Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Am fost elev al Liceului ”Avram Iancu”  din Brad

  •             Sunt moț zărăndean, născut într-un spațiu mirific al Munților Apuseni, la confluența Munților Bihorului cu Munții Zarandului, în nordul depresiunii Brad-Hălmagiu: comuna Bulzeștii de Sus, satul Giurgești,  județul Hunedoara. În copilărie am beneficiat de aerul proaspăt și curat, de verdele pădurii, de alte binefaceri oferite de natură (fructele de pădure, ciupercile atât de gustoase, seva de mesteacăn ș.a.), dar și de fructele și legumele nepoluate din gospodăria părinților mei: Dionisie .și Maria Giurgiu. Carnea de porc și de pasăre, lactatele, erau sută la sută naturale.
  •  Din curtea casei admiram zilnic Bulzul (de la care vine numele comunei), un masiv golaș cu altitudinea de 963 m, dar și Vârful Găina ( 1486 m) și platoul unde avea loc an de an Târgul de Fete de pe Muntele Găina.
  •             Comuna Bulzești este una din cele 79 de comune donatoare pentru Gimnaziul din Brad  (vezi, prof. dr. Nestor Lupei, prof. Romulus Neag, Monografia Liceului ”Avram Iancu” Brad, 1869-1969, pagina 218). După absolvirea ciclului primar în satul natal, Giurgești și a ciclului gimnazial la Bulzeștii de Sus, am susținut examenul de admitere la Liceul ”Avram Iancu” din Brad. La examen am obținut o medie foarte bună și astfel am devenit elev al acestui prestigios liceu ( ”alma mater zarandensis” ) , începând cu anul școlar 1966-1967. Tot din acest an școlar a urmat Liceul ”Avram Iancu”  din Brad și verișorul meu primar, Voicu-Liviu Giurgiu.
  •             Mi s-a îndeplinit astfel visul de a deveni elev al liceului brădean, liceu despre care mi     s-au spus multe lucruri, inclusiv de către  unchiul meu, Dumitru Giurgiu, care a fost director adjunct al liceului în perioada 1961-1963 (vezi Monografia Liceului Avram Iancu”  Brad, 1869-2019, Editura Argonaut, Cluj-Napoca /Brad, 2019, pag. 303, poziția 190). Ulterior am aflat că Gimnaziul Național Greco-Ortodox din Brad a fost al cincilea gimnaziu românesc din Transilvania, după Blaj (1754), Beiuș (1828), Brașov ( 1850), Năsăud ( 1863) și Brad ( 1869).
  •             Deschiderea festivă a gimnaziului a avut loc la 21 mai 1870 (de Sfinții Împărasți Constantin și Elena, patronii gimnaziului), iar la această festivitate de inaugurare a participat și Craiul Munților, Avram Iancu, care a spus: ” Astăzi, frațior români, a răsărit în mijlocul nostru, în falnicul Zarand, un soare nou, strălucitor. Razele lui vivicatoare vor străbate munții plini de metale nobile și vor cuprinde întreaga suflare românească din nord, de la Tisa, până la Dunăre și Mare…” ( vezi monografia liceului menționată mai sus, paginile 35 și 118).
  • În clasa a IX-a am urmat secția reală, clasa mea având ca diriginte pe doamna profesor Maria Mocanu, specialitatea chimie. Păstrez frumoase amintiri profesorilor mei din liceu: Zamfirache Popa – matematică, Dorin Crișan – istorie, Georgiana Damian Rovența – limba și literatura română, Otilia Pag – geografie, Vladislav Mocanu – educație fizică, Silviu Olosu – muzică, Lazăr Benea – limba latină, Pavel Jivoiu – fizică, Oncescu Pandele – limba franceză,  Valer Gocea – filozofie, dar și directorului liceului, prof. Romulus Neag și directorului adjunct, prof. Constantin Rusu.  Trebuie să menționez că, atât în liceu, cât și în facultate am fost bursier, prin urmare masa și cazarea la internat erau gratuite. La Brad am locuit la internat, întâi la Hențu și apoi în noua clădire a internatului cu 180 de locuri, construită lângă clădirea liceului.
  • Nu am făcut parte din generația Centenarului Liceului ”Avram Iancu”  din Brad, dar comuna mea natală, Bulzești, a fost reprezentată de prietenul meu Igna Gheorghe, care a lucrat în justiție. Eu și colegii mei de generație am absolvit liceul în 1970.
  • Pe lângă vărul meu primar, Giurgiu Voicu-Liviu, am avut colegi de an și alți bulzeșteni: Aslău Dorel ( inginer agronom la Timișoara) și Paul Victor, fost primar la Bulzești, decedat. Dar elevi originari din Bulzești erau și în clasele mai mici: vecinele mele Aslău Emilia și Giurgiu Laura (decedată), Aslău Letiția ( a lucrat la Oficiul Poștal Mangalia), Paul Dorel, decedat, Giurgiu Bianca, căsătorită Leucian, redactorul-șef al publicației ”Zarandul” din Brad. Prietenul meu din Brad, inginerul minier Nistor Vlaicu Magdalina  a terminat liceul din Brad în 1974, având același diriginte ca și mine: prof. Maria Mocanu.  Deși am avut colegi un văr primar și mai mulți consăteni, îmi amintesc că, în primul trimestru din clasa a IX-a îmi era dor de părinții mei și de satul natal și adesea, din curtea liceului mă uitam la Vîrful Găina (1486 m) și îmi potoleam dorul știind că la poalele Muntelui Găina se află satul meu drag. Joia (zi de târg la Brad) îmi luam bilet de voie în oraș și mă bucuram când întâileam consăteni în piață sau pe stradă.
  • La liceul din Brad am avut colegi de clasă excepționali: Furdui Ioana, care a obținut mențiune  la chimie, la faza republicană. Cu Ioana Furdui țin legătura și acum pe rețelele de socializare, dar și cu inginerul Buzaș Ioan Emil din Deva, fostul meu coleg, inclusiv de internat. Îmi amintesc cu drag și de ceilalți colegi: Costea Viorel, David Mihai, Pauliuc Beatrice, Năstăsoiu Lidia, Ionescu Heroiu Alexandru, Balăjenar Mircea, Doica Ioan Sebastian, Strâmbu Ion Alin, Șerb Iulius, Jurca Ioan, Cor Voichița (Dumnezeu să o ierte! ), Duma Emilian, Bulz Gheorghe, Bulz Rodica, Câmpean Nicodim, Costina Eugenia și ceilalți colegi de clasă. Comunic și cu alte colege de  liceu: Corina Vlad Diaconescu din București și Emilia Coralia Pop din Baia Mare.
  • Odată cu intrarea mea la acest liceu , au început și pregătirile pentru Centenarul Liceului ”Avram Iancu”  din Brad , eveniment important și unic în viața liceului. Toată suflarea: profesori, elevi, părinți, autoritățile locale, județene și centrale, doream să întâmpinăm cât mai bine acest eveniment. Și rezultatele nu întârziau să apară. Pe lângă succesul obținut de colega mea de clasă, Ioana Furdui, eleva Corina Florea a obținut, în 1967, premiul al III-lea pe țară la concursul de limba și literatura română. Corina a obținut și la bacalaureat media 10 și, sper să nu greșesc , a fost trecută în cartea de onoare a liceului. Și alți elevi ai liceului s-au remarcat la concursurile școlare, la nivel județean și național. Îmi vine în minte și calitatea interpretării realizată de corul liceului, condus de profesorul de muzică Silviu Olosu și care cuprindea peste 100 de coriști, îmbrăcați în pitorești costume populare zărăndene.
  • Dar și profesorii de educație fizică, Doina Holhoș și Vladislav Mocanu au realizat împreună cu elevii performanțe în pragul Centenarului: prof.Doina Holhoș a obținut locul al doilea la faza  județeană a concursului ”Pentatlon”, cu echipa de fete, iar prof. Vladislav Mocanu a antrenat foarte bine echipa de baschet (băieți)  a liceului , echipă care a fost promovată în Divizia națională.
  • Realizări care vor dăinui în timp sunt și realizarea și amplasarea în fața clădirii liceului a unui bust monumental al lui Avram Iancu, operă a sculptorului Nicolae Pascu din București și a unei plăci comemorative . Am asistat  la dezvelirea acestora în 12 octombrie 1969. La acest bust al  lui Avram Iancu din curtea liceului brădean am poposit  în 11 iulie 2004, cu un grup de elevi și profesori de la Școala ”Avram Iancu” din Dej, județul Cluj (școală la care am funcționat 26 de ani).
  • S-au amplasat și două busturi realizate de .sculptorul Radu Moga, fost profesor al liceului: un bust al lui Avram Iancu amplasat în holul liceului și un bust care-l reprezintă pe dr. Ioan Radu, primul director al liceului.
  • Trebuie să precizăm că în curtea  liceului din Brad se află și bustul eroului martir al Răscoalei de la 1784, Crișan ( Giurgiu Gheorghe). Pe locul unde a fost casa  bunicului matern al lui Crișan, preotul Giurgiu Toager (Toader)  din Giurgești și care slujea la Străuți, la 17 mai 2002, un grup de studenți de la Facultatea de Istorie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, însoțiți de prof.univ.dr. Ioan Bolovan au ridicat o troiță în memoria eroului martir Crișan ( Giurgiu Gheorghe). Casa bunicului matern a lui Crișan se afla aproape de casa unde     m-am născut eu, iar tata îmi amintea ori de câte ori treceam prin acel loc că știe de la bunicii lui că acolo a locuit bunicul matern al lui Crișan. Întrucât persistă numeroase erori, facem precizarea că numele de botez al lui Crișan este Gheorghe, iar numele de familie, Giurgiu, provine de la bunicul său, preotul Giurgiu Toader din Giurgești . Crișan a rămas orfan de mic copil atât de mama sa , fiica preotului Giurgiu Toader, cât și de tatăl său, Petru Golda din Vaca, azi Crișan, pe Crișul Alb. Bunicul matern și-a luat nepotul rămas orfan de ambii părinți pentru a-l crește și educa (l-a înfiat) , i-a dat numele său, adică Giurgiu, și l-a înscris la școala din Abrud sub numele Giurgiu Gheorghe. Deși ”Crișan” este o poreclă și provine de la faptul că s-a născut pe Crișul Alb, la Casa Memorială din Crișan eroul martir este trecut ”Gheorghe Crișan”, adică s-a asociat numele de botez cu porecla, iar pe troița de la Giurgești este trecut ” Marcu Giurgiu”, Marcu Giurgiu fiind un conducător local al Răscoalei de la 1784 din Crișcior și nu are nici o legătură cu eroul martir Crișan (Giurgiu Gheorghe).( vezi și I. Pârva, Drumuri în Țara Zarandului, Editura Sport-Turism, București, 1983, pag. 101).
  • Activitatea elevilor liceului din Brad în cercurile pe materii a fost consemnată în revista ”Tulnice din Zarand”, numerele 1 și 2, iar cu ocazia Centenarului a apărut numărul festiv 3 al revistei, număr pe care îl păstrez în biblioteca personală. Cu sprijinul organelor locale, județene și naționale, în pragul Centenarului s-a îmbunătățit substanțial baza didactico-materială a liceului: dotarea laboratoarelor și cabinetelor pe specialități, sporirea numărului de volume din biblioteca liceului, modernizarea bazelor sportive ș.a.
  • Și a venit ziua cea mare: 12 octombrie 1969,  zua sărbătoririi Centenarului Liceului ”Avram Iancu” din Brad. Am amintit deja că , în 12 octombrie 1969 am asistat la dezvelirea bustului lui Avram Iancu din incinta liceului și a unei plăci comemorative (eram elev în clasa a XII-a). Apoi, pe scena amenajată în curtea liceului s-a derulat un program artistic pe baza unui montaj literar realizat de poetul Vlaicu Bârna, fost elev al liceului.  Corul liceului a interpretat magistral ”Imnul Centenarului” , versuri de Vlaicu Bârna, muzica , prof. Silviu Olosu, dar și cântecele patriotice: ”Pe-al nostru steag”  și ” Trei culori” , cor mixt de Ciprian Porumbescu, ”Craiul munților”, poem coral de Timotei Popovici, au urmat dansuri populare ș.a.
  • Dar, în săptămâna premergătoare zilei de 12 octombrie 1969, la Cinematograful din Brad a avut loc sesiunea de comunicări cu tema: ”Liceul ” Avram Iancu” din Brad – factor de cultură și civilizație în Zarand” Comunicările prezentate au fost incluse în volumul ”Omagiu Liceului ”Avram Iancu” din Brad”.. Acest volum, împreună cu ”Monografia Liceului ” Avram Iancu” din Brad ( 1869-196)9”  de prof. dr. Nestor Lupei ” și prof. Romulus Neag sunt la loc de cinste în biblioteca personală.
  • Nu putem să nu amintim pe șeful de promoție al celor 30 de absolvenți ai Liceului ”Avram Iancu”.din Brad din 1929: Boca Zian ( Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului). Născut la Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, la 29 septembrie 1910, Părintele Arsenie Boca , pe numele de mirean Zian Boca, fiind șef de promoție, a plantat un stejar pe o alee din curtea liceului brădean. Acum acest stejar este un copac falnic și se numește ”Gorunul lui Zian”. În Monografia Liceului           ” Avram Iancu”Brad, 1869-2019, Editura Argonaut, la pagina 335 se găsesc numele celorlalți 29 de colegi de liceu ai lui Zian Boca de la Liceul ”Avram Iancu”  din Brad.
  • Au mai absolvit liceul brădean: Teodor Meleșcanu, fost Ministru de Exeterne al  României, scriitorul Mircea Sântimbreanu, poetul Vlaicu Bârna, Aurel Paul- Bădescu din Bulzeștii de Jos, decedat, fost cercetător științific la Institutul de Cercetare și Producție Pomicolă din Pitești, județul Argeș, Traian Mager, monograf al Ținutului Hălmagiului, iar dintre foștii profesori ai liceului amintim pe prof. univ. dr. Emil Giurgiuca, , fost profesor al liceului în anii 1933-1934 și prof.univ. dr. Nestor Lupei, fost profesor al liceului între anii 1931-1940.      
  • Liceul ”Avram Iancu” din Brad, anii petrecuți în  această cetate a culturii și luminii din Țara Zarandului și în frumosul oraș de pe Crișul Alb au creat în mintea mea amintiri luminoase. Aceste frumoase amintiri nu puteau să nu se regăsească în cărțile publicate: ”De la Bulzești la Dej. Trecem prin timp, dar păstrăm amintirile…” , Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2020 și în al doilea volum: ”Tablete pentru neuitare”, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2021, carte care a primit Premiul Ligii Scriitorilor Români, pe anul 2021, pentru ”Cartea de memorialistică și spiritualitate” , din 9 nominalizări. Juriul a precizat că acordă premiul ”Pentru cele aproape 400 de pagini de radiografie culturală, de eseuri, jurnale, cronici și proză scurtă umoristică, cu fapte de viață reprezentative din ultimele cinci decenii și cu o documentare literară fără cusur.”
  • Și al treilea volum al meu,” Privire în matematica școlară” , Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2022 are legătură cu Liceul ”Avram Iancu” din Brad, întrucât în acste liceu s-au pus bazele pregătirii mele matematice.
  • Consider că am adus suficiente argumente încât să pot completa titlul astfel: sunt mândru că am fost elev al Liceului ”Avram Iancu” Brad, județul Hunedoara.

Prof. Giurgiu Gheorghe, Dej, județul Cluj, fost elev al Liceului ”Avram Iancu”  din Brad, județul Hunedoara



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania