Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Valeria Arnăutu, o voce inconfundabilă a Banatului

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 4 (124), Aprilie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Valeria Arnăutu, o voce inconfundabilă a Banatului

Primit pentru publicare: 09 Apr. 2019
Interviu realizat de Ioan VASIU, scriitor, poet,  membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 10 Apr. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 
  
Reporter: -După câte ştiu, la vârsta adolescenţei aţi realizat primele înregistrări la Radio Timişoara, cu Ansamblul „Banatul”, dirijat de regretatul Gelu Stan.Vorbiţi-ne puţin de perioada aceea.
Valeria Arnăutu: -M-am născut la Reşiţa, unde am avut prima apariţie în public, la vârsta de patru ani, pe scena Casei de Cultură din localitate. Glasul l-am moştenit de la tatăl meu. Văzând că am aptitudini muzicale, părinţii mei m-au înscris la Şcoala Generală de Muzică, unde am studiat în primii doi ani vioara, transferându-mă apoi la violoncel, instrument pe care l-am studiat până la terminarea liceului. Începând din clasa a V-a am studiat şi pianul, ca instrument auxiliar, iar din clasa a IX-a, canto. În 1976 am realizat primele înregistrări radio la Studioul Teritorial din Timişoara, cu orchestra din Reşiţa, avându-l ca dirijor pe Nicolae Penescu. Doi ani mai târziu am înregistrat opt piese, tot la Radio Timişoara, de data aceasta cu orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul”, dirijată de Gelu Stan. Piesele au fost preluate de Casa Electrecord şi se regăsesc pe discul meu de debut.
Reporter: -Aţi colaborat, în decursul anilor, cu multe orchestre de renume. Enumeraţi câteva.
Valeria Arnăutu: -În vara anului 1980 am fost angajată, prin concurs, la Orchestra Populară Profesionistă din Caransebeş (fosta „Lazăr Cernescu”). Am colaborat în decursul anilor cu mai multe orchestre, dintre care amintesc „Rapsodia Română”, ansamblurile „Ciocârlia” al Ministerului de Interne, „Doina” al Armatei şi „Banatul” din Timişoara, orchestra Radiodifuziunii şi altele.
Reporter: -Sub bagheta căror mari dirijori aţi evoluat în spectacole susţinute în ţară şi peste hotare?
Valeria Arnăutu: -Am avut bucuria şi norocul să cânt sub bagheta unor cunoscuţi şi apreciaţi dirijori, dintre care îi amintesc pe Nicolae Penescu, Gelu Stan, Ionel Budişteanu, Paraschiv Oprea, Traian Târcolea, Marin Ghiocel, Marius Olmazu.
Reporter: -Aţi lucrat şi în televiziune. Detaliaţi, vă rog, acest capitol din cariera dumneavoastră.
Valeria Arnăutu: -Începând cu anul 1996 am lucrat ca realizator la mai multe studiouri de radio şi de televiziune. Am fost redactor muzical, moderator, producător şi director de programe. Am lucrat şi ca director artistic al Casei de Producţie ZOOM Records şi redactor şef al revistei „Caruselul vedetelor”.
Reporter: -Sunteţi implicată în Fundaţia Română de Folclor. Când şi de ce a fost înfiinţată aceasta ?
Valeria Arnăutu: -Fundaţia Română de Folclor a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa unor iubitori de folclor, cu scopul păstrării şi valorificării tradiţiilor şi transmiterii lor către generaţiile viitoare. În perioada 2000-2006 fundaţia respectivă a produs emisiunea „Tradiţiile românilor”, difuzată pe Prima TV, emisiune prezentată şi realizată de mine, ca preşedinte al fundaţiei. În cadrul emisiunii au fost promovaţi tineri talentaţi, care în prezent sunt interpreţi consacraţi ai cântecului popular, Steliana Sima, Nicolae Datcu, Nina Predescu, Maria Ghinea, Aurelian Preda, Ileana Matus. Redescoperirea unor tarafuri de lăutari, realizarea unor filme documentare, precum şi realizarea unor albume muzicale, sunt doar câteva dintre proiectele de succes ale Fundaţiei Române de Folclor.
Reporter: -Consideraţi că televiziunile promovează astăzi adevăratele valori ale folclorului românesc sau nu ?
Valeria Arnăutu: -Despre ce promovează televiziunile am să vă răspund ca om de televiziune, nu ca artist. Am lucrat peste două decenii la televiziune. În prezent, în programele televiziunilor nu se mai regăsesc emisiuni culturale, acest fapt fiind motivat de audienţa scăzută a acestui gen de emisiuni. Predomină emisiunile de divertisment, care sunt pe gustul marelui public şi fac audienţă. Cât despre ce se promovează, timpul va cerne, „ce e val, ca valul trece”, iar ceea ce este cu adevărat valoros, rămâne.
Reporter: -Ce mesaj transmiteţi fanilor dumneavoastră, prin intermediul acestui interviu, pe care mi l-aţi acordat cu amabilitate şi pentru care vă mulţumesc ?
Valeria Arnăutu: -Celor ce îmi iubesc cântecele le mulţumesc şi sper ca de acum să se regăsească, cu toate trăirile şi simţirile lor, nu doar în cântecele mele, ci în toate cântecele noastre româneşti.
 
       


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania