Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Istoria Jocurilor Olimpice în filatelie

Anul 2024, în care se va desfășura cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne de vară (Paris, 26 iulie – 11 august), marchează câteva repere importante în istoria olimpismului românesc, o istorie care însumează 309 medalii olimpice, dintre care 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz.
Astfel, la 27 martie 2024, s-au aniversat 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român (devenit Comitetul Olimpic și Sportiv Român – COSR la 23 aprilie 2004), al cărui prin președinte a fost ASR Principele Carol al României. Evenimentul, care s-a desfășurat în Muzeul Sportului din Casa Olimpică, a fost onorat de campioni olimpici, membri ai COSR și personalități ale vieții olimpice. Cu această ocazie, Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la săritura în lungime, și Dan Grecu, medaliat olimpic la inele, au primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție conferită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
În luna mai se vor împlini 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice pentru România. Este vorba despre medalia de bronz, obținută de echipa de rugbi, la cea de-a VIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Deoarece statul român nu oferea nici un fel de sprijin financiar sportivilor, rugbiştii au ajuns pe proprii bani la Paris, călătorind nu mai puţin de două săptămâni cu trenul. Tot pe propria cheltuială aceștia şi-au confecţionat și echipamentul de joc. La 4 mai 1924, echipa României a jucat cu Franţa, pe Stade de Colombesi. Scorul a fost de 59 – 3 pentru echipa gazdă, eseul echipei noastre fiind marcat de Florian Tudor. Şase zile mai târziu, la 10 mai 1924, rugbiştii români şi-a măsurat forţele cu cei americani, însă din nou au trebuit să se declare învinşi, de această dată cu 37 – 0. Ca atare, echipa noastră reprezentativă s-a clasat a treia, obținând prima medalie olimpică pentru România. Important este să participi, cum ar spune un mucalit…
În vară, România va participa la cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice de vară găzduită de Paris, performanță cu care „Orașul Luminilor”  va egala Londra, și ea organizatoare a trei Olimpiade moderne (1908, 1948 și 2012). Până în prezent România are 78 de sportivi calificați, la 10 sporturi (individual sau echipă), cu șansa de a mai adăuga câteva nume pe lista de participare. 

În acest context, este cu totul lăudabilă inițiativa recentă a conducerii Muzeului Sportului de a organiza, sub egida Federației Filatelice Române (FFR), expoziția „Istoria Jocurilor Olimpice în filatelie”, a cunoscutului colecționar prof. Dumitru Varodin din Piatra-Neamț.
Vernisajul expoziției a avut loc la 8 aprilie 2024, în prezența doamnei Valentina-Cristina Mălîia, director al Muzeului Sportului, Sergiu Găbureac, președinte al Comisiei de Cercetare şi Literatură din cadrul FFR, Romeo Mincă, președintele Asociației Filateliștilor București, Dumitru Graur, comentator sportiv, dar și a numeroși iubitori ai sportului și filateliei românești. Au luat cuvântul Sergiu Găbureac, care a făcut o scurtă incursiune în istoria jocurilor olimpice din antichitate și până în prezent, Dumitru Graur (care a subliniat importanța cercetărilor regretatului Horia Alexandrescu cu privire la Evanghelie Zappa, un nume mai puțin cunoscut astăzi, dar cu un rol important în renașterea Jocurilor Olimpice moderne) și prof. Dumitru Varodin, fost sportiv de performanță (a jucat fotbal la echipele Ceahlăul Piatra Neamţ, Dinamo Bacău, Sportul Studenţesc, ASA Târgu Mureş şi Jiul Petroşani), astăzi un binecunoscut colecționar (monede, timbre, cărţi poştale, hărţi şi ceasuri; singurul român invitat de Guvernatorul BNR să-şi expună valorile în incinta Sălii de Marmură a Băncii Naţionale a României – 31 ianuarie 2005).

Expoziția este organizată cronologic, pe 15 panouri, acoperind perioada tuturor celor 32 de olimpiade moderne (1896 – 2020), dar include și afișul și două cărți poștale dedicate Olimpiadei din această vară. Pot fi admirate și studiate piese filatelice deosebite, atât ca valoare istorică, cât și ca raritate (mărci poștale, colițe, plicuri speciale, plicuri prima zi, cărți poștale ilustrate, circulații poștale având imprimate ștampile speciale dedicate diverselor olimpiade, afișele acestora șa). De subliniat că 3 panouri sunt dedicate materialelor filatelice editate de România (mărci poștale, plicuri speciale) cu prilejul participării sportivilor români la edițiile 1956 (Melbourne) – 2020 (Tokyo, amânată un an de zile din cauza pandemiei de covid). 

O vizită la Muzeul Sportului din România, relocat în noul sediu al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în anul 2011, este o excelentă ocazie de a cunoaște istoria fiecărui sport, de la apariția primelor activităților sportive pe teritoriul țării noastre și până în prezent. Istoria olimpică a României este bine reprezentată printr-o expoziție permanentă, curpinzând, în ordine cronologică, obiecte, momente şi imagini de natură inedită cu care se identifică sportivii de legendă ai ţării. Căreia i se adaugă, pentru câteva săptămâni, expoziția filatelică despre care tocmai v-am vorbit.

Ionel Novac



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania