Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Lumea de azi se află într-un proces continuu de pervertire.”

Interviu realizat în studio de Radu Gulica și Liviu Gulica, prezentatori ai TV Moldova 1 din Chișinău, și transmis în direct în emisiunea Bună dimineața!, la 11 august 2018.


– Bună dimineața, Florin Bălănescu!
– Bună dimineața și vouă!

– Sunteți pentru prima dată la noi?
– Pentru prima oară, dar Chișinăul mi-a devenit deja o a doua casă. Sunt foarte atașat de Basarabia, pentru că m-am născut într-un sat de pe Prut și, în copilărie, priveam în curțile basarabenilor printr-un vizor aproape interzis.

– La Radio Iași, sunteți realizatorul emisiunii „Dialoguri nocturne”, dar sperăm că și spațiul matinal este unul prielnic pentru discuții…
– Așa e, mai ales că, ani la rând, am făcut și emisiuni matinale.

– Era o problemă să vă treziți dimineața?
– Era, pentru că, indiferent când trebuia să mă trezesc, eu tot pe la ora 3,00 mă culcam; la mine, asta e o regulă, pentru că bioritmul meu este astfel setat. Acum, îmi convine, dar, înainte, îmi era mai greu; puneam două ceasuri să sune ca să mă pot trezi.

– Vorbiți-ne despre emisiunea pe care o realizați, „Dialoguri nocturne”.
– Pe scurt, ea propune un dialog mai ales între suflete și mai puțin între minți luminate neapărat, deși se adresează, evident, și intelectului. Concret, mă refer la subiecte de care oamenii din societatea comercială de azi au șansa să se apropie mai rar, pentru că ei își extrag din ce în ce mai greu reperele de care au nevoie. În această emisiune, s-au adunat, de atâția ani, sute de teme care vorbesc despre întâlniri și despărțiri, despre dureri și mari bucurii – în fine, despre toată paleta de sentimente și întâmplări omenești. Iar, în structura fiecărei ediții, Basarabia ocupă un loc absolut aparte, pentru că avem și ascultători de aici sau din nordul Bucovinei, pe care îi prețuiesc în mod special. În acest sens, muzica Basarabiei, pe care, prin melodicitate și armonie, o recunoști de la primele note, are un loc esențial în emisiune. Mai mult, la arta voastră muzicală ar trebui să ne închinăm toți românii și de la ea avem de luat exemplu.

– Care ar fi misiunea de astăzi a radioului?
– Lumea de azi, expusă la impactul mediatic actual, se află într-un proces continuu de pervertire și, din acest motiv – conștient sau nu –, are nevoie de mesaje adresate sufletului. Personal, m-am detașat de subiectele stupide, agresive și de de prost-gust care abundă pe aproape toate canalele mass-media; îmi văd doar de drumul meu și-i iau cu mine pe toți cei care vor să mă urmeze.

– Știm că aveți o frumoasă prietenie cu Iurie Sadovnic; ce vă leagă de el?
– De Iurie, e foarte greu să nu te apropii și chiar să nu te atașezi. El are o deschidere sufletească și o seninătate care te fac să treci foarte ușor de barierele primei întâlniri. La fel, m-am apropiat și de Grigore Vieru, și de Doina și Ion Aldea-Teodorovici, și de Silvia și Anatol Chiriac, dar de Iurie am rămas atașat definitiv, pentru că ființa lui emană un fluid prin care comunică foarte ușor cu cei care îi seamănă; iar eu îndrăznesc să spun că semăn cu el și de aceea îl și consider fratele meu.

– În tot acest timp, ați fost vreodată certați?
– N-am apucat! Aproape că nu trece o zi în care să nu vorbesc cu Iurie la telefon sau despre el cu soția mea, care l-a îndrăgit încă de la început. Îmi pare că face parte din familie, că e ființă din ființa noastră – și, când spun asta, nu mă joc cu vorbele. Prețuiți-l cât încă îl mai aveți; Iurie Sadovnic este o minune.

– Aceeași dragoste știm că aveți și pentru creația dumnealui…
– Nu știu dacă sunteți conștienți – și iertați-mă că v-o spun direct –, dar, după părerea mea, el este o valoare de patrimoniu național – atât pentru voi, cei de aici, cât și pentru noi, cei de dincolo. E un simbol la care ne raportăm sau trebuie să o facem, fiindcă toată creația sa exprimă dorința de libertate și nevoia de frumusețe. Astfel de oameni au împins înainte nații întregi și fără el nu cred că am mai fi la fel.

– Ne oprim aici și vă mai așteptăm pe la noi!
– Oricând, voi reveni cu aceeași plăcere!

Florin Bălănescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania