarul.net/revista-luceafarul). După zece ani de activitate specifică, conform crezului asumat și transpus în faptă și în produse ale activităților, Revista Luceafărul a fost premiată de către Liga Scriitorilor Profesioniști din România, la secțiunea ”Publicații literare periodice”, pentru produsele culturale, educaționale, atitudinale oferite cititorilor și colaboratorilor periodicului botoșănean în Anul editorial 2018. Felicitări și la mai multe recunoașteri valorice ale activităților specifice complexe derulate și noi premii pe măsură!

            Cum se manifestă public revista Luceafărul?  Contribuțiile colaboratorilor sunt difuzate prin mediul online și prin numerele lunare tipărite ale periodicului din orașul nașterii lui Mihai Eminescu. Pe de altă parte, o antologie anuală a celor mai importante tematic și emblematice valoric contribuții ale colaboratorilor statornici este o surpriză plăcută și o provocare îndrăzneață la primul deceniu aniversar! Căci o astfel de sărbătoare este în primul rând un reper bilanțier, și, apoi, un angajament solemn de continuare multidirecțională a activității specifice. Crestomația pentru 2018, întocmită de director d-l Ion Istrate și de redactorul – șef Dorina Rodu, la rândul ei o tânără, talentată și promițătoare condeieră, se circumscrie acestui deziderat: o carte de vizită reprezentativă a statutului Revistei Luceafărul, construit și impus în ultimul deceniu. Structurată în două secțiuni, Publicistică și Versuri, Crestomația reunește contribuțiile a 35 de scriitori în partea I și versurile a 27 de poeți în partea a II-a, unii dintre ei fiind selectați în ambele diviziuni. Alte informații despre volumul omagial, în an aniversar centenar (1918 – 2018), se găsesc în Cuvântul înainte lămuritor scris de d-l Ion Istrate și în Postfața Dorinei Rodu.

Revista Luceafărul are, de altfel, o tradiție în realizarea și editarea unor culegeri de contribuții sau ale unor producții livrești tematice ale colaboratorilor statornici și prolifici. Exemplu este seria Cărțile Revistei Luceafărul (CRL). Eu însumi, cu ani în urmă, am reunit într-un volum contribuțiile mele diversficate tematic, oferite publicului cititor prin Revista Luceafărul în perioada 2011 – 2015 (Dan Prodan, Secvențe critice. Autori și cărți în universul istoriografic, cu o Prefață de prof. univ. dr. Mihai Maxim, Editura Agata, Botoșani, 2015, 590 p., CRL 6).

În concluzie, Crestomația este produsul, dar și etalonul activității Revistei Luceafărul în ”Anul editorial 2018”. De asemenea, o carte de vizită reprezentativă a instituției Revista Luceafărul.ro. Și, nu în ultimul rând, un exemplu stimulativ pentru conturul activității revistei în următorii ani, în al doilea deceniu de prezență în peisajul literar – educațional – atitudinal românesc.

La Mulți Ani Revista Luceafărul la primul deceniu de ființare și activitate! Noi succese și reușite în următorii ani ai celui de-al doilea deceniu de creație!

Nota redacției:
Cu acest cuvânt, al domnului prof. dr. Dan Prodan, activitatea de crestoscopie s-a încheiat. Au fost tipărite 25 exemplare și s-au distribuit pentru consultare. Forma definitivată va fi tipărită în tirajul necesar până la sfârșitul lunii februarie. Se are în vedere organizarea unei întâlniri culturale, în data de 2 martie a.c., ora 11:00, în Sala de conferințe a Revistei Luceafărul, din Centrul Istoric al Botoșanilor, ocazie, când vor fi lansate și trei cărți apărute în acest an la Editura Agata. Apoi,  va avea loc distribuția către colaboratorii noștri din țară. 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania