Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

”Hitler și Stalin-aliați și inamici ” în analiza lui Laurence Rees și crimele lui Putin într-o Europă unită, în acuzarea lui Al.Florin Țene

 Aflându-mă în stațiunea Olănești, îngrijorat de  situația frontului din Ucraina, știri pe care le ascultam în fiecare seară la televizorul din cameră, dezbătute cu soția, poeta Titina Nica Țene, încercam să le compar cu evenimentele din paginile pe care le citeam în cartea ”Hitler și Stalin-Aliați și inamici. Tiranii în cel de-al Doilea Război Mondial ” de Laurence Rees, apărută la Editura Litera, având 484 de pagini.Cartea  cumpărată de  soție de la un chioșc din stațiune. Fără să fac o comparație, totuși evidențele îmi comfirma un adevăr:Hitler, Stalin și Putin au fost și sunt niște tirani care în ambițiile lor nu și-au iubit, în primul rând, propriile lor popoare, trimițând la moarte floarea tinereții.Evidență care a făcut în secolul XXI ca Angela Merkel să aducă forță de muncă din Asia și Africa și Putin să recruteze cu forța persoane din fostele republici din Asia Centrală, și chiar  pușcăriași.

Autorul specifică, încă de la început, că Hitler și Stalin sunt doi dictatori feroce, niște outsideri.Stalin a venit pe lume în Georgia, în decembrie 1878, iar Hitler  s-a născut în aprilie 1889, nu în Germania imperială, ci în Austria, în orașul de graniță Braunau am Inn. Amândoi dictatorii aveau tații bețivi și își băteau copii.Tatăl lui Putin avea un comportament, cum se spune azi, „deviant”, afirmă Kruglov. “Deseori devenea agresiv fără să ia în calcul consecinţele. A mers la o fata care îi plăcea, era singură în casă, dar nu l-a lăsat să intre în curte. El a pus mâna pe o furcă şi a încercat să distrugă poarta. Cumva a făcut o gaură şi prin ea i-a înfipt fetei, fără să vrea, furca în ochi. Aproape a ucis-o. Fata a fost dusă la spital, i-au pus un ochi de sticlă, iar rudele ei l-au pus să o ia de nevastă, ameninţându-l că altfel îi fac plângere penală. Aşa că tatăl lui Putin s-a însurat cu ea”.După cum se vede toți trei provin din familii dictatoriale și deviante de la morala creștină.Atât Hitler și Stalin au fost împinși în vârful piramidei politice prin un eveniment extraordinar, asupra cărora nu aveau nici-un control.Martorii spun că Hitler nu era în stare  să rezolve  problemele cele mai banale..Stalin, în 1914, spre deosebire de Hitler, era deja revoluționar. Cu 15 ani mai înainte abandonase cursurile seminarului unde se pregătea să devină preot.Paradoxal, atât Hitler care era un artist, pictor fiind, iar Stalin mergea spre umanismul teologic, totuși, aceste înclinații au născut doi monștri.Deci, doi tirani și criminali s-au născut din așa zișii…umaniști!

Primul Război Mondial, numit pe atunci Marele Război Mondial a schimbat soarta celor doi bărbați dictatorii de mai târziu.Grupul bolșevicilor  marxiști din care făcea parte Stalin au venit la putere, înlăturând țarul Rusiei, Nicolae al II-lea. În vara lui 1917, guvernul provizoriu a ordonat armatei ruse să treacă la ofensivă. A fost momentul în care bolșevicii, sub conducerea lui Vladimir Lenin, având numele de Ulianov, a fost gata să acționeze.Lenin venind în Rusia cu sprijnul Germaniei, care-i pusese la dispoziție un tren blintat cu scopul de a destabiliza Armata Albă țaristă, care lupta împotriva armatei Germaniei. Moment care din trădătorul Rusiei, Lenin, devine conducătorul bolșevicilor.

Ceea ce la propulsat  în politică pe Hitler  a fost dezgustul și furia stârnită de pierderea războiului, astfel că viitorul dictator ajunde cancelarul Germaniei.

În anul 1920, Hitler și Stalin erau fosrte diferiți unul de celălalt în ceea ce privește modul în care își vedeau rolul în lumea politică în care trăiau.

Spre deosebire de Stalin , Hitler era prototipul liderului carismatic- un concept stabilit de sociologul german Max Weber. Acesta bazându-se pe propria-i forță a personalității.Spre deosebire de Hitler, Stalin  era antiteza modelului liderului carismatic al lui Weber. Era un orator ne inspirat, dar îmbrățișa  exigențele birocrației, admirând și creeînd tot felul de comisii.El a sprijinit milioanele de oameni din administrația de stat, care lucrau pentru statul sovietic.

Fiind numit secretar general al partidului la al XI-lea Congres al Partidului Comunist, în aprilie 1922, a pus mâna pe controlul asupra structurii birocratice ale partidului. Lenin l-a ajutat și alți bolșevici să centralizeze puterea- prin crearea unor comitete precum Biroul Politic (Politburo ) și Biroul organizatoric( Orgburo ). Remarcăm faptul că Stalin era singura persoană care făcea parte din cele două organizații.

Exista o dihotomie între Hitler care era oratorul carismatic, și Stalin, omul număratelor comitete.Stalin a permis NKVD-ului și comisariatelor economice să concureze puterea partidului.

Calitatea de membru al partidului nazist era mult mai puțin exclusivistă decât calitatea de membru a partidului Comunist al Uniunii Sovietice.În 1939 erau, aproximativ, cinci milioane de oameni care aveau carnet de partid nazist, în timp ce în URSS erau doar două milioane de membri de partid bolșevic.Dacă în Germania Heinrich Himmler era, unori, ironizat, în URSS Lavrenti Beria șeful NKVD , nu era ironizat.Fiindcă imediat era arestat și risca condamnarea la moarte.

Spre deosebire de Hitler, nu știai niciodată ce gândește Stalin.Unul dintre secretele lui Stalin, după părerea lui Stepan Mikoian, era în fapttul că dictatorul de la Kremlin era ”foarte suspicios…era în stare și să-i înșele și să-i trădeze pe alții.Simțea dacă îi mințeai.”Stalin îi trata pe toți cu suspiciune. Hitler nu era așa de circumspect.Avea tendința de a avea încredere în oamenii din jurul său. Atât Hitler, cât și Stalin, disprețuiau instituția monarhiei.Toate aceste asemănări și deosebiri duceau spre credința că descoperiseră secretul existenței. În sinea lui Hitler considera că ”creștinismul este o invenție a unui creier bolnav”Amândoi dictatorii credeau că Dumnezeu a murit..Erau personalități postiluministe.Spre deosebire de Putin care bravează ca un creștin din perioada feudală, folosind clerul la încurajarea războiului.

Pentru Htler punctul de pornire a fost ”rasa ”, iar pentru Stalin a fost clasa socială, și ascultarea de aberațiile spuse de el, de Lenin și apoi Marx.Stalin era foarte suspicios, vedea în fiecare prieten un eventual trădător.

Htler susținea aberațiile lui Sebottendorff  și ale lui Houston Stewart Chamberlain că evreii sunt periculoși din punct de vedere rasial.Hitler și-a prezentat opiniile despre lume în Mein Kamf , care scrisă în închisoare.Atât Hitler cât și Stalin au fost niște pușcăriași.Hitler scria în cartea sa:” Pe cei care vor să trăiască, lasă-i să lupte, dar cei care nu vor să lupte în această lume a veșnicei bătălii nu merită să trăiască.”Hitler ajunsese la concluzia că America este principalul dușman.La fel ca Hitler, Stalin fusese convins și el de munca altora.Se credeau, în sinea lor, marii exploatatori ai omenirii.Cel mai influent în concepția lor a fost Karl Marx.Învățăturile lui Marx l-au făcut pe Stalin să abandoneze seminarul, ducându-l în lumea revoluției.Stalin l-a întâlnit prima oară pe Lenin în 1905 la doi ani după sciziune.Amândoi erau bolșevici hotărâți.La fel ca Putin, chiar dacă nu recunoaște.Ascultau pe toți dar nu-și ieșteau din părerile lor.

Faptul că Hitler a condus partidul Muncitoresc Național Socialist German a provocat confuzie în rândul celor care nu cunoșteau istoria.Stalin credea în socialism. Amândoi erau la fel. Cuvântul ”socialism ” simboliza dorința naziștilor de a elimina orice împărțire pe clase din societatea germană.Același lucru îl doreau și bolșevicii din URSS. Hitler vroia să creieze  ceea ce el nume Voksgemeinschaft  adică o ”comunitate a oamenilor”.Stalin dorea să creeze o comunitate a bolșevicilor.Adică unul pentru toți și toți pentru unu.Stalin nu vedea omul, vedea mulțimea.La fel ca Hitler.Pădurea exista, nu copacul.Politica lui Hitler era aceeași ca a lui Stalin.Clasa înseamnă castă și casta înseamnă rasă, spunea Hitler.Stalin spunea: muncitorii și țăranii sunt o clasă. Hitler gândea la fel ca Stalin.Doreau să existe în țările lor o singură clasă.Niciunul dintre ei nu erau socialiști în adevăratul sens al cuvântului.Sacrificau poporul pentru idei aberante.Cum nici Putin nu-și iubește poporul, sacrificându-l în dorința lui de imperialism. Pentru a rămâne în istorie.O himeră.

În concluzie , opresiunea  nu poate fi niciodată înlăturată  din oricare dintre aceste două sisteme.Sistemul trebuie înlăturat. Inclusiv îndobitocirea poporului Rus începând cu Petriu I, Lenin, Stalin și Putin. Toate aceste orori din al Doilea Război Mondial și acum în Ucraina de către criminalul de Putin, se vede că nu au servit drept reamintire -pentru totdeauna- a tragediilor pe care tiranii cu viziuni utopice le pot provoca în jurul lor.

Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania