eTwinning, în Botoșani. Centrul Istoric, gazdă …
Publicat: 29 Iun. 2013
,,Centrul Istoric al Botoșanilor are nevoie de ceva franțuzesc, să iasă din zona unor lucruri hidoase!”
Zilele trecute Botoșaniul a găzduit un eveniment european de importanță majoră pentru sistemul educațional. Este vorba de ,,Seminarul de formare eTwinning RO-MD”, 24-25 iunie 2013, care s-a desfășurat la Centrul Cultural Luceafărul din Centrul Istoric.
Această lecție didactică de nivel superior, ,,eTwinning Plus – oportunități de colaborare școlară internațională”, a fost organizată de TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educație în parteneriat cu Centrul Tehnologiei Informaționale și Comunicaționale în Educație (Republica Moldova) și cu Institutul de Științe ale Educației (România) și se înscrie ca o contribuție la iniţierea și dezvoltarea unor proiecte educaționale eficiente prin colaborarea între cadre didactice din școli europene, în cadrul Proiectului eTwinning a Comisiei Europene.
Au participat peste 50 de cadre didactice și specialiști în educație din România și din Republica Moldova. La deschiderea seminarului au luat cuvântul Prof. Mihaela Huncă – inspector școlar general la I.S.J. Botosani, Lect. Univ. Dr. Olimpius Istrate – coordonator eTwinning în Romania și Prof. Dr. Mihai Calalb – coordonator eTwinning în Republica Moldova.
Deși agenda de lucru a seminarului a fost destul de încărcată, oaspeții au avut prilejul, ca în pauze și la sfârșitul activităților planificate, să viziteze Centrul Istoric al Botoșanilor, Casa Memorială Mihai Eminescu de la Ipotești, precum și alte obiective atractive ale municipiului Botoșani, ceea ce a determinat să se aprecieze multitudinea și diversitatea bunurilor din Patrimoniul Național, frumusețea și liniștea orașului.
Impresionat de Botoșani, coordonatorul Proiectului eTwinning în România – Lect.Univ. D-r Olimpius Istrate, deslușind anumite aspecte specifice (Centrului Istoric, n.r.), a ținut să remarce: ,,Centrul Istoric al Botoșanilor are nevoie de ceva franțuzesc, să iasă din zona unor lucruri hidoase”, parafrazându-l pe Fanny Broyelle – șeful proiectului ,,Marseille Provence 2013”, care, atunci când a pornit acest proiect, a spus: ,,Marsilia are nevoie de ceva românesc, să iasă din sfera acelor lucruri urâte care s-au povestit despre ea în ultima vreme”. Nu cred că a fost o aluzie la măsurile pe care le-a luat Franța față de unii imigranți și, cu siguranță, s-a referit la faptul că Botoșaniul are un veritabil suport cultural și este nevoie de a valorifica aceste ,,cărări deja bătute” prin a iniția evenimente și fapte culturale, care trebuie să pornească din spațiul sistemului privat, municipalitatea doar să sprijine asemenea acțiunii, pentru că aici, mai ales în Centrul Vechi, nu viețuiesc numai oameni care sunt mai puțini educați sau care sunt ,,certați cu legea”.
Da, e nevoie să insistăm:
,,Centrul Istoric al Botoșanilor are nevoie de ceva franțuzesc, să iasă din zona unor lucruri hidoase!”
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania