Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Români, oameni sclipitori

Despre oameni sclipitori români,  în diferite activități, am inițiat un grupaj de știri într-unul din numerele ciclului „Istorii, comentarii, miscelanea”, un chenar  cu aceeași tematică publică  și Ciprian Rus, jurnalist dăruit, în Revista Formula As,  23-30 iunie 2022, prilejuit de succesul în sport a românului David Popovici, cu titlul  Modelul „Popovici”, care, recent, în bazinul olimpic de la Budapesta a obținut un mare succes la înot. „După spectaculosul loc 4 de anul trecut, la Jocurile Olimpice de la Tokio, era clar că marja de creștere a înotătorului  nostru era uriașă și că, dacă se va ține de treabă, fiecare nou concurs va fi un pas în față pentru el”, scrie Ciprian. „Așa a și fost, spunem amândoi. la 17 ani, vârsta adolescentină, comentatorii de tot felul  nu-și ascund exclamațiile, cum, în doar două zile, David Popovici a câștigat toate seriile la care a participat și a spulberat recordurile mondiale de tineret la 100 și 200 de metri liber”.

Preluând spusele mai mult decât reporterului  de la Formula As, îi continuăm spusele: într-un sport care a dat o mulțime  de campioni de o precocitate uimitoare, David Popovici se dovedește de o precocitate surprinzătoare, el se dovedește mai bun decât au fost, de-a lungul istoriei, toți marii înotători la vârsta adolescenței! Nici comentatorii străini ai Mondialelor de la Budapesta, nici specialiștii din natație nu-și  ascund exclamațiile, când vine vorba  despre român. Sunt cu toții de acord că avem în față  un fenomen, un geniu care se naște  odată la 100 de ani și laudă, la unisonm, stilul său de înot, nemaivăzut, mai vecin cu zborul decât cu lupta în contra apei.

Dar David Popovici, comentează Ciprian Rus, nu impresionează  numai prin performanță! La fel de remarcabilă este și prezența publică a campionului în direcția : concentrare, siguranță de sine, dezinvoltură și un discurs în engleză care îl bate pe cel al miniștrilor noștri de Externe. Și motivează, prezentându-ni-l : Elev la un Liceu din Capitală, David  e cunoscut drept „Micul Google”, datorită culturii sale generale și a ușurinței cu care asimilează informația la ore. Harnic, tânărul sportiv –cel care a cucerit aurul la Budapesta – își începe ziua de muncă dis-de dimineață, la ora 6 este în bazin, cu un program bine alcătuit, cum se întâmplă și la alte discipline care vor performanțe, la judo, tir, la  ciclism, ca să aibă performanțe la Olimpiada de la Paris din 2024.

            Înotul este un sport care îți dezvoltă mult masa musculară, adevăr recunoscut și de specialiști, dar nu și în cazul celor care muncesc mult, cum este și cazul Cameliei Alina Potec – a cărei foto în bazin este găzduită pe plicurile  Poștei Române, cea care, la aflarea veștii venite de la prim-ministrul român, Nicolae Ciucă, care  a anunțat recompensa de un milion lei (aproximativ 200.000 euro) pentru David, Camelia a clamat „ puțin-puțin, ar trebui dublată suma”.

Camelia Alina Potec, născută la 19 februarie 1982, la Brăila, este o înotătoare care  a câștigat medalia de aur la 200 m. Liber la Olimpiada de la Atena, în 2004,și de atunci are în palmares peste 200 de titluri naționale și are realizate alte multe recorduri, printre acestea și faptul că de la 31 octombrie 2013 este președinta Federației Române  de Natație și Pentation, cel mai tânăr  președinte de Federație din România. În 2016 a fost aleasă în funcția de vicepreșdinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Ion N. Oprea.Iași, 26 iunie 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania