Autor: Cosmina Marcela OLTEAN
Primit pentru publicare: 10 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Cosmina Marcela Oltean, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.
Pentru a marca Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” – 2022, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în colaborare cu trei binecunoscute licee clujene, a propus participanților un alt mod de abordare a operei brâncușiene prin noi moduri de raportare la excepţionala moştenire artistică a marelui sculptor român – de a o vedea altfel, de a o simți altfel – tactil sau prin dans. „Luna februarie e un fel de avangardă a primăverii și pentru că stă sub numele lui Brâncuși (sau Bran Q. Z. cum l-ar putea alinta generațiile hip hop), dar și în virtutea faptului că, acum mai bine de 100 de ani, tot în februarie, se năștea DADA și deci revoluția artistică pe care o profețeau artiștii momentului, Liceul Teoretic «Elf» propune, al doilea an consecutiv, o săptămână a avangardei reloaded, cu găzduirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică «Octavian Stroia». Conceptul de anul acesta este un cabaret de idei, o punere în scenă a spiritului vibrant și inovator pe care l-am moștenit de la avangardiști. Experiența artistică trebuie să devină experiment, happening, întâmplare, participare, revelație, obligând receptorul să iasă din zona de confort și să se resitueze față de modul în care înțelege arta. Spațiul clasic al galeriilor muzeului se va reconfigura, provocând vizitatorul să simtă pe (cu) propria piele arta creată de elevii celor trei licee, într-o surprinzătoare expoziție de imagini senzoriale, intitulată TROMPE L’OEIL”, informau organizatorii.
În prelungirea surprinzătoarei şi emoţionantei experienţe estetice pe care a oferit-o expoziţia tuturor celor care i-au trecut pragul la sediul muzeului, unde sculptorul Dan Istrate a prezentat, la rândul său, câteva dintre lucrările sale, ca un omagiu adus eforturilor elevilor expozanţi, „o serie de activități extramuros au invitat receptorul la un ex-cursus, un per pedes, pentru a participa la lucrarea colectivă insectar urban: artă coborâtă de pe soclu, fragmentată într-o serie de gesturi artistice, artă împărțită și împărtășită”.
Activităţi conexe expoziţiei la sediul MACN
O paletă variată de activităţi educative extraşcolare destinate tinerilor cu vârste cuprinse
între 12 şi 18 ani, coordonate de o echipă multidisciplinară alcătuită din profesorii Ovidiu Chinan, Ioan Gînscă, Luminiţa Popescu, Stanca Szekely-Răfan (Liceul Teoretic „Elf”), Elena-Daniela Bodea (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere) şi Loredana Crăciun (Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”), în colaborare şi cu sprijinul organizatoric al istoricului de artă Alexandra Sârbu (MACN), s-au succedat continuu şi au animat expoziţia pe întreaga sa durată de deschidere, îmbrăcând diverse forme de comunicare, receptare şi interpretare a unor teme majore din universul creaţiei brâncuşiene: Happening în spiritul avangardei: REPREZENTÂND IREPREZENTABILUL (19 februarie), Workshop de teatru senzorial: BRÂNCUȘI & MUZA SENZORIALĂ (19 februarie); Cabaret de idei après la letter. BRAN Q. Z. & FRIENDS: PREZENTARE INTERACTIVĂ ONLINE (22 februarie) şi PREZENTARE SENZORIAL-INTERACTIVĂ ONSITE (24 februarie), Workshop de exprimare prin mişcare şi dans creativ: ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Corporalizând zborul brâncuşian (27 februarie). „De la momente de improvizaţie şi soluţii ad-hoc ca metode creative de educaţie nonformală până la exerciţii experimenţiale, explorări senzorial-tactile sau seducătoare provocări de exprimare prin mişcare corporală şi configurări de structuri coregrafice, în interpretarea convingătoare a elevelor Mălina Lung (clasa a X-a), Alexandra Nuna (clasa a XI-a), Andreea Aron, Laura Mariş şi Olivia Saliou (clasa a XII-a), tinerii participanţi la aceste ateliere au parcurs, într-o manieră incluzivă, un motivant şi inspiraţional itinerariu cu valenţe formativ-educative interdisciplinare, care va rămâne, cu siguranţă, unul memorabil în biografia vârstei lor şcolare”, ne explică Alexandra Sârbu. Totodată, completa muzeografa, „demn de remarcat este şi modul elegant, modern şi ingenios în care au fost etalate pe simezele muzeului lucrările elevilor realizate în tehnici variate, scenografia expoziţiei reuşind să pună pe deplin în valoare imaginaţia, creativitatea şi fantezia lor debordantă”.
Conchidem prin a felicita Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţiile de învăţământ partenere, elevii implicaţi şi întreaga echipă de profesori-coordonatori care au făcut posibilă această lăudabilă şi merituoasă iniţiativă, plasată sub spectrul operei sculpturale emblematice a lui Constantin Brâncuşi.
Cosmina Marcela OLTEAN
Foto: Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania