Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

AŞA SE SCRIE ISTORIA. Molotov în actualitate…

  Oprea,I-N                       AŞA SE SCRIE ISTORIA

    Molotov în actualitate…

       

   Cartea de amintiri a lui Molotov – Molotov, remembers. Inside Kremlin Politicus (Amintirile lui Molotov. In interiorul politicilor Kremlinului),  Editura Ivan R. Dee din Chicago, SUA, 438 pagini, prezintă mult interes pentru români.

            Despre pactul de neagresiune dintre Germania nazistă şi URSS în 1939 aflăm: semnat la 23 august 1939 prevede ca Germania şi Rusia să păstreze linişte la graniţele lor comune, atunci, după desfiinţarea Poloniei ca stat, şi, în acest scop, se cerea să nu aibă nici una trupe militare în ţările vecine Rusiei. Molotov I-a reproşat lui Hitler că nu respectă această prevedere care avea trupe în România şi Finlanda:
            – Cum putem discuta probleme majore dacă nu putem  conveni în coordonarea acţiunilor noastre dacă nu ne înţelegem în aspecte secundare?
            -Mofturi!, a replicat Hitler, dar discuţia l-a adus la disperare (p. 15-16).
            Pactul prevedea ca nici una din părţile semnatare să nu întreţină acţiuni cu terţe ţări fără consultarea prealabilă a celeilalte părţi.
            – Rusia nu a fost consultată în prealabil la semnarea de către ministrul român Mihail Manoilescu a cedării Ardealului de nord Ungariei (Dictatul de la Viena) oferindu-i României garanţii de apărare a integrităţii teritoriale. 
            -Eu am dat Rusiei tot ce a cerut şi că, pe lângă Basarabia, Rusia  a luat şi Bucovina care a fost teritoriu austriac şi ceea ce  s-ar fi cuvenit să aparţină Germaniei, a replicat incitat Hitler, nedumerit.
Obiecţie la care Molotov a justificat:
–          Graniţa naturală a Rusiei a fost pe linia Carpaţilor răsăriteni şi nu pe malul Prutului…   Deci acum vreţi toată Moldova!, a spus Hitler, cu asta producându-se ruptura care l-a făcut să ordone generalilor săi întocmirea planului lui Barbarosso de atacare a URSS.
…În vizita de stat efectuată de Molotov la Berlin  în noiembrie 1940 el a purtat tratative directe cu Hitler privind împărţirea lumii între Rusia şi Germania, după 15 luni de la semnarea Pactului Ribentrop-Molotov.
–          Nu cunoşteam  Geografia la data vizitei lui Ribentrop. Nu ştiam geografic graniţele dintre Rusia, Germania şi Austro-Ungaria. Am  cerut să trasăm graniţele în aşa fel încât oraşul Cernăuţi să ne aparţină nouă. Germanii mi-au spus:
–          Dar voi n-aţi avut  niciodată Cernăuţiul, el a aparţinut  întotdeauna Austriei. Cum puteţi să-l cereţi?         
–          Ucrainenii  îl cer! Sunt ucraineni care trăiesc acolo, ei ne-au ordonat să facem asta!
–          Dar Cernăuţiul n-a fost niciodată oraş rusesc, a fost întotdeauna parte a Austriei şi apoi a României, a răspuns Friederich von der Schulenburg, ambasadorul german la Moscova.
–          Da, dar ucrainenii trebuie să se unească!
–          Nu sunt mulţi ucraineni acolo… Hai să nu discutăm chestiunea asta!
–          Trebuie să luăm o decizie, ucraineni sunt acum în ambele părţi, în Ucraina Trans-Carpatică şi în partea de est, toată asta aparţine Ucrainei şi dvs. vreţi să păstraţi o bucată în afara ei? Imposibil! Cum se poate asta? Cum se cheamă astea … Bukovine?.
–          Voi raporta Guvernului meu!, a zis Schulenberg, oftând, frământându-se în fotoliul în care nu mai încăpea…
.Aşa au  fost smulse  din teritoriul României provinciile româneşti. Nici vorbă de un ordin al ucrainenilor. A fost ideea lui Molotov ca odată cu Basarabia să ceară Herţa şi Bucovina.
Toţi membrii Biroului Politic, scrie Molotov, s-au înghesuit şi l-au felicitat pentru obţinerea Bucovinei şi a Ţinutului Herţa, teritorii la care nici unul nu s-ar fi aşteptat la o aşa iniţiativă a lui Molotov care a însemnat şi ultimatumul dat României pentru cedarea Basarabiei.

Dezvăluirile lui Molotov confirmă încă o dată  dreptatea pe care a avut-o Nicolae Iorga care, în Consiliul de coroană, s-a opus ca aceste teritorii să fie cedate fără să se tragă în apărarea lui măcar un singur foc de armă.
Ultima speranţă că Bucovina şi Ţinutul Herţa vor reveni la patria mamă a fost pierdută definitiv atunci când Emil Constantinescu şi Adrian Severin  şi-au pus semnăturile de renunţare în favoarea Ucrainei a acestor teritorii, pentru a accesa în UE.
Referitor la marea teroare în Rusia, nu Beria este responsabilul, susţine Molotov.
–          Beria a fost doar un funcţionăraş… El  muncea numai pentru a-şi asigura resursele proprii, răspunderea a aparţinut lui Stalin. Printre victimele terorii a fost şi Maxim Gorki, otrăvit de Yagodd.. Nici Stalin nu a avut o moarte naturală.
–          – Eu i-am scăpat pe mulţi de Stalin. Cum, a procedat, nu a explicat! Prin blocarea accesului medicilor la Stalin, care a zăcut paralizat 15 ore pe podeaua vilei sale de la Kunţevo, fără vreo intervenţie medicală? Ceea ce se ştie sigur este faptul că omul cel mai puternic din lume a fost pus în sicriu nu într-un costum nou, cum se obişnuieşte la morţi, ci în unul vechi, reparat în grabă, ca să-l vadă lumea într-un sarcofag de sticlă, alături de Lenin.

Alături de Lenin şi Stalin, Molotov este omul care a fost comunist timp de 8o de ani, el decedând la 8 noiembrie 1986 la vârsta de 96 de ani.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania