Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Albume etnografice. Piese de tezaur.

ALBUME ETNOGRAFICE. Piese de tezaur.
 
 
,,Un nou document, o nouă dovadă a diversităţii,
a frumuseţii, a eleganţei şi a cromaticii, bine alese, 
şi care completează informaţiile referitoare 
la portul popular de sărbătoare 
pentru sfârşitul
sec. al XIX-lea şi începutul de sec. XX 
din zona etnografică Botoşani.
(…)
Gândindu-ne la faptul că portul popular este o componentă a identităţii naţionale, este firească dorinţa de conservare şi în acelaşi timp şi de păstrare peste timp al acestui segment al culturii populare, dar şi găsirea de noi posibilităţi şi motivaţii de continuitate a costumului tradiţional. 

Aprofundând acest capitol al etnografiei, ies în evidenţă tehnicile populare folosite, simple, dar ingenioase, pentru prelucrarea fibrelor naturale de in, bumbac, cânepă, mătase, lână, păr, care dau firele folosite la ţesutul pânzei pentru cămăşi, ştergare, dar şi al stofei pentru piesele de costum purtate în perioadele reci ale anului. (…)

Cămăşile de sărbătoare aflate în colecţia muzeală Conceşti, judeţul Botoşani, sunt deja document etnografic pentru momentele speciale de peste an, din viaţa satului. Ele ne trimit înapoi în timp, pentru a revedea horele, sărbătorile din calendarul ortodox, momentele de bucurie din viaţa de familie (naşterea şi nunta) din prima jumătate a secolului XX.”
Etnolog Steliana BĂLTUŢĂ
        
* * *
        
Înscriindu-se într-o atmosferă încărcată de dorința tot mai aprinsă de a descoperi și conserva tradițiile moștenite de neamul românesc, Margareta Mihalache, referent etnograf la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale  Botoșani, a mișcat din loc o mulțime de oameni din diferite medii pentru a pune în valoare piese din tezaurul etnografic național.
Așa se face că, în ziua de 25 aprilie 2009, în Sala de festivități a Muzeului Județean de Istorie Botoșani, în prezenţa unui numeros public , Editura Agata a lansat cele două albume etnografice intitulate studii de cercetare: Cămașa de sărbătoare din Colecția Muzeală Concești și Cămașa de sărbătoare din Colecția Muzeală Ungureani – sat Mihai Viteazul.
Au fost prezenți și au comentat despre eveniment și succesul autoarei: dr. etnograf Angela Paveliuc-Olaru, Marcel Lutic şi Eva Giosanu – cercetători etnografi din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei din Iaşi, etnolog Steliana Băltuţă – Muzeul Etnografic Botoșani. 
La lansare a fost prezent şi fostul senator Viorel Alexandru, în prezent președintele Agenției Naționale pentru Prestații Sociale, care a sprijinit realizarea albumului ,,Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Conceşti”. 
       Redacţia



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania