Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Din presa vremii. Clopoțelul de la Storojineț, organ învățătoresc

Din presa vremii
Clopoțelul de la Storojineț, organ învățătoresc

 

 

 

*
Clopoţelul, organ învăţătoresc, apare în octombrie 1929, ca ziar bimensual, redacţia şi administraţia în Storojineţ strada Spitalului, sub conducerea unui comitet compus din cinci persoane, în frunte cu dl.T. Zegrea „care va raporta despre activitatea sa viitoarei adunări generale a societăţii”. Tipografia Mitropolit Silvestru – Cernăuţi.

Evaluând că „presa e a patra putere în stat, Clopoţelul ca presă învăţătorească crede că locul ei este de o deosebită şi incontestabilă însemnătate, căci fără ea nu s-ar putea discuta pe larg diversele chestiuni locale care, deşi mărunte, sunt de o deosebită importanţă atât pentru ideea comună învăţătorească cât şi pentru întreg judeţul.”

Îndemnând „Citiţi şi răspândiţi” Clopoţelul care e pus în serviciul vostru al tuturor” redacţia declară că „ziarul stă absolut în serviciul adevărurilor învăţătoreşti şi nu va ierta absolut pe nimeni care va îndrăzni să se atingă cu ceva în drepturile şi demnităţile luminătorilor şi îndrumătorilor poporului.”

Din cuprinsul ziarului rezultă că abonamentele se realizează prin conducătorii cercurilor culturale care sunt rugaţi să încaseze şi să expedieze suma în fiecare lună la sediul redacţiei.

Clopoţelul de Storojineţ, tipărit la Cernăuţi, a spus adevăruri fundamentale: „Presa a devenit şcoala mulţimii”, „Presa e sentinela neadormită care luptă cu înverşunare contra minciunii, răului şi tiraniei pentru izbânda dreptăţii şi a binelui”, iar dispariţia ei „ar însemna o totală stagnare a vieţii publice”, care s-ar asemăna cu întreruperea „dintr-odată a căilor de comunicaţie, a firelor de telegraf şi telefon etc.”

            Din volumul „Bucovina în presa vremii” cu o postfață de prof. univ.dr.ing. Mandache Leocov, autor Ion N. Oprea,Editura PIM, Iași, 2008, p.35-36, volum închinat   românilor din Cernăuţi, Herţa, din Lunca, Fântâna Albă, Mahala, Ciudei la împlinirea a 90 de ani, când la 28 noiembrie 1918, Consiliul Naţional al Bucovinei hotăra revenirea la România furată la 1774, după cum avea să se  întâmple cu Basarabia în 1918…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania