Primit pentru publicare: 14 oct.2015
Autor: Gheorghe POSTELNICU
Publicat: 15 oct.2015
Se cunoaşte că, în cazul unor scriitori români născuţi în secolul al XIX-lea, există controverse în ce priveşte data naşterii lor. Uneori, chiar şi informaţiile referitoare la locul naşterii ridică semne de întrebare.
Până în 1972, istoria literară consemna pentru Vasile Voiculescu, bazându-se pe actul de naştere, ziua de 27 noiembrie 1884, dată de care nici marele scriitor nu era prea sigur, deoarece a mărturisit într-un interviu că certificatul a fost eliberat mai târziu. Cercetările noastre în arhiva locală au descoperit că un registru s-a terminat pe 6 octombrie, iar următorul a fost început pe 25 noiembrie (1884). Când Costache Voicu a revenit la ofiţerul stării civile, acesta, pe numelel lui, Gheorghe Davidescu, fiind şi primar, a trecut ca dată a naşterii, 27 noiembrie 1884, deşi, într-o altă rubrică, probabil din neatenţie, a scris 30 noiembrie, aceasta fiind, poate, ziua completării şi eliberării actului.
Pe 2 februarie 1910, tânărul Voiculescu se afla la Bucureşti, la Facultatea de Medicină, iar Maria Mitescu (născută în 1887, la Ploieşti), la Pârscov, aşteptând căsătoria ce avea să se întâmple pe 20 februarie la Mănăstirea Ciolanu. Se logodiseră în ziua de Crăciun şi viitoarea noră locuia deja la socri. Pe o scrisoare ilustrată cu un desen al casei părinteşti, realizat de prietenul Nicu Constantinescu, Dile transcrie, ca fiind foarte importante pentru el, octombrie 1884, când s-a născut, şi 6 septembrie 1908, când şi-a cunoscut tovarăşa de viaţă, considerată a doua sa mamă. Două naşteri, prima reală, a doua, figurată. Mai târziu, într-un interviu înregistrat şi existent în arhiva familiei, Maria Ivănescu, sora mai mare cu 11 ani, îşi amintea că fratele cel mic a venit pe lume în ajunul sărbătoririi Sfintei Parascheva, ocrotitoarea satului şi hramul bisericii din Pârscovul de Jos. Aşadar, pe 13 octombrie, într-o luni. Atât Maria Ivănescu, cât şi Florica Ştefănescu (n. 1876), sora următoare, au oferit, cu diferite ocazii, amănunte privind pregătirile mamei pentru naştere.
Parcă pentru a nu supăra pe istoricii literari, Vasile Voiculescu nu a pus mare preţ nici pe una, nici pe cealaltă dată calendaristică, rămânând, până la moarte, cu certificatul de naştere original. Sărbătorea, înconjurat de întreaga familie, numai ziua onomastică: 1 ianuarie (Sfântul Vasile).
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania