Primit pentru publicare: 14 mai 2016
Autor: prof. Cristina MAXIM
Activităţile pe care elevii şi le pot selecta în şcoală sau acasă au roluri multiple: de a recrea intelectualul copilului, de a încuraja, de a contura personalitatea informaţională şi de a dezvolta capacitatea selectivă a şcolarilor. Alte particularităţi şi avantaje care necesită a fi subliniate sunt: consolidarea unor cunoştinţe, completarea şi elucidarea lor, descoperirea unor informaţii noi, utilizarea şi perceperea acestora, crearea legăturii între acestea şi chiar cu practica.
Acest tip de activităţi sunt acceptate cu bucurie şi trebuie să dispună de o largă varietate şi de o adaptare meticuloasă la necesităţile grupului şi a secvenţei didactice în derulare.
Obeictivul conform caruia sunt selectate aceste activităţi trebui să aibă la bază reuşita didactică; vorbim despre o completare a muncii, sarcinilor didactice, nu a timpului.
Este recomandabilă evitarea superficialităţii în dirijarea lor. Elevii le pot alege singuri sau pot fi supravegheaţi în acest moment.
De exemplu, pentru lecţiile de limba română sunt frumoase şi utile realizarea unor desene care să reflecte motivele literare, idei poetice, legătura titlului cu textul studiat sau alte aspect sesizate pe parcursul studiului.
O altă sarcină de tip auxiliar poate fi recomandarea formulării unor compuneri (gramaticale, pe baza unor cuvinte ş.a). De asemeni poate fi indicate crearea unor versuri, fie pornind de la o temă, fie care să cuprindă anumiţi termini, expresii din texte şi chiar amuzante, atractive. Şi elevii sunt în capacitatea de a propune şi concepe şcolarul îşi dezvoltă creativitatea şi gândirea liberă.
Uneori sunt neaşteptate rezultatele obţinute prin astfel de sarcini de lucru.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania