Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Aleile agitate din adâncuri

Primit pentru publicare: 17 Oct. 2021
Editor : Ion Istrate
© Dorina Rodu, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Aleile agitate din adâncuri
Prefață la romanul Glasul din adânc. Năluca, Vasile Lefter, Botoșani : Editura Agata, 2021

„Timpul schimbă florile câmpului, dar nu poate schimba strălucirea aurului din adâncuri.”
Nicolae Iorga

Pornind de la frica ce ia naștere și vine din adâncuri, scriitorul Vasile Lefter, ne-a dus la 2 metri sub pământ purtându-ne pe aleile agitate ce se regăsesc în acele adâncuri unde, aventura, revelațiile, misterul, dragostea și moartea se împletesc armonios, creând treptat un cadru propice pentru următoarea aventură care ne poartă de această dată printr-un sat de munte, „pe o coastă, mai aproape de cer, decât alte așezări”. Glasul din adânc. Năluca, ar putea fi un ecou ce încununează și cele două romane anterioare „Frica vine din adâncuri”, apărut în anul 2019 la Editura ATEC și „2 metri sub pământ” apărut în anul 2020, la Editura Arena Cărții.

În trei ani, începând cu anul 2019 și ajungând spre finele acestui an, 2021, profesorul Vasile Lefter, a reușit, prin talentul său de necontestat, să își încânte cititorii cu aceste trei romane, prin care se prezentă trei situații, acțiuni diferite, însă având și păstrând în paginile lor ceva comun: adâncurile. Așadar, aș putea spune faptul că adâncul eului creator al romancierului Vasile Lefter este unul de abundență în talent, creativitate și împletindu-se impecabil cu legendele, tradițiile noastre cât și cu scrieri științifico – fantastice, astfel toate acestea strălucind în operele domniei sale, nepierzându-și lumina creatoare cu trecerea timpului.

Romanul de față își începe acțiunea într-un sat mic de munteni, numit Titila, unde o preoteasă rămasă văduvă începe a-și deconspira secretele tinereții, frământată, de ce altceva decât de frică, ajungând la preotul paroh, acesta nereușind să o trateze, o trimite la doctori și de aici firul narativ prinde un contur complex, amplificând acțiunea pe mai multe planuri. Bineînțeles, după cum ne-a obișnuit, autorul folosește și în acest roman comicul de nume, comicul de situație ș.a., scriitorul presărând romanul și cu secvențe ironice, ca mai apoi, folosind termeni medicali, explicându-i și, totodată, reușind să creeze o ramură de specialitate a medicinei, numită nălucologie, astfel, oferindu-i romanului un plus de originalitate. Realiatea se împletește cu ficțiunea într-un mod excepțional, în așa fel încât cititorul să accepte anumite fire ficționale din roman, într-o oarecare măsură, ca fiind normale, făcând parte din conceptul de realitate al ficțiunii, „Ca atare, aproximările fantasticului asociază de regulă repertorierii enciclopedice a genului, bazate pe diverse tipologii ale situațiilor fantastice văzute sub specia existenței/ consistenței lor (decoruri, recuzită, personaje), și teorii relaționale (răspunsul cititorului la universul ficțional – pendularea lui între acceptarea și respingerea elementului fantastic, a rupturii în real).[1]

Glasul din adânc. Năluca este un roman cum rareori se mai scrie în literatura românească, atât prin modul scrierii, al descrierii, cât și al împletirii firelor tradiționale muntene, românești cu cele ficționale. O acțiune luată din cotidian, plină de aventuri, iubire, tragedie și întâmplări ce-ți taie răsuflarea, captivând cititorul din primele pagini.

Prin această operă, o originală creație, Vasile Lefter își ocupă locul meritat lângă clasicii literaturii noastre.

Dorina Rodu,
Fondator/ Director, Rev. Literară LA AC
Botoșani, oct. 2021
_______

Note:
[1] Mihai Iovănel – Literatura fantastică românească, articol apărut în anul 2019, pe platforma fantastica.ro



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania