Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

DORU DINU GLĂVAN. COMEMORARE, pe 31 octombrie 2022

COMEMORARE, pe 31 octombrie 2022 se împlinește un an decând DORU DINU GLĂVAN, președintele nostru – UZPR – a trecut la Domnul…

            Ca și alți colegi, poate, Noi, redacția care edităm ciclul ANTOLOGII, Istorii, comentarii, miscellanea, a Cenaclului de la distanță, Iași, folosim prilejul activității noii Conduceri și amintim crâmpeie din preocupările celui plecat, din voia Domnului, puse în volumul 58 ale ciclului în derulare…

          E vorba  de Consfătuirea regională a UZPR de la Galați din 11 iunie 2022 când  președinții Filialelor județene din Moldova, participanți la Consfătuirea inițiată de interimarul președinte  Sorin Stanciu, au hotărît să aducă la cunoștință măsuri de natură să facă activitatea asociației tot mai eficientă, preluând ce a fost bun din activitatea precedentului…

            După 1990, scriem în volumul 58, p.122, când este ales ca președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan face tot ce-i stă în putere ca statutul  UZPR să fie schimbat în „Uniune de creație de utilitate publică”, asta însemnând că jurnaliștilor, membri ai uniunii, li se recunoaște statutul de a fi considerați creatori, precum scriitorii, actorii,  muzicienii, artiștii plastici, arhitecții, și, în conformitate cu aceasta, dreptul lor ca după pensionare să beneficieze de o  indemnizație lunară egală cu 50% din pensie. În toți acești ani de viață și carieră, timp de 61de ani jurnalistul, omul și profesorul Doru Dinu Glăvan și-a dedicat întreaga sa viață unei meserii nobile, fără parti-pri-uri, fără apartenențe politice și fără a distorsiona adevărul. A fost Președintele UZPR timp de trei mandate consecutive.

       Președinții filialilor la care ne-am referit – ca și cei din teritoriu unde activează românii – resping îndemnurile apărute în  diferite variante, prin diverse căi, privind desfășurarea de alegeri profesionale în perioada următoare corespunzătoare a mandatului  nefinalizat al fostului președinte, în aceste vremuri tulburi UZPR are nevoie de coeziune, de unitate, de frățietate și nu de dezbateri lipsite de sens și de frământări interne, așa că, cum s-a demonstrat și demonstrează, ziaristul  Sorin Stanciu, actualul președinte UZPR este îndreptățit să asigure continuitatea, reprezentativitatea și unitatea Uniunii profesionale, în toate demersurile și cu toate instituțiile din Țară și de peste hotare.

             Spre liniște publică și muncă-muncă, am scris și noi, ca și participanții la Consfătuirea în cauză, în acest an și nici în cel viitor, nu există justificări solide pentru organizarea de alegeri profesionale la nivel central, perioada următoare fiind propice pentru candidat de a-și dovedi, cum făcea  Doru Dinu Glăvan, capabilitățile organizaționale și de conducere și de a se prezenta în fața membrilor UZPR cu proiecte  manageriale și realizări viabile.

              Supuse la vot, în unanimitate, Consfătuirea profesională, relatată public de Grigore Radoslavescu, filiala Iași, la care aderăm și noi, cei cu Antologiile, cele zece puncte cu propuneri, initiative, acțiuni și hotărâri sunt menite să contribuie din plin la îndeplinirea obiectivelor statutare ale UZPR și la întărirea unității acesteia.

             Să nu uităm, Doru Dinu Glăvan s-a stins din viață pe 31 octombrie 2021 la vărsta de 75 ani, în orașul natal, Reșița, dar a deschis drumuri pentru „jurnalismul vertical” despre care am scris în Antologii, p. 123, și scriem și noi,în continuare,  comemorându-l!

            Vestea a fost confirmată de UZPR, forul care reuneşte lucrători din breaslă cu o experienţă notabilă. Născut la 7 iunie 1946, Doru Dinu Glăvan se îmbolnăvise de Covid-19 şi ţinuse să meargă în oraşul său natal, Reşiţa, pentru a se interna în spital – simţindu-se mai în siguranţă în mediul unde activase toată viaţa. Organismul său a cedat însă în faţa bolii. „S-a stins din viaţă jurnalistul Doru Dinu Glăvan, preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (7 iunie 1946 – 31 octombrie 2021), a scris mass-media.

Ion N. Oprea, Iași, 26 octombrie 2022.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania