Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

DAN NEGRU: ”Cei mai frumoși ani sunt cei ce vor veni !”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

DAN NEGRU: ”Cei mai frumoși ani sunt cei ce vor veni !”

Primit pentru publicare: 29 Nov. 2018
Interviu realizat de Ioan VASIU, scriitor, poet,
membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 29 Nov. 2018
Editor: Ion ISTRATE

Reporter:  Ne cunoaștem din anii când realizai emisiuni la Radio Timișoara, iar eu eram corespondent pentru județul Hunedoara al aceluiași post de radio. Ce a însemnat pentru tine Radio Timișoara ?

Dan Negru: Pentru cariera mea de mai târziu a însemnat totul. ”Anii 90” au însemnat presă adevărată, făcută din pasiune și fără presiunea banilor. Acum simt comercialul din presă, atunci simțeam presa reală, așa cum ar trebui să fie. Radio Timișoara era o adevărată tribună a adevărului, eram cei care aveam curaj să spunem lucruri. De remarcat că azi “curajul” în presă e o bagatelă, îl poți spune oriunde, pe Facebook, pe net, la televiziuni, la radiouri. Azi e o inflație de adevăruri, fiecare instituție media are adevărul ei. Altfel era în anii 90 când a spune ce crezi era sancționabil și mai ales adevărul nu aveai unde să-l spui pentru că nu exista inflația media de azi. Mi-e dor de anii aia. Dar mai ales mi-e dor de oamenii care mi-au pus microfonul în mână și pe care i-am pierdut pe drum. Bogdan Herzog, Mihai Junea, Ioan Crăciun… Pe băiatul lui Ioan Crăciun, un excelent jurnalist, fondator al Societății Timișoara, l-am cunoscut de când avea 2 ani și venea cu Ioan la emisii. Anul trecut i-am fost naș de cununie. 

Reporter:  Ai plecat apoi la București, unde în doar câțiva ani ai devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați realizatori de emisiuni, de divertisment, din televiziunile centrale de la noi.  Care ar fi secretul unei asemenea ascensiuni ?

Dan Negru: Oamenii pe care i-am întâlnit. Am avut șansa să fac televiziune cu cei mai importanți oameni din breasla asta, de la Valeriu Lazarov la Titus Munteanu. După cum am avut șansa să întâlnesc în media oamenii legendă din istoaria showbizului. Mă bucur de prietenia lui Florin Piersic de pildă după cum mă bucură amintirea unora ca Dinică, Pittiș, Adi Pintea și mulți alții. Cu ei am avut șansa să construiesc o parte din show-urile de la televizor. Lor le datorez asta. 

Reporter: Te-ai mai întoarce la o televiziune din provincie ?

Dan Negru: Mi-e ciudă că Timișoara nu are forța pe care o are Clujul care are un trust național de tv, Look Tv. Sper ca odată și Timișoara să revină pe harta media națională. Acu’ e imposibil să faci tv de performață în Timișoara. Sper ca treburile să se schimbe. Atunci m-aș întoarce. Niciodată nu m-am putut adapta Bucureștiului. Încă mă cred plecat în delegație de acasă din Timișoara deși au trecut deja 18 ani de când stau într-un oraș pe care nu-l înțeleg deloc. Mi-e dor de casă! De Timișoara.

Reporter: Ce părere ai despre concurența, tot mai acerbă, care a apărut între principalele posturi de televiziune din țara noastră ?

Dan Negru: Abundența e cea mai bună cenzură. Lazarov ne spunea demult că trebuie să ne consolidăm imaginea în perioada aia, a anilor 2000 când existau doar 2-3 tv în țară. A avut dreptate. E greu acum să mai ajungi un brand în media pentru că e o inflație de oameni, de jurnaliști, de tv, de idei. E o abundență. 

Reporter: Este benefică o asemenea concurență sau dimpotrivă ?

Dan Negru: Habar n-am. Pentru brandurile vechi din divertisment precum Răduleasca, Brenciu, Teo, Esca, mă alătur și eu “dinozaurilor”, ha,ha, e bine. E greu ca astfel de nume să mai apară azi în abundența care e și mai ales la concurență cu New media, cu netul. Televizunea clasică a pierdut mult din audiență în ultimii ani, oamenii găsesc alte mijloace de distracție decât ecranul clasic de tv. 

Reporter: Ce poți să dezvălui, în avanpremieră, pentru telespectatori, din programul de Revelion pe care bănuiesc că-l pregătești deja ?

Dan Negru: Va fi al 19 -lea meu revelion, toate lider de audiență. E una din

marile mele performanțe de care mi-e tare drag. Va dura 4 ore și vor fi cele mai mari nume din showbizul românesc, așa ca-n fiecare an. 

Reporter: Ce nou proiect ai pentru viitorul apropiat sau mai îndepărtat ?

Dan Negru: Pregătesc un program nou din primăvară dar e prea devreme să vorbim despre el. Altfel, sunt în anul 1 la doctorat la Universitatea din Timișoara și împreună cu Codruța , soția mea, ne creștem cei doi copii, Dara și Bogdan. Ei vor rămâne. Familia e tot ce contează și tot ce va rămâne. Televiziunea e fum, celebritatea e trecătoare. Peste ani de zile, lumânările nu ni le vor aprinde telespectatorii sau cititorii ci ei, copiii. 

Reporter: Ne apropiem cu pași repezi de frumoasele sărbători ale iernii. Ce urare vrei să adresezi fanilor tăi, în special, și tuturor telespectatorilor, în general ?

        Dan Negru: Cei mai frumoși ani sunt cei ce vor veni ! Să credem asta ! Mulți ani. Ne revedem de revelion, ca-n fiecare an. Să ne dea Dumnezeu putere!

                                                Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania