Primit pentru publicare: 19 mai 2017
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor al Revistei LUCEAFĂRUL
Publicat: 19 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE
În urmă cu câţiva ani, Comisia de Cercertare şi Literatură a Federaţiei Filatelice Române, a demarat un proiect având ca obiectiv realizarea unor albume, cataloage şi compendii cartofile, pentru fiecare judeţ al Moldovei. Purtând titlul „Prin Ţara se Sus”, proiectul a fost transpus în practică în cele şase judeţe ale Moldovei, ultimul, dar cu o realizare excepţională, fiind Botoşanii.
Albumul dedicat cartofiliei botoşănene, o operă de o deosebită valoare istorică şi documentară, apăru recent la Editura „Geea” din Botoşani, este opera medicului militar dr. Gică G. D. Mariţanu, membru al Asociaţiei Filateliştilor din Botoşani, unul dintre cei mai renumiţi colecţionari români, specialist de prim rang în domeniul cartofiliei.
La baza lucrării stă colecţia personală a autorului, cea mai amplă cu această tematică, aflată în posesia unui colecţionar român, cuprinzând peste 400 de ilustrate înfăţişând localităţile cele mai importante ale judeţului Botoşani,editate între anii 1899 – 1945, din care au fost reproduse 255.
Operă cu remarcabile virtuţi ştiinţifice, albumul realizat de medicul militar dr. Gică G. D. Matiţanu, este nu numai o frescă a Botoşanilor de altădată, realizată prin reproducerea cărţilor poştale ilustrate care îl prezintă în cele mai semnificative ipostaze, ci şi o incursiune documentară completă în istoricul cartofiliei botosănene, al cărei început este anul 1899. Parcurgerea celor 137 de pagini ale albumului, oferă privitorului posibilitatea de a cunoaşte, prin intermediul cărţilor poştale ilustrate, realităţile fascinante ale unui un spaţiu geografic, care se ridica, prin civilizaţia urbană a acelui timp, sub multiplele ei faţete, cu mult deasupra altora, de mai aproape sau mai de departe.
Realizarea acestui excepţional album, a necesitat un volum enorm de muncă, colecţionarea cărţilor poştale ilustrate, studiul privind editarea şi circulaţia acestora, datele relative la ceea ce reprezintă fiecare dintre ele, ca şi conceptul, editarea textului, aranjamentul grafic, coperta şi tehnoredactarea electronică computerizată fiind asumate în întregime de autor,cu sentimentul că acesta, este un act de profund ataşament faţă de Botoşani.
Albumul, prefaţat de profesorul Sergiu-Marian Găbureac, coordonator al Comisiei de Cercetare şi Literatură a Federaţiei Filatelice Române şi urmat de un scurt Cuvânt Introductiv al autorului, este structurat în 15 capitole privind – primele cărţi poştale ilustrate cu imagini din Botoşani, vederi generale, monumente istorice şi de cult, şcoli primare, secundare şi licee, administraţia, justiţia, garnizoana, diverse entităţi instituţionale şi de utilitate publică, industrie şi comerţ, monumente de arhitectură de tip urban, trama stradală, Grădina Publică, fotografii botoşăneni şi editurile – din Botoşani sau din alte localităţi din ţară – în care au apărut cărţile poştale ilustrate reproduse.
Caracterul de autentică lucrare ştiinţifică a albumului, este întărit de cele trei anexe care-l încheie, referitoare la emisiunile de cărţi poştale ilustrate realizate de editori din Botoşani, emisiunile de cărţi poştale ilustrate realizate de editori din alte localităţi, ilustratori din perioada intrerbelică şi de lista lucrărilor bibliografice folosite în redactarea acestuia.
Impecabil ca realizare grafică, cu reproduceri color sau sepia ale cărţilor poştale ilustrate de o remarcabilă acurateţe, albumul este un adevărat manual pentru cei care doresc să-şi constituie colecţii de cartofilie, fiecare carte postală ilustrată având notată alături, toate datele de identificare care o privesc, pe care autorul a reuşit să le descopere: obiectivul înfăţişat, editura la care a apărut, realizatorul clişeului după care a fost reprodusă şi anul circulaţiei. Fiecare carte poştală ilustrată poartă un număr de cod, după care poate fi regăsită în anexele de la sfârşitul albumului, deţinătorii de cărţi poştale ilustrate din Botoşani, posesori ai unor exemplare similare celor reproduse , putându-şi data şi clasa exemplarele pe care le deţin, după toate exigenţele cartofiliei. De altfel, acesta este şi scopul acestei lucrări, autorul ţinând în mod expres să sublinieze, în scurtul său Cuvânt Introductiv că speră ca apariţia albumului „să stimuleze imaginaţia tinerilor botoşăneni şi să-i direcţioneze spre descoperirea unor cărţi poştale ilustrate care le-ar permite completarea prezentului studiu şi elucidarea numeroaselor “enigme” care persistă în încercarea de reconstituire a istoriei cartofiliei botoşănene”.
Trebuie remarcat faptul că autorul a dorit şi a reuşit să facă mai mult decît o excepţională lucrare de cartofilie, albumul fiind, în acelaşi timp, o remarcabilă „breve histoire” a Botoşanilor, care, aşa cum sublinia prefaţatorul albumului, “deschide pentru locuitorii de azi ai Botoşaniului o pagină plină de amintiri şi de realizări de care trebuie să avem grijă, ele fiind dovada inteligenţei şi priceperii înaintaşilor de odinioară”. Cele mai multe dintre cărţile poştale ilustrate sunt însoţite de texte explicative, cu date care privesc imaginile reproduse ( amplasare, anul în care au apărut, utilitate, ctitori, importanţă, referiri asupra unor evenimente şi documente care se leagă de acestea etc.), fapt care face ca parcurgerea albumului să fie, în acelaşi timp şi o incitantă şi agreabilă incursiune în viaţa Botoşanilor de altădată. Ţinând cont de aceste consideraţii, suntem de părere că albumul este, una dintre cele mai complete lucrări de acest fel apărute în ultimul timp în România şi ne bucurăm că prin el, Botoşaniul are un nou prilej de a fi remarcat, demonstrând că rămâne acelaşi remarcabil areal cultural fertil al României.
Suntem convinşi că această excepţională realizare editorială se va bucura de preţuirea şi laudele meritate, şi îl aşteptăm pe domnul col. dr. Gică G. D. Mariţanu şi cu celelalte lucrări şi studii asupra cartofiliei şi nu numai, pe care le are în curs de redactare. Felicitări pentru această mare bucurie pe care ne-a făcut-o şi mulţumiri pentru care nu putem găsim suficiente cuvinte potrivite, pentru a le exprima!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania