Instituțiile de învățământ recurg adesea la diferite tehnici scrise pentru a-şi propaga către comunitate informaţiile. Prezentăm în acest material câteva dintre aceste instrumente şi tehnici pe care purtătorul de cuvânt al unei școli le are la îndemână: comunicatul de presă, știrile, dosarul de presă, publicații de relații publice.
„La fel ca ştirea, comunicatul de presă reprezintă o formă pro-activă de difuzare a informaţiilor, în care iniţiativa îi aparţine posesorului acesteia, spre deosebire de interviu, de pildă, în cazul căruia posesorul informaţiilor are o atutudine reactivă, de răspuns la iniţiativa altcuiva. În redactarea şi difuzarea unui comunicat de presă trebuie ţinut cont de faptul că, pentru mass-media, comunicatele sunt surse de informaţii oficiale”.
Comunicatul de presă va conţine un titlu şi o introducere, care trebuie să fie interesante, în caz contrar, va risca să fie neobservat. Comunicatele de presă nu trebuie să trateze în mod integral evenimentelele pe care le prezintă: rolul unui comunicat nu este de a spune totul despre acea situaţie sau eveniment, ci acela de a-i incita pe reporteri şi redactori, de a le stârni interesul cu privire la dezvoltarea şi evoluţia unei instituţii. Comunicatul de presă trebuie să conţină următoarele aspecte: denumirea corectă a sursei, cu oficializarea ei prin siglă, ştampilă, semnătură, numele celui care poate oferi informaţii suplimentare şi modul cum poate fi contactat, ora, data şi locul difuzării, eventual numărul de ordine al comunicatului; un titlu, conceput astfel încât să stârnească interesul reporterului sau al editorului.
(…)
Lectură completă la : https://edict.ro/tehnici-scrise-adecvate-relatiilor-publice-din-institutiile-de-invatamant/