Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

ARY MURNU – ILUSTRATOR AL POEZIILOR LUI EMINESCU

IOSUB-NICOLAEPrimit pentru publicare: 10 nov.2015
Autor: ing. Nicolae IOSUB, redactor al Rev. Luceafărul (BT)
Publicat: 14 nov.2015

 

ARY MURNU

ILUSTRATOR AL POEZIILOR LUI EMINESCU

 

    Ary Murnu, fratele poetului George Murnu, de origine aromână, s-a născut în anul 1881 în localitatea grecească Xanthi. A fost un renumit pictor, grafician şi machetator de mărci poştale, bancnote şi monede româneşti.

   Iosub,ME  Eminescu- desen de Ary Murnu

 Ary Murnu fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu şi fratele mai mic al scriitorului, traducătorului şi istoricului, membru al Academiei Române, George Murnu.
    Pictorul Murnu a făcut studiile gimnaziale şi liceale la Budapesta, după care a studiat la Kunstakademie din München, în Germania. În anii 19021904, Ary Murnu a studiat artele frumoase la Iaşi şi la Bucureşti.
    S-a stabilit la Bucureşti, împreună cu soţia sa Claudia,  cu care a avut un fiu, viitorul artist plastic Ion Lucian Murnu (1910 – 1984), sculptor, desenator şi pictor român.
    Ca o recunoaştere a meritelor sale de artist, prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, graficianului Ary Murnu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice”.
      Artistul Ary Murnu s-a apropiat şi el de chipul lui Eminescu şi a reuşit să picteze 12 acuarele după care s-au realizat 12 cărţi poştale ilustrate, unele din cele mai frumoase şi rare ilustrate.
    Astfel Ary Murnu a ilustrat poeziile: Luceafărul, Călin (2 buc.), Făt frumos din tei, Pe lângă plopii fără soţi, Srigoii (2 buc.), Înger şi Demon, Venere şi Madonă, Melancolie, Singurătate, Satira III.  În partea de jos ilustraţiile, deci şi cărţile poştale au 2 până la 4 versuri din poeziile ilustrate.
    Aceste 12 acuarele, unice în iconografia eminesciană şi alte numeroase desene, au ilustrat volumul de ,,Poezii” de Mihai Eminescu, volum îngrijit de fratele său, George Murnu, în 1928, tipărit la Editura ,,Naţionala”- S. Ciornei, Bucureşti, volum cu care bibliofilii se mândresc.
    Despre Mihai Eminescu, George Murnu, profesor universitar şi membru al Academiei Române, spunea:,,Viaţa exterioară a lui Eminescu se poate reduce la câteva date esenţiale. E simplă: are puţine peripeţii şi complicaţii. E biografia marelui poet şi a sufletului nu mai puţin mare, care, izolat şi meditativ, îşi trăieşte eul în fermentaţie discretă, în surdină decentă şi fecundă, dacă nu în deplină tăcere, şi-şi identifică idealul cu opera înfăptuită” (George Murnu- Mai 1928, Bucureşti- Mihai Eminescu. Poezii).
   Tot George Murnu este cel care apreciază complexitatea şi genialitatea lui Eminescu, considerându-l un geniu şi un erou naţional:,,Originea superiorităţii lui Eminescu este complexă: poetul într-însul este numai vârful piramidei. El este o realizare unică de artă literară, dar şi un program naţional de o trăinicie incalculabilă, de o aplicabilitate din cele mai multilaterale şi fecunde. Căci şi astăzi trăim ca naţiune cu ,,fărâmele mesei lui bogate”. De aceea nu poate fi socotit numai ca o simplă natură genială, ci ca un geniu excepţional, în toată puterea cuvântului. E cel mai mare creator de valori în viaţa noastră culturală. Erou naţional de prim rang. Neamul nostru îi datoreşte cel mai frumos monument în panteonul fiilor săi intelectuali” (George Murnu-Eminescu în Păreri şi sugestii, Casa Şcoalelor, 1928, pag.50-51).
    George Murnu ne-a lăsat una dintre cele mai frumoase ediţii de poezii Eminescu, înfrumuseţată cu 12 dintre cele mai frumoase ilustraţii, operă a fratelui său, Ary Murnu.

Iosub,ME1

     

          



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania