Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

VALENTIN UBAN: ”O decizie asupra unui status presupune armonizarea opiniilor unui juriu”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

VALENTIN UBAN: ”O decizie asupra unui status presupune armonizarea opiniilor unui juriu”

Primit pentru publicare: 11 Oct. 2019
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Publicat: 13 Oct. 2019
© Ioan Vasiu, © Valentin Uban, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro



          REPORTER: – Stimate Valentin Uban, faceți parte din cea mai importantă comisie a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și sper că un greșesc.  Vorbiți-ne, vă rog, despre această comisie.

         VALENTIN UBAN: – Comisia de atestare profesională a Uniunii Ziaristilor Profesioniști funcționează încă de la reînființarea acesteia de acum 30 de ani. Eu însumi am trecut prin această comisie la primirea în uniune, în  1991 primind un certificat de atestare ca ziarist profesionist. Desigur pe atunci erau alte criterii și procedee de atestare, aflate încă la începutul activităților profesionale ale uniunii. De remarcat mi se pare faptul că președintele de atunci al comisiei este și cel de acum! Vedeți, interesante sunt drumurile vieții.

Dar cu timpul, odată cu reducerea cererilor de înscriere în uniune, comisia și-a încetat activitatea. Ce-i drept, și organizația a trecut prin perioade de austeritate, când mulți dintre membrii ei au renunțat să mai activeze și au încetat plata cotizației. Zece ani mai târziu, ajuns membru supleant în Comitetul Director al UZP, am reluat de mai multe ori propunerea reînființării acestei comisii, dar nu s-au găsit membri dornici să o reactiveze.

REPORTER: – Și cum funcționează comisia astăzi ? 

VALENTIN UBAN: – Prezența în această comisie, care este benevolă și voluntară, desigur solicitată și agreată de conducerea uniunii și apoi validată de adunarea generală, nu este una comodă. Metodele de evaluare s-au actualizat și  corespund modului de evaluare profesională didactică, făcută pe baza unui dosar profesional de activitate jurnalistică, după criterii stabilite de un regulament statutar.

Comisia are o activitate laborioasă și complexă și poartă răspunderea morală și statutară a evaluării dosarelor profesionale ale jurnaliștilor care doresc să devină membri titulari ai uniunii. Aceasta presupune atât o responsabilitate colectivă a comisiei, cât și una personală a fiecărui membru în parte.

 REPORTER: – În ce măsură se implică ceilalți membri ai comisiei în rezolvarea problemelor apărute?

 VALENTIN UBAN: – Apreciez sincer implicarea și dedicarea celorlalți membri ai comisiei, jurnaliști cu experiență, conducători de redacții și instituții de presă, ori mai tineri colegi la fel de experimentați și valoroși. E o muncă de echipă în care opiniile trebuie armonizate pentru a ajunge la o concluzie comună, lucru care nu este întotdeauna simplu și ușor de făcut.

Aici intervine experiența profesională, înțelepciunea dar și capacitatea de analiză a fiecăruia în parte, de opinia căruia depinde până la urmă dacă unul sau altul dintre membrii uniunii poate beneficia sau nu de un drept profesional acordat prin lege.

Și vedem cum câțiva dintre cei care nu au primit această certificare se îndreaptă împotriva uniunii în diverse moduri, nemulțumiți de neacordarea unor beneficii care consideră că li se cuvin. Iar aici ultimul arbitru este justiția, care până acum ne-a dat dreptate de fiecare dată, cu părere de rău pentru cei nemulțumiți.

  REPORTER: – Și cum vedeți această situație ?

VALENTIN UBAN: –  Aș fi bucuros să acordăm aceste beneficii tuturor colegilor care au activat în domeniul presei, dar legea trebuie respectată cu rigoare, iar criteriile adoptate de adunările generale de asemenea. Nu putem depăși condițiile stabilite de forul suprem al uniunii nici măcar pentru cei mai buni prieteni, din păcate. Dar, până la urmă, de acest drept legal se bucură, pe bună dreptate, cei care au demonstrat cu documente că au desfășurat o activitate creatoare jurnalistică pe parcursul unei perioade de timp semnificative. Ceea ce este corect, normal, profesional și moral.

  De ce să ne supărăm că nu primim aceste beneficii, dacă nu îndeplinim criteriile stabilite de lege și de uniunea din care facem parte ? 

Și din diverse astfel de atitudini se nasc discuții, acuzații, reclamații și așa mai departe, care nu urmăresc să lămurească situația celui în cauză, ci se luptă să denigreze oameni sau să dărâme întreaga organizație.

Ceea ce este o atitudine regretabilă, acuzatorii aceștia de ocazie, puțini și răsfirați desigur, punând cauza lor deasupra binelui breslei și dorind cu orice preț să depășească aceste criterii profesionale firești și necesare.

  Mai mult, odată cu recunoașterea creativității profesiei de jurnalist și acordarea indemnizației pentru membrii pensionari, uniunea noastră are responsabilități semnificative nu doar în derularea proiectelor profesionale, ci și în administrarea organizației și a prerogativelor acesteia.

  REPORTER: – Uniunea are astăzi un profil profesional și social semnificativ.

VALENTIN UBAN: – Da, însă din păcate puțini sunt cei care vin să contribuie la activitățile permanente ale acesteia, pentru că bugetul limitat al uniunii nu permite salarizarea tuturor celor care desfășoară activitățile curente. Doar câteva persoane din aparatul administrativ primesc salariu, pentru asigurarea secretariatului, contabilității și altor câtorva activități obligatorii. Noi, ceilalți, lucrăm voluntar, și nu vreau să fac din asta un titlu de glorie, ci vreau să spun că orice sprijin din partea oricărui membru este binevenit.

  REPORTER: – Se pare că unora le este mai ușor să comenteze de pe margine, ca la fotbal.

 VALENTIN UBAN: –  Aveți dreptate. În timp ce unii își dedică timpul și preocupările nevoilor de funcționare ale uniunii, alții stau pe margine și dau cu pietre. Mi se pare o atitudine nu doar păguboasă, ci sinucigașă de-a dreptul, și pe care nu reușesc să o înțeleg.

Poate nu toți au înțeles că sunt membri ai unei uniuni profesionale de creație, recunoscută de utilitate publică, statut care trebuie menținut și păstrat prin activități concrete, permanente și relevante, nu doar prin discuții și păreri aruncate peste gard.

  La uniune se redactează și publică reviste, se editează cărți, se administrează o bogată și variată pagină web, se desfășoară activități jurnalistice și culturale permanente. Asta cere oameni, idei, proiecte, soluții, ca să nu mai spun bugete, organizare, participare și multe altele.

  REPORTER: – Și cine realizează aceste activități ?

VALENTIN UBAN: – Cine le face? Acei membri care au într-adevăr capacitatea de a spune și a face ceva, care știu și pot să organizeze și desfășoare diverse activități culturale, profesionale etc. Și care se bucură de participarea și recunoașterea confraților și nu numai.

  Eu unul m-aș bucura ca aici să avem o concurență și o efervescență reală, nu doar în contestarea și admonestarea unora sau altora din conducerea uniunii, pentru diverse opinii, afirmații și atitudini. Oare când vom avea maturitatea și înțelepciunea necesare pentru a înțelege că nu suntem toți la fel și deci nu gândim, nu vorbim și nu ne comportăm identic?

  REPORTER: – Și ce proiecte de viitor aveți în vedere ?

VALENTIN UBAN: – Preocupările mele de viitor referitoare la uniune sunt organizarea și desfășurarea unor sesiuni de pregătire profesională a tinerilor ziariști, prin cursuri de tip masterat și o practică jurnalistică reală. Aceasta pentru că tinerii absolvenți de facultăți de comunicare și relații publice de azi au nevoie să se formeze și să acumuleze experiență.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Nicolae Rotaru spune:

    Corect.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania