Au trecut 14 iulie, ziua Franței (cu destule manifestații anti guvernamentale legate de măsurile frânării epidemiei de Covid 19), apoi 21 iulie, sărbătoarea Belgiei ( în plus inundații, dezastre, pierderi de vieți umane în special), urmează 1 august, ziua Elveției. CH, de pe plăcuțele de înmatriculare a mașinilor vine din limba latină, Confederatio Helvetica.
Cine să mai cante La ballade des gens heureux (Gérard Lenormand, muzică și versuri,1976) în cor sau individual? Parcă nici francezii, nici belgienii și nici toţi elveţienii ( Allémaniques =cei de limba germană, Romands=cei de limba franceză, Tessinois=cei de limba italiană și cei ce vorbesc retoromana, doar 1%).
Mai există motive temeinice de fericire prin UE sau prin afara ei ? Dintr-un sondaj făcut prin 2015 de un lanţ mare de magazine, Coop Coopération, la care au răspuns 1200 de cetăţeni (cârcotaşii vor zice că-s cam puţini?!), rezulta că elveţienii sunt /erau fericiţi şi devin/ deveneau şi ar fi normal să devină şi mai fericiţi citind rezultatele acestei radiografii :
– Vă place să trăiţi în Elveţia? 89% răspund „mult”.
-Sunteţi fericiţi? 54% răspund „foarte”.
-Pe o scară de la 1 la 10 cum este Elveţia? 9-sigură, curată, interesantă; 8- modernă; 7- mentalitate deschisă la nou.
-Ce vă preocupă? 39%- imigraţia; 20%- problemele europene; 9% – economia, băncile; 4% -politica; 4%-şomajul; 4%-adăposturile pentru refugiaţi; 3% -asigurarea pentru bătrâneţe şi urmaşi; 2%- relaţiile cu străînătatea.
-Care este limba dv maternă? 63%- germana; 25%-franceza;7%- italiana; 7%-alte limbi; 1%-retoromana (care se cam aseamănă cu româna…
-Care este masa principală a zilei pentru dv? 19%- micul dejun; 44%- prânzul; 36%-cina.
-Gătiţi acasă? 27%-de mai multe ori pe săptămână; 27%- 1 dată pe zi; 22%- de mai multe ori pe zi; 10%- 1 dată pe săptămână; 8%-mai puţîn de o dată pe săptămână; 6%-niciodată.
-Ce importanţă are dezvoltarea durabilă (bio, produse regionale, comerţ echitabil, dezvoltare durabilă a ţării) atunci când faceţi cumpărături? 43%- destul de importantă; 27%-foarte mare; 22%-nu foarte mare; 7%-nicio importanţă; 1%-nu ştiu.
Diferenţele în funcţie de sex, vârstă, nivel de studii, regiuni sunt interesante şi pentru cei curioşi iată : http://www.cooperation.ch/Heureux+comme+un+Suisse_ La prima vedere a textului, la prima ascultare a cântecului francez , motivele fericirii nu par identice cu părerile, opţiunile, priorităţile elveţienilor din sondaj. Dar, în profunzime, aş susţine, chiar și pe vreme de pandemie : condiţiile (socio-istorice, geografice, morale, culturale, politice) creează motivele stării de bine/ mai puţîn bine/ foarte bine ale locuitorilor acelui spaţiu . Chiar și pe vreme de pandemie.
Potrivit unui studiu sponsorizat de ONU, anul acesta, la capitolul fericire, Finlanda este pe primul loc în fața Danemarcei și Elveției. Așa apare în sondaje și documente. Mă întreb de ce nu s-a pus şi o întrebare directă de genul : Vreţi că Elveţia să rămână în afara UE? Care ar fi fost procentajele pentru: Da/ NU/ NU MĂ INTERESEAZĂ/ NU ŞTIU. Sau se cam deduc cifrele din celelalte răspunsuri ?!
Un portret reușit al Elvetiei apare în Revista Historia nr 234 din iulie 2021 : istorie, geografie, relații cu tările vecine, sistemul de guvernare, literatura (Heidi, nu ?), neutralitatea, băncile, ciocolata și ceasurile renumite, eutanasia (pasivă, indirectă…), protecția animalelor… Recomand .
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania