Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Violența în mediul școlar

Primit pentru publicare: 8 mart. 2016
Autor: prof. Cristina MAXIM

 

Violența în mediul ,colar, prin prisma unui colectiv de cadre didactice din Hănești

ViolentaRăsfoind cărțile unei expoziții cu lucrări ale cadrelor didactice din județ, am descoperit o serie de toată lauda a unui colectiv de autori coordonat de prof. Lucian Manole – directorul Școlii Gimnaziale  Teofil Vâlcu din Hăneşti, unde, printre altele,  găsim o temă de cercetare finalizată prin publicarea rezultatelor și opiniilor de grup în cartea – Violența în mediul școlar, Ed. Agata-2015, un auxiliar didactic.

Violenta este un rezultat al unor nereușite temperamentale si comportamentale care au la baza o educație lacunara, deformată, dezechilibrata de anumiți factori cu mare putere de influența.
Violența poate fi cauzată de mulți factori medicali sa de  alimentație. Tindem sa credem ca violenta in școala este bine controlată, ameliorată. Indiferent de natura ei, aceasta rămâne un aspect neplăcut al școlilor.

Violența verbală are consecințe de lungă durată si nocive pentru psihicul copiilor, pentru conturarea personalității acestora. Formule agresive de adresare chiar si din partea colegilor de clasa, precum: repetentule, nu esti bun de nimic, tu nu te compari cu mine etc.  pot fi impedimente grave pentru elevi in dezvoltarea personala si obtinerea rezultatelor scolare.

Din partea cadrelor didactice sunt apreciate formulările de tip didactic, amiabil atunci când grupul de educați sau educatul particular are nevoie de o redirijare comportamentală cel puțin. Latura aceasta negativa a școlilor poate fi puternic alimentată de exemplele din familie sau din categoria socială din care face parte.
Nu ar fi rasplatirea copiilor cu ceva anume pentru corectarea acestora, pe cat ar putea fi sau este responsabilizarea lor in functie de particularitatile vârstei.

Violența fizica este o forma primara a acesteia, cea mai putin modelata de fiinta umana si poate fi considerata o șansa pentru profesori de a descoperi/ evalua nivelul lor de formare precum si nivelul de educatiei al familiei.
Asadar nevoia de modelare este depistata si la membrii familiei (parinti, bunici).
Ambele forme de violenta sunt in prezent pe cale de a fi amenliorate in scoli si in afara acestora.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania