Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

BOGDAN GAMALEȚ: ”Realitatea  a fost şi rămâne postul de televiziune care mi-a dat şi căruia i-am dat foarte mult.”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


BOGDAN GAMALEȚ: ”Realitatea  a fost şi rămâne postul de televiziune care mi-a dat şi căruia i-am dat foarte mult.”

 Primit pentru publicare: 22 Nov. 2020
Interviu realizat de Ioan VASIU, Orăștie
Publicat: 22 Nov.  2020

© Ioan Vasiu, Traian Vasilcău © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


         

BOGDAN GAMALEȚ: ”Realitatea  a fost şi rămâne postul de televiziune care mi-a dat şi căruia i-am dat foarte mult.”

  

IOAN VASIU:-Numele Domniei Voastre este bine-cunoscut în presa românească. De ce ați ales jurnalismul și nu o altă profesie ?

BOGDAN GAMALEȚ: -Eu sunt de profesie inginer. Viaţa m-a dus în funcţia de şef de tură tehnic la o televiziune. Dar îmi folosisem vocea şi până atunci, la reclame TV. A avut loc un concurs de prezentator ştiri în televiziunea la care lucram şi am luat (fără pile) examenul. Acela a fost începutul carierei din faţa camerelor de luat vederi.

IOAN VASIU:-Care dintre posturile de televiziune și de radio, la care ați activat, v-au rămas mai aproape de inimă ?

BOGDAN GAMALEȚ: -Am iubit mult Prima TV, a fost televiziunea care m-a învăţat  multă meserie, acolo am fost, cum spuneam, şef tură tehnic, dar apoi am lucrat ca prezentator de ştiri, voice-over şi producător de ştiri. Am avut colegi buni, am fost prieteni, am suferit şi ne-am bucurat împreună de viaţa din televiziune. Am fost foarte bucuros să lucrez la Gold FM, păcat că a durat foarte puţin acolo, radioul este mai „cald”, mai aproape de sufletul omului. Dar Realitatea  a fost şi rămâne postul de televiziune care mi-a dat şi căruia i-am dat foarte mult. Şi iată că am revenit, sunt pentru a treia oară aici şi parcă n-aş fi plecat niciodată.

IOAN VASIU:-Ce amintiri aveți din perioada când ați făcut cunoștință cu prima televiziune ?

BOGDAN GAMALEȚ:-Lucram la Editura Video, la Ministerul Culturii, când un colaborator, care lucra la Prima, m-a „racolat” să vin să lucrez la tehnic acolo. Am fost foarte fericit să pot lucra într-o televiziune şi m-am dăruit total, chiar dacă nu erau vremuri foarte bune. Îmi amintesc că dimineaţa, una din sarcinile mele era să vărs un bidon imens de apă unde se strângea condensul de la aerul condiţionat. Acolo cred că m-am „potcovit” cu hernie de disc. Iar când întârzia câte un coleg la program, trebuia să-i ţin locul pentru începerea emisiei. Am făcut totul cu dăruire şi fără crâcnire. Nimic nu mi se părea prea greu sau că nu ar trebui să fac eu ceva. Eram fericit când rezolvam probleme. Nici nu mă gândeam la bani, nici nu erau mulţi, nici nu prea erau la timp. Era poezia muncii în televiziune.

IOAN VASIU:-Ați fost cândva angajat și la TVR. Vă rog  să detaliați puțin perioada aceea.

BOGDAN  GAMALEȚ:- La TVR am dat concurs de prezentator de ştiri. Cu toate că (am auzit) aş fi reuşit, din peste 100 de candidaţi, nu am ocupat postul, pentru că s-a spus că eram imaginea unei alte televiziuni (Realitatea). Norocul meu a fost că a văzut doamna Anca Fusariu proba mea pe o casetă şi m-a chemat la matinal. Am stat acolo 6 luni, după care am trecut la TVR Internaţional, unde am prezentat un jurnal de ştiri în limba engleză. A urmat editor-prezentator la Jurnalul de ştiri pe TVR 2. Periplul meu la televiziunea publică a durat exact un an. Nu am programat, aşa a ieşit.

IOAN VASIU:-Alături de care importanți ”oameni de televiziune” ați lucrat în decursul anilor ?

 BOGDAN GAMALEȚ:-Am menţionat-o deja pe regretata Anca Fusariu. Nu pot să nu amintesc de profesorul meu de dicţie Ilie Ciurescu, un om de mare calitate. Am fost coleg cu Vartan Arachelian, cu Florin Mitu, oameni foarte valoroşi, pe care lumea nu şi-i mai aminteşte azi. Ion Cristoiu mi-a fost şef o perioadă de timp, dar am fost coleg cu mai tinerii Mădălin Ionescu sau Oreste Teodorescu. Nu-i pot aminti aici pe toţi colegii mei dragi, din lipsă de spaţiu, dar nu i-am uitat.

IOAN VASIU:-Din tânăra generație de jurnaliști, de la televiziunile mai importante din țara noastră, ce nume v-au reținut atenția până acum ?

BOGDAN GAMALEȚ:-Un fost „elev”, mai apoi student a evoluat frumos. E vorba de Radu Andrei Tudor, acum la TVR. Tot aici este şi Eveline Păuna, tot o fostă studentă. Mă uit cu plăcere la Marius Pancu, de la Digi 24. Aşa cum o urmăresc cu drag şi pe Corina Caragea, fosta mea colegă, acum la Pro TV.

IOAN VASIU:-Ce ne puteți spune despre perioada când  ați predat jurnalismul la o universitate din București ?

BOGDAN GAMALEȚ: -Predau şi acum, la Universitatea Hyperion, Facultatea de Jurnalism, de 11 ani. Am început cariera de profesor din dorinţa de a-i pregăti cât mai bine pe studenţii la jurnalism pentru momentul „intrării în pâine”. Eu nu am avut parte de profesor, am învăţat totul „furând” meserie. Vreau ca ei să înveţe din ce am păţit eu, din ce am reuşit eu, din ce am acumulat eu, ca să nu mai facă greşelile pe care le-am făcut eu.

IOAN VASIU:-În această perioadă tulbure, mai poate fi socotită presa a patra putere în stat ?

 BOGDAN GAMALEȚ: -Da, dar depinde cum înţelege patronul de presă şi/sau lucrătorul din presă rolul presei. Poate ar fi timpul ca anumite instituţii de presă să-şi asume o anumită orientare, aşa cum, de pildă, se întâmplă în SUA, unde există televiziuni care se declară făţiş în favoarea unui anumit partid. Telespectatorul nu mai acceptă o aşa-zisă independenţă clamată, dar nu şi manifestată  în programele sale. Problema, în România, deocamdată, este că  telespectatorul nu încearcă să se informeze din mai multe surse, pentru a-şi forma o părere, ci se mărgineşte a asculta un anumit canal de presă care îi validează opiniile şi cu asta gata.

IOAN VASIU: -Ce proiecte aveți pentru viitorul apropiat ?

 BOGDAN GAMALEȚ: -Vreau să-mi termin doctoratul în comunicare, vreau să confirm încrederea pe care mi-au arătat-o şefii de la Realitatea când m-au trimis înapoi „pe sticlă”, vreau să predau în continuare jurnalism, cât timp am ce-i învăţa  pe studenţi. Nu în ultimul rând, nu vreau să pierd contactul cu snookerul. Sunt  antrenor şi arbitru internaţional, vreau să ajut acest sport extrem de frumos să se dezvolte cât mai mult în România.

noiembrie 2020         Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania