ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 07 Ian. 2018
Auori: Prof. Vasile GHICA, Tecuci-Galațí
Publicat: 07 Ian. 2018
Editor: Ion ISTRATE
(Din volumul în pregătire „De ce iubim pământul strămoșesc”, antologie, versuri și proză scurtă a Cenaclului literar la distanță „Prietenia”, coordonator Ion N. Oprea).
Să rememorăm telegrafic evenimentele istorice care au precedat Unirea Principatelor din 1859. În martie 1857, N.Vogoride, soţul Cocuţei, fiica importantului poet premodern, a fost învestit de turci în demnitatea de caimacan (locţiitor de domnitor) al Moldovei. Imediat au început certuri cumplite între cei doi soţi, deoarece Vogoride era un înverşunat antiunionist. Cocuţa s-a retras la Ţigăneşti (lângă Tecuci). Revenea în Iaşi doar când obligaţii protocolare îi impuneau acest lucru.
În urma Convenţiei de pace de la Paris, cele şapte Puteri garante (Franţa, Anglia, Prusia, Austria, Turcia, Rusia, Sardinia) acceptaseră ca cele două provincii româneşti să se unească, nu înainte de a fi consultat, printr-un scrutin (Divanurile Ad-hoc), electoratul. Vogoride falsifică, în mod brutal, rezultatul testului din 19 iulie 1857. Pentru Puterile garante doleanţele românilor erau definitiv compromise. Demersurile insistente ale unioniştilor au rămas fără rezultat. Lipseau dovezile certe. Cu prilejul unei descinderi la Iaşi, Cocuţa găseşte în seiful soţului nişte scrisori compromiţătoare, venite de la Înalta Poartă şi de la ambasadorul Turciei la Londra. În unele era sfătuit cum să-i obstrucţioneze pe unionişti şi să falsifice rezultatul scrutinului, iar în altele era felicitat pentru “performanţele” obţinute. Dovezile erau incontestabile. Cocuţa nu a ezitat nicio clipă. Nu o interesa demnitatea de primă doamnă a Moldovei care o aştepta. A rămas cu trei copii minori şi cu averea drastic dijmuită de soţul ei. Chemarea ţării a fost mai puternică. Am mai spus-o, gestul ei nu este cu nimic mai prejos de cel al legendarei Ioana d’Arc, marea salvatoare a Franţei medievale. Prin C. Negri, fratele vitreg al Cocuţei, şi Dimitrie Rallet scrisorile ajung la ambasadorul Franţei la Bucureşti şi apoi la revista “Steaua Dunării” de la Bruxelles. Europa a luat foc. Înalta Poartă este nevoită, în cele din urmă, să accepte repetarea scrutinului sub stricta supraveghere a Puterilor garante. Rezultatele au marcat, de data aceasta, unanimitatea unioniştilor. Drumul spre marele vis al unirii s-a netezit instantaneu şi a devenit realitate pe 24 Ianuarie 1859.
Din păcate, în entuziasmul lor fără margini, unioniştii nu s-au grăbit să-i adreseze eroinei prea multe elogii, deşi le merita cu prisosinţă. Gândind contrafactual, ce se alegea, oare, de principatele noastre, dacă gestul ei divin nu ar fi avut loc? Unirea s-ar fi amânat sine die. Ne-ar fi lipsit din istorie Momentul Cuza şi, după regula domino-ului, Monarhia, Independenţa, Marea Unire etc.
Nimeni nu mai poate să nege acum meritele istorice ale Cocuţei, fără să se acopere de ridicol. La un sfert de mileniu, după Mihai Viteazul ea a pus piatra fundamentală a unirii românilor. Termenul Mica Unire este eronat, pentru că ne poate sugera un fenomen secundar, neînsemnat. De fapt aici s-au coagulat germenii Marii Uniri. Ce ar mai fi de făcut, în ceea ce ne priveşte pe noi acum? Evident, trebuie să o ajutăm să intre, cât mai grabnic, în conştiinţa poporului român. Spre regretul nostru, ingratitudinea unor istorici şi dezinteresul instituţiilor cu importante atribuţii în domeniu (şcoală, media, cultură etc.) sunt de neînţeles. Iată şi o rază de lumină. Cu un an în urmă, am trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice un pliant despre Cocuţa, realizat împreună cu Fundaţia Pelin. (Eroina s-a născut şi a trăit o parte din viaţă la Ţigăneşti, la 3 km. de Tecuci. Este deci a noastră.) Spre cinstea diriguitorilor acestei instituţii, textul a fost trimis celor 7500 de şcoli gimnaziale şi liceale din ţară cu recomandarea de a fi dezbătut cu elevii. Mai mult, la solicitarea noastră, S.C. Gifarm (patroni Gina şi Pintilie Bute) a achitat suma necesară realizării unui bust. Cunoscutul sculptor Dan Mateescu şi-a făcut treaba bine şi repede. Ne-am împotmolit deocamdată în hăţişul birocratic (avize, schiţe, contracte etc). Evident, nu vom renunţa. Cocuţa trebuie să fie înălţată pe soclul recunoştinţei naţionale. Rugăm cadrele didactice ca, în zilele de 22 şi 23 ianuarie, să le vorbească elevilor din toate clasele şi chiar copiilor din grădiniţe despre eroina noastră şi să le pună în piept cocarde cu chipul ei, pe care să le aşeze apoi cu pietate acasă, pe masa lor de lucru.
Am intrat în anul Centenarului Marii Uniri. Există pericolul să compromitem acest sfânt eveniment prin festivism şi demagogie. După năucitoarele rătăciri postrevoluţionare , e timpul să elucidăm relaţia dintre patrie şi individ. Patriotismul nu înseamnă declaraţii sterile şi pompoase. El presupune ca fiecare individ să-şi facă munca lui la timp şi în mod responsabil, să preţuiască marile valori ale neamului şi să-şi direcţioneze viaţa în lumina experienţei acestora. Pentru că , popoarele , care nu-şi respectă trecutul, nu au niciun viitor. Să ne selecţionăm conducătorii din rândul acelor profesori de demnitate şi energie naţională capabili să gestioneze corect complicata problematică internă şi externă a interminabilei noastre tranziţii. Să nu le mai permită extremiştilor şi denigratorilor străini să ne jignească şi să ne umilească, uneori, chiar la noi acasă.
Deocamdată corect, lecţia de înalt patriotism a Cocuţei poate contribui la redeşteptarea poporului român. “Acum , ori niciodată.”
6 ianuarie 2018
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania