ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 28 Iun. 2018
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 29 Iun. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Să ne aducem mereu aminte, mea culpa, la 4 mai 1955 a murit George Enescu! singur, fără de lumânare, dânsul, marele George Enescu, care nu doar iubea dar ne-a adus atâta lumină, lumină cu muzcă, într-o cameră de hotel din Paris.
Pe 4 mai 1955, George Enescu, cel mai mare compozitor pe care l-a dat nația română deceda fără lumânare la etajul patru al unui hotel parizian, acolo unde-si trăise ultimele clipe, alături de Mutzerli, câinele lui credincios.
Era prima zi de mai, 1955, Paris. La nici un portativ distanță de Champs-Elysee, o doamnă rafinată, așa, cam la 80 de ani, urca singură, fără ajutor până la al patrulea cat. Bate la ușa apartamentului 40. I se deschide. Două camere mari, holul, sala de baie, vederea la stradă, pe un pat, cine, un moribund, livid, abia respiră, vorbește greu, în timp ce un câine, poate singurul lui prieten, îi linge mâna.
Suferindul este GEORGE ENESCU, una dintre cele mai luminate minți ale poporului român, Doamna este ELISABETA DE BAVARIA, regina Belgiei, soţia lui Albert I si mama lui Leopold al III-lea. Cățelul MUTZERLI.
În țară, comunistii l-au îndepărtat, cu un deceniu în urmă, de România, i-au luat tot, i-au cerut să-și ardă și pașaportul pentru că avea pe el stema regală.
El însuși, Enescu, i-a ignorat pe toți,s- a stabilit la Paris. Marcel Mihailovici si celebrul Yehudi Menuhin, văzând că starea de sanatate a mestrului lor se înrăutățește, dau vorba să-l instaleze în fostul castel al lui Chateaubriand, în Vallee-aux-Loups, dar bolnavul, neajutoratul, refuză.
Așa, ca o ironie a sorții, în loc de castelul lui Chateaubriand, George Enescu va ajunge pe strada Chateaubriand, la numarul 14, unde se afla hotelul ”ATALA”, al românului Florescu, hotel renovat, ridicându-i confortul și gradul de utilitate și rang, la patru stele. S-a scris, când l-a văzut, starea în care îl adusese boala,spondiloza care îl afectase grav cerebral, nu doar a plâns, a dat ordin cui a trebuit să fie dus la apartamentul 40, unul dintre cele mai bune și luminoase, la etajul patru, cu mai puțín deranj, l-a culcat în pat și fără ca pacientul să știe, din proprii bani a plătit cu simbrie bună unul din cei mai buni medici cardiologi care l-a îngrijit, plus infirmiere care l-au protejat cu tot dichisul. I-a adus în cameră chiar și un pian la care,au spus apropiațíi, Enescu nu a mai ajuns niciodată să-i mângâie clapele.
Nici familia, soțía lui nu i-a deschis ușa. L-a vizitat Elisabeta, Regina Belgiei, i-a vorbit în cele sase limbi, de fapt, mai mult un monolog al sau, deoarece compozitorul era aproape nimic… o stafie, cu toate că era conștient.
Pe 3 mai l-a vizitat violonistul Serge Blanc cu care a conversat șoptit. Geniul muzicii noastre s-a stins pe 4 mai1955, noaptea, singur, fără lumina lumânării … Infirmiera de serviciu tocmai plecase…
L-au aflat dus, dis-de-dimineața.
Vestea a circulat repede, a sosit și un securist, unul Bediteanu, dar pe 7 mai Enescu a fost coborît la cele veșnice în cimitirul ”Pere Lachaise”, în stânga-I este mormântul lui Georges Bizet.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania