Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Zbucium, de Elena Alina Andruhovici, aprecierea liberă a cititorilor

  Oprea Ion [320x200]Primit pentru publicare: 20 nov. 2016
  Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
  Publicat: 21 nov. 2016
  Editor: Ion ISTRATE

   

  Zbucium, de Elena Alina Andruhovici, aprecierea liberă a cititorilor

  O carte cu două prefețe, Zbucium, Editura Accent Print Suceava, 2016, autor Elena Alina Andruhovici, sora cea mare a lui Vasile Andru, recent decedat. Dedicate soțului ei Filon și el cu activitate de scriitor. În prefața semnată de Ion Filipciuc acesta prezintă autoarea în datele identitare, reamintește că i-a cunoscut fratele și pe tatăl lor, Vasile Andru, bărbat care la peste 90 de ani ducea coasă pe umeri, ca să-i fugă cumătra, iar în ce privește cartea, dacă e bună, lasă pe noi cititorii să-i facem aprecierile, prefațatorul, politicos, urându-ne “bun venit” la ea.

  Pagini despre zbuciumul vieții, mult mai detaliat, scrie în prefață Paraschiva Abutnăriței, care după ce prezintă autoarea, ca persoană fizică și autoare de texte, îi prezintă întreg zbuciumul vieții, în satul natal, în refugiu, oprindu-se și pe la Tatiana Vlad Guga din Vatra Dornei care, ca și în cazul Filon, am scris și noi despre ei. Povestirea Zbucium, p. 89,  care dă și titlul volumului, cu un moto care aparține lui Dan Puric, ne duce la ceea ce am scris și noi despre Adriana Andreiaș Micu, în cele trei volume ale noastre, viața unor oameni la Schitul Darvari, în cazul nostru.

  Zbucium este copilăria autoarei, refugiul, deportarea unora din familie tocmai în Siberia, calvarul mătuții sale Victoria care s-a întors acasă pe jos tocmai de acolo, viața la colectivă, întâlnirea cu regele Mihai, p. 51,  mărturisiri după vizitele făcute la locurile sfinte, în Țara Sfântă, la Ierusalim, Hozeva, Tabor, p. 115…

  Impresionant pentru mine, citind eseul „Evacuarea și puțin după…”, p. 13, este prezentarea momentului măcelului de la Fântîna Albă din aprilie 1941 care a constituit pentru mine motivul reeditării în 2008 a volumelor „Bucovina în presa vremii, Cernăuți”, 552 de pagini, „Bucuvina pământ românesc, presa din Rădăuți”, 257 p., în care am scris la fiecare dinte ele: „Închin această lucrare românilor din Cernăuți, Herța, din Lunca, Fântâna Albă, Mahala, Ciudei la împlinirea a 90 de ani, când la 28 noiembrie 1918, Consiliul Național al Bucovinei hotăra revenirea la România furată la 1774, după cum avea să se întâmple cu Basarabia în 1918”.

  Este meritul cărți și al autoarei, doamna Elena Alina Andruhovici, că reia și redă întocmai ceea ce s-a întâmplat fie și numai la Fântâna Albă, fragment pe care îl preluăm și redămn, semn și răspuns pentru Ion Filipciuc, volumul are merite:  …”În aprilie 1941 a fost măcelul de la Fântâna Albă, unde au fost secerați de gloanțele grănicerilor sovietici mii de români din județele Răduți și Storojineț. Nici azi nu se cunoaște numărul victimelor. Cum s-a întîmplat? Sovietica putere, ca să vadă cum primea populația noul regim al „fericirii”, adus de la Moscova, a lansat zvonul că cine vrea să plece legal în România să facă o cerere, către organele locale, plătită cu cinci ruble. Așa s-a format un convoi de peste două mii de oameni  în frunte cu preoți, cu cruci și drapele. La doi kilometri de hotarul instalat de mâna „veneticului” aceștia au fost înconjurați din trei părți de soldați. “Rafalele focului ucigător al mitralierelor se contopeau cu vaietele muribunzilor, cu vocile  pline de durere ale răniților, cu bocetele femeilor și strigătele sfâșitoare ale copiilor, cu răcnetele infernale ale satrapilor staliniști și cu sângele martirilor care curgea din belșug, acoperind glia strămoșească”, spunea într-o evocare Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți. Martirii sunt aruncați în gropi comune și numai fagii seculari le freamătă la creștet.

  Cei puțini care s-au salvat, au fost hăituiți, prinși, uciși, ori întemnițați ca trădători ai patriei socialiste.

  Nu trebuie să lăsăm uitarea să se aștearnă, căci martirii
  „Uniți alături unul lângă altul,
  târându-și oasele împreunate,
  continuă pe sub pământ asaltul
  spre țara mamă și spre libertate”,
  cum spunea poetul Traian Rei – în poezia Glasul martirilor de la Fântâna Albă.

  Fiindcă veni vorba de Fântâna Albă, mulți știu că acolo e o mânăstire declarată monument istoric, împrejmuită de un  zid gros. Turla edificiului era suflată cu aur. În timpul comuniștilor era  ca sarcină de partid să distrugă sau să dea altă folosință bisericilor. Așa, cele două lăcașuri alături de mânăstire au servit: una pentru depozitarea cerealelor și alta  pentru unelte agricole. Tinerii din organizația comsomolistă trebuiau să se laude cu fapte demne de educația ce o primeau în duhul răului. Într-o zi, s-au gândit să dispoaie de  la mânăstire turla aurită. Doi s-au urcat și au început să desprindă acoperișul. Oamenii din sat, înfricoșați, i-au admonestat, spunând că e mare păcat, Dumnezeu vede și-i va pedepsi. Așa s-a și întămplat. Au căzut și morți au fost. Din ziua aceea tinerii nu s-au mai apropiat de lăcaș, acesta fiind lăsat în paragină. O bucată de zid a gardului s-a prăbușit și în curtea mare intrau animale de pășteau iarba.

  Unele din aceste întâmplări au fost păstrate în memoria mea din copilărie, dar mai multe mi-au fost depănate de părinți, neamuri, cunoștințe, vorba poetului:

  Bucovinenii când se strâng
  Și la vorbă se avântă
  La un cap de masă plâng
  Și la altul cântă”…

  Ca și prefațatoarea, găsim înțeleaptă alegerea autoarei, felul cum își încheie cartea, cu un poem semnat de Constantin Hrebor, despre „Părinți, cât sunt…”, despre dăruirea părinților, în fapt despre viață și moarte – ca o viață veșnică, p.157:, închinat lui Vasile Andru:

  Când Ei sunt între vii, și-s buni, și-s blânzi,
  și-s îngăduitori, și nu
  pot fi așa fără străluminarea harului, care
  mocnește și urzește cuminți nimburi
  lumea e un iconostas strălucitor, trec îngerii
  pe lângă ureche precum fluturii albi prin
  pomii de lămâie, apele sunt întremătoare
  mai mult cecât vinul, pâinea e biserică
  vindecătoare de pribegii și pustietate, toate-s
  străbătute de duhul Raiului frumos ca fața
  fecioarei, întâia aleasă, Prințesă a
  colindelor!

  Când ei sunt aici focul e cuminte în sacra,
  preistorica sa…
  veghere, aerul e lin de mirodenii, apa –
  leagăn primordial, nu îneacă, ci botează,
  purifică, se logodește cu visul și face somnii
  împărătești.

  Când ei sunt în pereche, uniunea adamică
  surâde și
  curcubeul iese din toate încheieturile lumii.
  Grâul se oglindește în untdelemn și
  untdelemnul în vinul ofrandei mari.
  Dumnezeu însuși coboară molatec din tron
  și-și  piaptănă barba de crini chicotitori și
  mai dă lumii sale o grație de-o 1000
  de ani.

  Când ei au leagăne în toiul odăii, la căpătâiul
  lor stau cum
  sacerdoții la marginea movilelor de lut curs.
  din clepsidrele plânsului la gura  Veșniciei

  Când ei sunt șubrezi, icoana lor se mută în noi
  și-i strigăt
  de tresvie.

  Când ceara lor e bântuită de focul sfârșitului, e
  de umblat
  la sacristia cu lacrimi și la chivotul cu
  amintiri; ciuturile  se vor mutate de pe un
  umăr pe altul – de pe o generație pe alta. Că
  altfel Istoria ar sări din aria ei, ca o oală
  neterminată de pe roata olarului. Și moartea
  e prefață a vieții, după cum și invers tot atât
  e!  Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5