Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Bucovina inima mea”, de Victor Cozariuc-Cossaris

Oprea,I-N
Primit pentru publicare: 31 iul.2015
Autor: Ion N. OPREA, Membru de Onoare Fondator al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 31 iul.2015

 

 

               

  Bucovina inima mea de Victor Cozariuc-Cossaris

Recent, iulie 2015, la Editura Cossaris, Suceava-Bucovina-România, în Colecția comorile Istoriei,  a fost tipărit volumul de proză, reproduceri-publicistică și facsimile, manuscrise și fotografii de interes public și familial, 209 p., în completare la o suită de plachete, de aceeași natură, amintite pe coperta a IV-a a actualei, semnate de Cozariuc Victor, n. 18 decembrie 1934, Negostina-Siret, profesor și publicist.

Cu un scurt Cuvânt înainte, întregit de o scrisoare de mulțumire, cu titlul semnificativ și ușor descifrabil dacă o parcurgi, “777”,  semnate  de autor, cu prefață concisă  iscălită de lect. univ. dr. Mircea Ignat și lector univ. Mihai Lazăr, cartea “Bucovina inima mea” se vrea nu doar chintesența cercetărilor istorice în teren, a descoperirilor arheologice, pornite de la localitatea de domiciliu-Dărmănești,  chiar de la biserica locală și împrejurimi, confruntarea lor cu realitățile palpabile ale momentului, ci și un corolar al  publicisticii timpului, încercate și reușite de cronicarul Victor Cozariuc-Cossaris.

Date fiind împrejurările, vezi și 777, cartea nu poartă și aprecierile subsemnatului, promise cândva, dar beneficiind de aportul familiei – Cozariuc Cecilia-Lăcrămioara și Dobresco Manuela Amalia, bănuiesc, cartea Bucovina inima mea de Victor Cozariuc-Cossarius o simt ca și pe  a mea, ba mai mult, o găsesc a fi reliefarea  a ceea ce suntem virtuali instituționali – Cenaclul literar cu autori la distanță, profesorul și publicistul, conducătorul unei reviste literare de la Dărmănești, EXOD,  fiind unul dintre activii participanți la antologiile noastre, șase sau șapte în librării și pe raftul de sus, în față, în bibliotecile noastre.

Era începutul lui iunie 2006, tocmai terminasem și aparuse în librării, dar și la prieteni volumul “Bucovia  pământ românesc.  Presa din Rădăuți, 1893-2004”, Editura Edict, Iași, unde, la paginile 77-89, vorbeam despre Exod, periodic de literatură, artă, știință și religie, editat de Societatea Culturală “Traian Chelaru”, Dărmănești-Bucovina, director și editor prof. Victor Cozariuc. Fondul documentar deficitar de la Iași mă trimisese la sursă, îi scrisesem profesorului și acesta, cunoscător a ceea ce înseamnă cercetarea dar și urgența în publicistica informațională , mi-a și completat “golurile”, fapta găsind-o repovestită de binevoitor chiar în “Bucovina inima mea”, p.36-38, contextul devenind mai larg și clar înțeles dacă citim și paginile subsemnatului, arc peste timp, 2006-2015…

Că ajutorul primit, fie oricum, trebuie și restituit, dovada o face tot domnul professor, publicându-și propriile demersuri, pune în paginile de față,  169-170, Bucovina inima mea, și pe a mea, scrisoarea din 22 noiembrie 2004, probă că i-am restituit documentele, în special colecția revistei Exod, și că i-am mai cerut și altele…

Așa, scrisoare de la scrisoare, apoi cu telefonul, s-a statornicit prietenia noastră publicistică, model de lucru și cu restul sutelor de colaboratori, nu numai de la Cenaclu, dar eu mă rezum la cartea aceasta, sucesul editorial din iulie  2015 a profesorului, prietenul meu care mi-a expediat-o și pe aceasta, spre știința permanentei noastre colaborări.

În 2011, când i-am solicitat părerea dacă “bătrînețea omului poate fi o piedică în calea  creației?”, profesorul de la Dărmănești mi-a  răspuns repetându-mi interogația, eu reproducându-i-o – “BĂTRÂNEȚEA – o piedică în calea creației?” – cu răspunsul din text – nicidecum! – regăsite în cartea mea și a colaboratorilor “Românii așa cum sunt”, p. 135, Editura Pim, Iași, 2011.

Colaboările noastre au continuat și “Bucovina inima mea” o probează: “Stima și încrederea” de prof. Victor Cozariuc-Cossaris, Dărmănești-Suceava, p.51, în “Cu prieteni, despre prietenie” de Ion N. Oprea, 2012, – “Prietenie și prieteni”, p.39, în “Bucovina inima mea”, 2015; “Singurătatea –izolare morală”, “familia este celula de bază a societății”, răspundea printr-o relatare reală Victor Cozariuc când am scris “Singurătate”, antologie, 2013; “ Iubire-n cuget și simțiri…”, 31 ianuarie 2014,  în “Darul vieții: Dragostea” de Ion N. Oprea, vol. II, p. 169, 2014, același titlu, p. 24,  în “Bucovina inima mea” de Victor Cozariuc, 2015; “Viața – Darul Creatorului”, 18 ianuarie 2015, în “Viață, viață…”, antologie, de Ion N. Oprea, p.356, același material în “Bucovina inima mea”, p.52, 2015…

Am făcut aceste precizări la texte și cronologia lor, ca să se știe pentru viitorii cercetători, articolele fiind publicate succesiv și în revista Luceafărul, prietenul meu neurmărindu-le firul, cu specificare, din motive care l-au trimis la…777!

În rest, “Bucovina inima mea” de Victor Cozariuc-Cossaris – o sinteză a ceea  ce a fost și rămâne revista EXOD, director și editor, profesorul, o relatare de suflet despre doi veșnici prieteni, Traian Chelariu și Traian Cantemir, despre Rapsozii Bucovinei, p.42, Obârșia localnicilor, p.31, Memoria pământului, p. 29, Eroii neamului, p 47, dar și ce a  realizat  Kolea Kureliuk în Exod-magazin punând în pagină fabule semnate de  profesorul Ion Popescu Sireteanu-Iași-Pitești, astăzi:

(Lingăul…)

Cât de scârnav e hârdăul,
Pe de lături stă lingăul.
Se mai gudură, se plimbă,
Plescăie vulgar din limbă,
Se  scobește-n nas agale,
Umblă-ncovoiat de șale,
Linge-ntruna și înghite,
Mârâie cumpit  spre vite…
Chiar de l-ai băga în boală
Nu-l poți depărta de oală…

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania