Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. Pentru Eminescu, la Ipotești și Cucorăni! Lacul cu nuferi, dispute și revindecări

Primit pentru publicare: 27 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 27 ian.2015

Șfichiul zilei

Pentru Eminescu, la Ipotești și Cucorăni!
Lacul cu nuferi, dispute și revindecări

 

Din presa de astăzi și mai din zilele trecute, citesc și recitesc:
”În spaţiul public s-a vehiculat informaţia cum că Lacul Eminescu din pădurea Ipoteşti nu ar fi cel descris cu atâta talent şi trăire sufletească de marele poet ci că adevăratul lac ar fi cu totul altul. Mai nou oferta de bulhacuri pe lângă care ar fi visat poetul a crescut la două. […] Interesant este că în susţinerea teoriei celor doi cum că lacul eminescian nu este cel din pădurea Ipoteşti s-a alăturat şi tăcutul prefect Costică Macaleţi. […] O primă voce de protest a fost cea a lui Alexandru Vasilache din cadrul Bibliotecii judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, a cărui articol intitulat „Lacul… balta şi lăcustele […].Aştept şi alte voci autorizate să sară în apărarea memoriei poetului cu care se mândreşte întreaga Românie […].” (Ioan Rotundu); ,,Nu ştiu dacă prefectul […], a fost interpretat corect în afirmaţiile făcute privind făcătura comunistă de prostire a turismului în legătură cu locaţia lacului eminescian. Sunt convins că cineva speculează spusele dânsului, căutând să distrugă mituri şi legende în vederea unor satisfacţii – dacă nu financiare cel puţin pentru un penibil senzaţional. […].Bătrâni şi vechi eminescologi (Călinescu, Marin, Buşulenga, Creţea, Coşereanu) l-au văzut şi prezentat pe Eminescu meditând şi oftând lângă acest lac albastru din codru, încărcat cu flori de nufăr şi nu la marginea unui iaz, lângă o cale de acces. Interese meschine, interese financiare ale unor oameni lipsiţi de cultură vor distruge o zonă turistică care începuse, cu paşi mărunţi, a se reabilita. / Pentru ce căutaţi alte locaţii? Ce interese vă mână. Oare sunteţi atât de îndureraţi că lacul e baltă şi balta e lac? Oare nu sunteţi lăcuste nesătule? Mai bine cu banii, care sunt sigur că îi aveţi, contribuiţi la cosmetizarea locului, la igienizare şi mediatizare a zonei. […].Lăsaţi-l pe Eminescu unde îi este locul şi contribuiţi la înfrumuseţarea şi înnobilarea acestor locuri pline de poezie şi de arome romantice. […]./ Nu dau soluţii. Cei care-l iubesc pe Eminescu, cei ce sincer iubesc aceste plaiuri, le vor găsi singuri. Nu schimbarea lacului şi locului e soluţia. […]. Aveţi nobleţe şi demnitate şi preţuiţi adevăratele valori.” (Alexandru Vasilache). http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Lacul-balta-si-lacustele-15-3599.html

,, […].Botoșanii a fost cutremurat la auzul veștii că lacul care-i vizitat de zeci și zeci de ani, unde generații întregi de elevi încolonați de profesori au fost duși în lumea eminesciană, nu-i cel real. Varianta a fost susținută într-o revistă de profil de oameni cu decenii de cultură pe umeri. Adevăratul lac ar fi de fapt la Loești. […], se cutremură botoșăneanul.ro, iar noi ne crucim de ce spune o localnică a Ipoteștilor și suntem stupefiați de cele afirmate/în citat/ de cel ce s-a declarat ca un aproape al lui Eminescu: ,, Primărița din comuna Mihai Eminescu ne invită pe balconul Primăriei. Întinde mâna și ne indică un punct în zare. Este un deal, ascuns de razele soarelui tomnatic. La baza lui s-ar odihni adevăratul lac al poetului nepereche. Doar Mihai Eminescu s-ar fi inspirat când și-a plimbat pașii pe lângă ceea ce acum nu-i decât un iaz cu stufăriș în care sătenii-și adapă oile. […]. Nu acela este Lacul lui Eminescu”, povestește Aneta Gireadă, primar în comuna Mihai Eminescu şi referindu-se la Lacul cu nuferi în argumentaţia falsă de arăta că altul era acela. Dar, atenţie în cuntinuare!… ,,[…] Veritabilul lac cu nuferi pare a fi potrivit unor oameni de cultură iazul de la Loeşti, aflat în stânga drumului Botoşani – Dorohoi, între Cătămărăşti şi Cucorăni./„Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu. Probabil a trecut şi pe acolo, sunt multe locuri legate de Eminescu în Botoşani. Dar, ca loc de relaxare şi inspiraţie poetică, Eminescu alegea actualul iaz Loeşti, puţin mai la vale de cel prezentat în mod tradiţional turiştilor ca fiind lacul lui Eminescu. Acest iaz este descris în mai multe mărturii ale cunoscuţilor poetului”, afirmă Gellu Dorian, iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu într-o lucrare, „Pe urmele lui Eminescu, la adevăratul lac cu nuferi”, în care se prezintă opiniile mai multor eminescologi pe tema lacului cu nuferi. […]. (botosaneanul.ro, .http://www.botosaneanul.ro/stiri/ne-ducem-in-derizoriu-apare-al-treilea-lac-cu-nuferi-care-a/ ).

A descoperi și a pune în valoare câte mai multe locuri, fapte și creații atribuite lui Eminescu este un lucru important, sublim și, în același timp, o fundamentală datorie de a proteja istoria despre Eminescu, așa cum ne este prezintată de erudiți, cei care au trudit decenii pentru aceasta.

De aceea îndemn, în primul rând, pe cei care fac afirmații eronate (grave, când acestea vin de la persoane cu responsabilități locale: administrație, instituții de cultură, chiar și poeți), să ia aminte și să recitească studiile lui I.D. Marin: ,, Eminescu la Ipoteşti”(Iaşi: Junimea, 1979) și ,,La Ipoteşti, pentru Eminescu” (Botoşani: Agata, 2005).

În aceste lucrări, I.D. Marin a venit cu date, informații și concluzii pe baza cercetărilor din arhive și cele transmise prin viu grai, suport de care nu au beneficiat, poate, toți eminescologii. Să nu uităm, că I.D. Marin s-a născut în 1912, în Stâncești, lângă Ipotești, la 62 de ani distanță de anul nașterii poetului și la 23 de ani față de anul morții. Avem deci, cel puțin două segmente de vârstă/generații – (1850 – 1920)/(1880-1950) – cu zone de intersecție comune, adică 1880-1920. Deci, 40 de ani de suprapunere  a comunicărilor prin vorbă vie a locuitorilor din spațiul copilăriei lui Eminescu. I.D.Marin făcea parte din al doilea segment de vârstă, din exemplul nostru, deci avea 38 de ani în 1950 , lucru ce ne dă garanția informațiilor păstrate veridic din timpul vieții lui Eminescu și din vremea recentă și anterioară vieții lui I.D. Marin.

Această problemă a disputelor și revindecărilor ,,lacului cu nuferi” este clarificată cu argumente de I.D. Marin, pentru că era întrebarea pusă de orișice străin, în treacăt prin Ipotești, și la care trebuiau să se răspundă.

In următoarea zi, vom publica fragmente clarificatoare din scrierile lui I.D. Marin:  ,La Ipoteşti, pentru Eminescu” (Botoşani: Agata, 2005).

Note bibliografice:
1.Ioan ROTUNDU: Lacul lui Eminescu împărţit între naşul Zmău şi finul Gireadă, (jurnalulbtd.ro), (Jurnalul de Botoșani și Dorohoi, 27 ian.2015, Botoșani; http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Lacul-balta-si-lacustele-15-3599.html
2.Alexandru VASILACHE: Lacul… balta şi lăcustele, (jurnalulbtd.ro) Jurnalul de Botoșani și Dorohoi, 27 ian.2015, Botoșani;http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Lacul-balta-si-lacustele-15-3599.html
3.http://www.botosaneanul.ro/stiri/ne-ducem-in-derizoriu-apare-al-treilea-lac-cu-nuferi-care-a/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania