Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Creativitate în demersul didactic

Creativitate în demersul didactic

Demersul instructiv-educativ trebuie înțeles în ansamblul lui, nu numai prin metode, aplicații pe diferite tipuri de texte, evaluări, ci trebuie reinventat în permanență, adaptat la noi conținuturi și în funcție și de preferințele, „deschiderea” pe care o are copilul pentru un anumit subiect. De multe ori, ceea ce alege copilul, nu „bate” cu ceea ce ne-am dori să studiem  la clasă. Și, atunci ne reinventăm, ca să putem ajunge acolo unde ne propunem, pornind de la reperele pe care ni le oferă copilul și de la așteptările pe care le are de la noi.

Diversitatea în a dezbate un anumit subiect, pornește de la cât de „vii” ne simțim în raport cu ceea ce ne oferă rutina. Pornind de la ideea ieșirii dintr-un cotidian al predării și, mergând înspre un periplu pe tărâmuri încă în devenire, am avut șansa să „cutreier” printre oameni dedicați. Aflată în permanență în căutarea acelui ALTCEVA din punct de vedere didactic, mi-am dat mie însămi o șansă legată de moduri diferite de a integra în demersul educativ metode moderne, cele actuale incluzând și componenta digitalizată.

Pentru mine, inspirația și acel drum către altceva a pornit  așadar prin intermediul Lecturiadei  elevilor 2020, aflată la a 11-a ediție, un proiect al programului „Cercuri de lectură” ANPRO, „Asociația Națională a Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu”. De altfel, începuturile Clubului Imago de la Colegiul Tehnic Nr.2, Tg-Jiu pe tărâmul Lecturiadei,  au ca punct de reper  anul școlar 2019-2020, un an în  care am debutat cu activitatea ,,Citește o carte!’’ pe care am extins-o la nivelul colegiului, antrenând catedra de limba și literatura română, cea ce limbi străine, biblioteca, consilierul școlar, clase de liceu, precum și cele de profesională. Am rămas surprinsă să constat că elevii și-au depășit temerile inițiale, că au fost dornici să se asculte unul pe celălalt lecturând diverse cărți, având curajul de a  avansa concluzii în marginea unor scurte pasaje literare. Comunitatea Lecturiadei este deschizătoare de drumuri în ceea ce privește noutățile metodice, didactice și atrage prezența a nenumărați elevi și profesori prin ingenioasa paletă de activități. Activitățile Lecturiadei ne-au  conectat cu realitatea, transformând în artă orice conexiune cu textul. Am învățat  cum anume SĂ FIM CÂT MAI NOI ÎNȘINE stimulând creativitatea.

Pentru mine a însemnat o reală șansă de a descoperi și de a mă redescoperi.

O să spicuiesc din activitățile Colegiului Tehnic Nr.2, Tg-Jiu, participant la activitățile Lecturiadei. Participarea noastră a pornit de la puncte de reper, obiective prin care să includem învățarea în categoria ,, A ÎNVĂȚA CU SENS, PENTRU VIITOR, A ÎNVĂȚA CUM SĂ ÎNVEȚI’’.
OBIECTIVELE întâlnirilor  în contextul activităților didactice  au fost creionate astfel încât elevii să răspundă cu succes sarcinilor de lucru. Învățăceii participanți au fost invitați:

  • Să selecteze informația;
  • Să argumenteze propria viziune asupra textului;
  • Să utilizeze aplicații digitale;
  • Să realizeze conexiuni între texte diferite pornind de la o temă comună;
  • Să interpreteze pe paliere diferite o temă comună, folosind mai multe oglinzi (pluriperspectivismul asupra unei teme);
  • Să integreze sistemului personal de valori ideea de artă literară.

Sarcinile de lucru formulate în cadrul proiectului au fost originale:
Ziua de 15 decembrie 2020 a fost o zi dedicată Lecturilor paralele.
#Lecturi _paralele- #Simboluri _ale _apei _în_ poezie_ vs._ mitologie – am explorat cu elevii claselor a IX-a A si a X-a A.

Cum s-a desfășurat? Am lecturat texte, am discutat în marginea simbolurilor, am interpretat imagini, tablouri, culori, am realizat conexiuni cu texte lirice.

Ce am înțeles? Nevoia oamenilor de a se regăsi în mituri, legende, care s-a tradus prin nevoia de a explora, de a călători, de a ne imagina, de a porni în căutarea perfecțiunii; am înțeles impulsul de a fi creativi.

Ca punct de plecare, am răsfoit:
– simbolul apei- mitologia greacă și romană- nimfe, creaturi fabuloase;
– mitologia nordică- giganții;
– mitologia scoțiană- Monstrul din Loch Ness- curiozități; zeii si zeițele apelor;
• apa- element al genezei- nașterea Afroditei;
• apa- element al învierii- ,,Povestea lui Harap- Alb”;
• apa- element al nemuririi- mitul lui Ahile ;
• apa- element al distrugerii- mitul potopului, al lui Noe;
• apa- element al metamorfozei- mitul lui Narcis.

Pe 16 decembrie, am explorat semnificații diverse, conexiuni pornind de la cuvântul Albastru.
#ALBASTRU –  Pentru activitatea inedită  am propus un material cu titlul ,, Albastrul- Perspective literare, psihologice, etimologice- lentile diferite în descifrarea, interpretarea unui text”.

Cum am realizat demersul? Am inițiat sub formă PowerPoint, adevărate provocări și invitații la lectură, precum și creativitate. Am oferit indicii și am așteptat feedback creativ.
1. Am pornit de la un periplu în Psihologia Culorilor – ALBASTRUL – cea mai îndrăgită culoare…temperament.
2. Am menționat Expresii care conțin cuvântul Albastru.
3. Am descoperit ,,nuanțe ” ale cuvântului Albastru în latină, heraldica, rusă, japoneză, thailandeză, coreeană.
4. Am propus ca SARCINĂ DE LUCRU:
„Te invit într-o călătorie în care să explorezi lumi necunoscute, să imaginezi destine, să împletești fire epice, să creezi, să fii romancier/ă. Alege titlul și indiciul care te ,,provoacă ” și realizează fragmente epice, pornind de la titlul care ți se potrivește. ,,TRANSCRIE ” mai apoi întâmplările personajelor  tale într- o hartă mentală. Privește cu atenție coperta care te poate inspira”.

Ce am descoperit?
• 7 Cărți cu titlu albastru: – Albastrul din miez de noapte, de Simone Van der Vlugt; – Albastrul pur, de Tracy Chevalier ; Fata cu palton albastru, de Monica Hesse ;Fetița cu ochi albaștri, de Michel Bussi ;Gauguin în orașul albastru, de Jean- Luc Bannalec; Jurnalul albastru, de James Kevin; 13 plicuri albastre, de Maureen Johnson.
• 7 Cărți – coperte albastre : 1. Origini, de Dan Brown; 2. Din nou în Marsilia, de Petre Mayle; 3.Belgravia, de Julian Fellowes; 4.Fata cu cercel de perlă, de Tracy Chevalier; 5.Furtul rubinului regal, de Agatha Christie; 6.Cum să oprești timpul, de Matt Haig; 7.Darul lui Serafim, de Simona Antonescu.
• Am lucrat asincron, pe classroom, și elevii au realizat  și hărți mentale ale cărților lecturate.

Pentru data de 17 decembrie ne-am oprit atenția asupra a numeroase categorii de Liste și Liste
#Liste_ și _liste – propuneri inedite.
Întâlnirea  a stat sub semnul altor provocări. În urma periplului mitologic sau în universuri albastre de cuvinte, culori, de oameni- cărți, iată că am poposit  în a căuta în și printre lecturi, dar nu oricum, ci după un anumit algoritm.

Tema zilei a ,,sunat” așa:
„Îți propun să începi prin a face liste de cărți, mai exact 4 liste în care să urmărești:
1. o listă a cărților pe care le- ai citit;
2.o listă a cărților pe care ai vrea să le citești;
3.o listă a cărților, a căror copertă te-a atras;
4.o listă a cărților fie având coperte roșii sau albastre- care dintre culori predomină.
• Realizează apoi și o hartă mentală a subiectului cărții preferate, folosind PowerPoint, colajul,desene, fotografii.

Periplul Clubului Imago și-a continuat drumul în comunitatea Lecturiadei, dând curs invitației de a spune PREZENT unei alte activități ,,MĂRȚIȘOARE – CĂRȚIȘOARE’’, care anul acesta au venit la pachet cu o …SCRISOARE, adresată unui personaj literar. Ineditul a pornit de la ideea de a-i antrena pe elevii – cititori la un exercițiu de reflecție asupra lor înșiși sau asupra personajelor, exersând și convențiile realizării unei scrisori, sau chiar creionând  recenzia unei cărți.

Pentru activitatea dedicată Zilei Internaționale a Poeziei, am mers pe ideea originală a HĂRȚII propuse în Lecturiada – 7 întrebări – 7 răspunsuri:

Cum s-a desfășurat?
Am cules Gânduri…despre Poezie:
• După un tur emoțional al întrebărilor despre ,,Cum înțelege fiecare poezia?,”am ajuns la concluzia că… POEZIA  ESTE  CEEA  CE  SUNTEM  NOI.
•  Putem fi ,,fabricanți’’ de poezie în măsura în care prindem din zborul cuvintelor. Am ,,prins” cuvântul, l-am băgat în buzunarul emoțiilor, apoi am realizat un mixt de trăiri,  senzații, culori, parfum, gânduri și…iată POEZIA.
•POEZIA este și MUZICĂ, este imaginea unui om, dorul nemăsurat după chipul cuiva…
•#poezia este și…,,o umbră de aripi desenată pe cer”( Ema);
#,,poezia vine din om și nu se termină odată cu el; cuvântul rămâne suspendat între cele două lumi: noi, oamenii și ele, cuvintele” ( Andrei);
•#poezia este ,,un mod de a trăi ceea ce scrie pe foaie”(Laura);
#poezia este ,, o fărâmă de inspirație în viață, o sursă de umor. În fiecare poezie găsim câte un îndemn. În fiecare poezie găsim câte puțin din noi înșine. Trebuie să încercăm să și visăm, să nu ne pierdem Speranța. Da, cred că asta este poezia…este SPERANȚĂ ” (Loredana);
• #pentru mine ,,poezia este colțul care îmi oferă liniște și,  care mă ajută să ies din lumea reală  și să – mi formez o lume imaginară ” ( Anisia);
•#poezia pentru mine înseamnă melancolie, liniște, mă ajută să înțeleg realitatea și altfel, nu numai prin  prisma celor de lângă mine sau așa cum scrie în cărți. Poezia poate fi așa cum sunt eu, pentru că sunt liberă să simt cum vreau, iar dorința mea este aceea de a descoperi frumosul din jur. Așa văd eu poezia.”( Bianca);
•# ,,citind poezie, e ca și  cum aș fi citit un basm; descopăr în fiecare vers citit câte o lecție, care te ajută să  te regăsești sufletește. Nu există nu pot, există nu vreau. Pentru mine, asta înseamnă POEZIA „(Andreea).

Seria activităților inovative a surprins și mult așteptata… Ziua Internațională a Cărții. Deși am propus o listă de cărți, am ,,negociat’’ și lecturi care să surprindă etape, emoții, care au rezonat cu o anumită stare de spirit. Învățăceii Clubului Imago au fost atrași de lectura romanului „Mândrie și prejudecată’’, de Jane Austen, Denisa mărturisind:
• „Mi-a plăcut foarte mult această carte datorită personajului feminin Elizabeth. M-am regăsit oarecum în ceea ce înseamnă felul ei de a fi și de aceea m-a si atras foarte mult subiectul cărții. Simplitatea personajului feminin a demonstrat  o extraordinară capacitate rațională, faptul că principiile de viață, încrederea în sine au ca rezultat o personalitate puternică, astfel încât interesanta Elizabeth  știe cine este și ce își dorește de la ceilalți.
• Acțiunea romanului se învârte asupra controverselor pe care sclipitoarea Elizabeth le stârnește cu atitudinea ei la vremea aceea prin  părerea ei controversată  despre bărbați. Atrage nu numai prin modul în care le spune lucrurilor pe nume, ci și prin felul în care știe ce așteptări poate avea de la cei de lângă ea. Elizabeth și domnul Darcy, cu mari diferențe sociale între ei care totuși îi fac sa fie atât de compatibili,  pot avea o posibilă relație de dragoste?
• Îmi pun întrebarea:
Este Darcy îndrăgostit de ea? Iubirea aparent incompatibilă poate uni două spirite atât de diferite ?
Trebuie să luptăm pentru a câștiga locul în inima cuiva ? E nevoie să convingem pentru a fi acceptate ? Iubirea este doar un joc al orgoliilor sau atunci când «bătălia» a fost câștigată iubirea crește în intensitate sau apare dezinteresul ?”

În  finalul activităților derulate în cadrul Lecturiadei de elevii Clubului Imago de la Colegiul Tehnic Nr. 2, Tg-Jiu, s-a înțeles că întotdeauna provocările literare în context actual pot avea ca rezultat o imagine de ansamblu integratoare a disciplinei, elevii fiind antrenați să selecteze informația, să dezvolte argumente, să realizeze recenzii de carte, să utilizeze aplicații digitale, să structureze conținuturi, să  învețe cum să învețe.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania